EURO 2024: Σέντρα στα νοκ άουτ με Ελβετία-Ιταλία

Metrosport Team29 Ιουνίου 2024

Η Ελβετία μπήκε στην τελευταία αγωνιστική από θέση ισχύος για την πρόκριση στους «16», χρειαζόταν μόνο νίκη επί της Γερμανίας για την 1η θέση και την… άγγιξε, όμως δέχθηκε το 1-1 στις καθυστερήσεις και περιορίστηκε στη 2η. 

Προηγήθηκε με τον Εντόι (28’ – ασίστ Φρόιλερ), είχε ευκαιρίες (31’, 88’) και ακυρωθέν γκολ (84’ Βάργκας) για να πάρει «καθαρό» προβάδισμα, δεν τις εκμεταλλεύτηκε και το πλήρωσε με την ισοφάριση στο 90+2’. Βγήκε ζωντανή -και μάλιστα αήττητη- από έναν ζόρικο όμιλο (άφησε εκτός τις Ουγγαρία, Σκωτία), και βρίσκεται στα νοκ άουτ για τρίτο συνεχόμενο EURO. «Ταβάνι» της τα προημιτελικά, φάση που αποκλείστηκε στην προηγούμενη διοργάνωση, πρώτος στόχος να φτάσει ξανά μέχρι εκεί. 

Το περίεργο είναι πως βρίσκεται στη θεωρητικά πιο εύκολη μεριά του ταμπλό, όμως για να προχωρήσει πρέπει να αποκλείσει τη νυν Πρωταθλήτρια Ευρώπης (Ιταλία) και στα προημιτελικά λογικά το πρώτο φαβορί βάσει αποδόσεων της διοργάνωσης (Αγγλία).

 Στα αγωνιστικά ο Μουράτ Γιακίν (κέρδισε αρκετούς πόντους με την πορεία της ομάδας στο EURO) έχει μία σημαντική απουσία να διαχειριστεί, καθώς ο μπακ-χαφ Βίντμερ συμπλήρωσε κάρτες και θα εκτίσει τιμωρία. Ο -με ελληνικές ρίζες- Στεργίου είναι ο πιθανότερος αντικαταστάτης του, είχε περάσει ως αλλαγή στην ίδια θέση και στην πρεμιέρα. Οι Ντουά και Εμπολό διεκδικούν τη θέση του βασικού φορ στην επίθεση, ενώ διαθέσιμος είναι πλέον και ο μεσοεπιθετικός της ΑΕΚ Στίβεν Τσούμπερ, έχοντας ξεπεράσει τον τραυματισμό του.

Η Ιταλία από την άλλη ήθελε ένα βαθμό κόντρα στην Κροατία για να «σφραγίσει» την πρόκριση από τους ομίλους και τελικά χρειάστηκε ο Τζακάνι να ντυθεί… Ντελ Πιέρο (σκόραρε παρόμοιο γκολ στο Μουντιάλ 2006 που την έστειλε στον τελικό) στις καθυστερήσεις και να ισοφαρίσει σε 1-1 για να τον πάρει.

 «Χρυσό» γκολ, αν έχανε θα τερμάτιζε 3η στο γκρουπ και βλέποντας την τελική βαθμολογία δεν θα βρισκόταν μέσα στις τέσσερις καλύτερες των ομίλων.

 Σε ακόμα ένα ματς την κράτησε όρθια όπου χρειάστηκε ο γκολκίπερ Ντοναρούμα, απέκρουσε πέναλτι στο 54’, ομοίως και στην εξέλιξη της φάσης, όμως νικήθηκε από τον Μόντριτς με την τρίτη προσπάθεια. Εκπληκτικός ξανά ο στόπερ Καλαφιόρι, από δική του προσπάθεια που κατέληξε σε ασίστ στον σκόρερ ήρθε η ισοφάριση. Συνέχισε την παράδοση που τη θέλει να περνάει από τους ομίλους (9/11 προκρίσεις πλέον), δεν έχει σκοντάψει ποτέ στη φάση των «16». Τα νοκ άουτ είναι εντελώς διαφορετική ιστορία και παρά τη μέτρια εικόνα της, δεν μπορεί να την ξεγράψει κανείς.

Στα αγωνιστικά, στον «τελικό» με την Κροατία ο Σπαλέτι επιστράτευσε τριάδα στην άμυνα για πρώτη φορά στη διοργάνωση. Λογικά θα τη διατηρήσει, παρ’ ότι θα απουσιάσει λόγω τιμωρίας ο MVP (γενικά, όχι μόνο στην άμυνα) της ομάδας, Καλαφιόρι. Ο Μαντσίνι συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για να τον αντικαταστήσει. Ο Κιέζα έμεινε εκτός αρχικού σχήματος στο προηγούμενο ματς, λογικά θα επιστρέψει, ενώ μοιρασμένες πιθανότητες έχουν για τη θέση του φορ οι Σκαμάκα - Ρετέγκι, κανείς τους δεν έχει εντυπωσιάσει. Αήττητη η Ιταλία στα 11 τελευταία απέναντι στην Ελβετία (5-6-0), με τελευταία ήττα το 1993!

ΦΑΣΗ ΤΩΝ 16 

ΕΛΒΕΤΙΑ – ΙΤΑΛΙΑ

ΩΡΑ: 19:00

TV: ΕΡΤ1

ΓΗΠΕΔΟ: Olympiastadion (74.649)

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Σιμόν Μαρτσίνιακ (Πολωνία)

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.