Euro 2024: Τα 5+1 key points του Ντε Λα Φουέντε που οδήγησαν την Ισπανία στον τίτλο

Metrosport Team15 Ιουλίου 2024

Η Ισπανία κατάφερε μετά από 12 χρόνια να βρεθεί στην κορυφή της Ευρώπης επικρατώντας με 2-1 της Αγγλίας. Ο «αρχιτέκτονας» αυτής της επιτυχίας, Λουίς Ντε Λα Φουέντε κατάφερε να κάνει την εθνική του πολυνίκη του θεσμού, ενώ ο ίδιος έγινε ο πρώτος ομοσπονδιακός, που κατακτά το τρόπαιο σε τέσσερις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (U19, U21, Nations League, Euro 2024). Είναι γεγονός πως πολλά έχουν αλλάξει απο την ημέρα που ο 63χρονος τεχνικός έγινε ο προπονητής του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της Ισπανίας. 

Πώς μεταμόρφωσε ο Λουίς Ντε Λα Φουέντε τη «Φούρια Ρόχα»;

Ξεπέρασε τις αντιξοότητες

Μπορεί ο τελευταίος μήνας να ήταν ονειρικός για όλους του Ισπανούς, ωστόσο ο Ντε Λα Φουέντε χρειάστηκε να περάσει «δια πυρός και σιδήρου» από την αρχή της πρόσληψής του. Η υπόθεση του Σέρχιο Ράμος, η ήττα από τη Σκωτία στα προκριματικά του Euro, η απουσία του Γκάβι, η επιλογή του Μπραχίμ Ντίας να αγωνιστεί στην Εθνική Μαρόκου αντί για την αντίστοιχη της Ισπανίας ήταν μόνο λίγα από τα προβλήματα που έπρεπε να αντιμετωπίσει ο 63χρονος τεχνικός. Ο Ντε Λα Φουέντε απέδειξε μέσα από αυτές τις δυσκολίες ότι μπορεί να αντιμετωπίσει δύσκολες και απαιτητικές καταστάσεις.

Πόνταρε σε παίκτες που δεν περίμενε κανείς

Χαρακτηριστικό είναι ότι, ο Λουίς Ντε Λα Φουέντε εμπιστεύτηκε παίκτες τους οποίους κανείς δεν περίμενε στην αρχή του τουρνουά. Έδωσε χώρο στον Γιαμάλ χωρίς να τον ενδιαφέρει η ηλικία του. Έδωσε θέση βασικού στον Κουκουρέγια. Ενώ, οι Φαμπιάν και Νίκο Γουίλιαμς ήταν εξαιρετικοί στο τουρνουά.

Μετέτρεψε την ομάδα σε οικογένεια

Ένας στόχος που βάζουν σχεδόν όλοι οι προπονητές είτε σε διασυλλογικό είτε σε επίπεδο εθνικών ομάδων είναι να μετατρέψουν την ομάδα σε οικογένεια προκειμένου να έχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Αυτόν τον δύσκολο στόχο πέτυχε ο Λουίς Ντε Λα Φουέντε. Από την πρώτη κιόλας συνάντηση των παικτών και του staff όλοι μιλούσαν για το καλό κλίμα που υπήρχε στις τάξεις της ομάδας.

Άλλαξε στυλ παιχνιδιού κατά τη διάρκεια του Euro

Με την καθοδήγηση του Ντε λα Φουέντε, η Ισπανία εξέλιξε το στυλ παιχνιδιού της, εστιάζοντας σε μια ποικίλη γκάμα τακτικών. Η «Ρόχα» μπορούσε να διατηρεί την κατοχή με επιδεξιότητα, ενώ ήταν επίσης πρόθυμοι να υιοθετήσουν άμεσες και γρήγορες αντεπιθέσεις, με το δεντρικό δίδυμο Γιαμάλ και Γουίλιαμς.

Δεν δίστασε να κάνει αλλαγές στην ενδεκάδα

Η βασική ενδεκάδα μπορεί να ήταν σταθερή στα περισσότερα παιχνίδια, όμως ο Ντε Λα Φουέντε έκανε κάποιες καθοριστικές αλλαγές σε σημαντικά ματς. Το γκολ του Μερίνο απέναντι στη Γερμανία στο 119ο λεπτό ή αυτό του Ογιαρθάμπαλ στον τελικό έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην πορεία της ομάδας. Επιπλέον, ο παράγοντας Νάτσο ως τρίτος σέντερ-μπακ, ο Χεσούς Νάβας που αγωνίστηκε όταν ήταν εκτός ο Καρχαβάλ, και ο Ζουμπιμέντι της Ρεάλ Σοσιεδάδ ήταν από τους ποδοσφαιριστές που έκαναν αυτό που έπρεπε όταν μπήκαν στο χορτάρι.

Έκανε τους πάντες στην Ισπανία να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, είναι ότι ο Ντε Λα Φουέντε έκανε τους Ισπανούς να βγουν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν και να νιώσουν υπερήφανοι τις νίκες της Εθνικής ομάδας.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.