EURO 2024: Ξεπέρασε «βουνά» ο Σακίρι-Τι ρεκόρ κατέγραψε ο Ελβετός

Δημήτρης Μπασμπαρέλας20 Ιουνίου 2024

Ο Σερντάν Σακίρι ήταν ο σκόρερ της Ελβετίας στην αναμέτρηση με τη Σκωτία (1-1) στη 2η αγωνιστική του EURO 2024Με ένα σουτ, με τρομερά φάλτσα, ο Σακίρι δεν λάθεψε και αξιοποίησε το λάθος των Σκωτσέζων και έφερε το ματς στα ίσα για την Ελβετία. Ένα γκολ, που έστειλε την ομάδα του στην επόμενη φάση του EURO 2024.

Συνάμα, ο 33χρονος «Μίδας» του MLS κατόρθωσε να φτάσει σε ένα ιστορικό ρεκόρ, μιας και μετρά πλέον 10 γκολ στα μεγάλα τουρνουά. Τόσο σε EURO, όσο και στο Παγκόσμιο Κύπελλο (Μουντιάλ). Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι έχει ξεπεράσει επιθετικούς «βουνά», παίκτες, που έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στο ευρωπαϊκό και όχι μόνο ποδόσφαιρο.

Για την ακρίβεια, ο Σακίρι έχει αφήσει πίσω παίκτες, όπως οι Εουσέμπιο και Άλαν Σίρερ, που αμφότεροι έχουν βάλει εννιά γκολ, αλλά και ο Πάτρικ Κλάιφερτ με οκτώ, ο Ρούνεϊ επτά, καθώς επίσης και οι Ραούλ, Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς, που έβαλαν από έξι τέρματα. Ο αλβανικής καταγωγής, Σακίρι, έχει σημειώσει πέντε γκολ στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και άλλα τόσα σε Μουντιάλ. Έτσι, έγινε ο έβδομος ποδοσφαιριστής στην ιστορία, που κατορθώνει να πιάσει αυτόν τον αριθμό. Και... δεν είναι μάλιστα ο κλασικός φορ. Ποιοι άλλοι το έχουν καταφέρει;

Μισέλ Πλατινί, Τιερί Ανρί, Ζινεντίν Ζιντάν, Ρομέλου Λουκάκου, Γιούργκεν Κλίνσμαν και Κριστιάνο Ρονάλντο. Μόνο αυτοί. Πλέον, δίπλα τους είναι και ο Σερντάν Σακίρι. Συν τοις άλλοις, υπενθυμίζεται για όσους δεν γνωρίζουν ότι ο Σακίρι από τον περασμένο Μάιο, του 2023, άφησε την Ευρώπη για τα... δολάρια. 

Αποφάσισε να «περάσει τον Ατλαντικό» και να υπογράψει στους Σικάγο Φάϊαρς, συνεχίζοντας να παίζει ποδόσφαιρο στις ΗΠΑ και δη στο MLS. Πρόκειται για μία άκρως επωφελή επιλογή για τον - αλβανικής καταγωγής - Ελβετό μεσοεπιθετικό, καθώς με ετήσιες απολαβές 8,15 εκατομμυρίων δολαρίων, ο Σακίρι, έγινε ο πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. 

Από μεγάλα club

Έχει περάσει από ουκ ολίγα γνωστά και μεγάλα club στην Ευρώπη. Μπάγερν Μονάχου, Ίντερ και Λίβερπουλ είναι ορισμένα εξ αυτών. Άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο στη Βασιλεία, αφού στα οκτώ του χρόνια «μετακόμισε» στην Ελβετία. Φόρεσε επίσης τη φανέλα της Στόουκ, αλλά και πιο πρόσφατα της Λιόν. Ο Σακίρι γεννήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 1991 στο Γκνίλαν της τότε Γιουγκοσλαβίας, από Αλβανούς γονείς, ενώ έχει τρία αδέρφια.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι με την Εθνική Ελβετίας ο Σακίρι έχει αγωνιστεί σε έξι μεγάλα ποδοσφαιρικά ραντεβού. Ποια; Στο Μουντιάλ του 2014, στο Euro 2016, στο Μουντιάλ 2018, στο Euro 2020 (2021), στο Μουντιάλ 2022 και πλέον στο Euro 2024.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.