Euro 2024: Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ισπανία που «έσπασε» όλα τα κοντέρ!

Δημήτρης Καλαϊτζής14 Ιουλίου 2024

Το τέταρτο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην ιστορία της κατέκτησε η Ισπανία ούσα πλέον η πολυνίκης του θεσμού! Οι «φούριας ρόχας» επικράτησαν 2-1 της Αγγλίας στον μεγάλο τελικό του Βερολίνου. Παράλληλα, έγραψαν ιστορία, καθώς έγιναν η πρώτη χώρα που έχει κερδίσει τέσσερις διαδοχικούς τελικούς (είχαν προηγηθεί Euro 2008, Mundial 2010, Euro 2012 ). 

Επιπλέον, η Ισπανία έγινε η πρώτη εθνική ομάδα με τα περισσότερα γκολ σε μία τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (15 γκολ).


Έγραψε ιστορία ο Γιαμάλ

Σε ηλικία 17 ετών και 1 ημέρας ο Λαμίν Γιαμάλ έγινε ο νεότερος παίκτης που αγωνίστηκε σε τελικό είτε Euro είτε Παγκόσμιο Κύπελλο, σπάζοντας το ρεκόρ που κατείχε μέχρι σήμερα ο Πελέ, ο οποίος αγωνίστηκε στο Μουντιάλ του 1958 σε ηλικία 17 ετών και 249 ημερών.

Η χρυσή βίβλος

Ισπανία 4

Γερμανία 3

Γαλλία 2

Ιταλία 2

Ελλάδα 1

Ολλανδία 1

Δανία 1

Πορτογαλία 1

Σοβιετική Ένωση 1

Τσεχοσλοβακία 1


Ο αγώνας:

Η πρώτη φάση στον μεγάλο τελικό καταγράφηκε στο 12ο λεπτό, με τον Γουίλιαμς να φεύγει στην κόντρα από τα αριστερά και να κάνει το σουτ μέσα από την περιοχή αλλά τον Στόουνς να τον κόβει εντυπωσιακά σε κόρνερ. 

Στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου η Αγγλία έκανε την πρώτη της τελική στο παιχνίδι, όταν μετά από εκτέλεση φάουλ του Ράις από τα δεξιά, ο Φόντεν έκανε το σουτ και ο Σιμόν μπλόκαρε την μπάλα. 

Ένα πρώτο 45άλεπτο όπου οι Άγγλοι περιόρισαν εξαιρετικά τους Γιαμάλ και Νίκο Γουίλιαμς που δεν μπόρεσαν να γίνουν απειλητικοί στην εστία του Πίκφορντ, με αποτέλεσμα οι δύο ομάδες να πάνε χωρίς σκορ στα αποδυτήρια.

Φουριόζα μπήκε στην επανάληψη η Ισπανία, καθώς άνοιξε το σκορ στο 47΄. Ο Καρβαχάλ έδωσε στον Γιαμάλ, ο τελευταίος με ωραία διαγώνια πάσα βρήκε από τα αριστερά τον Γουίλιαμς, ο οποίος με άψογο πλασέ νίκησε τον Πίκφορντ και έκανε το 1-0. 

Με τέσσερις ασίστ ο Γιαμάλ μπήκε στη λίστα των παικτών με τις περισσότερες ασίστ σε Euro.

Δύο λεπτά μετά, η «ρόχα» άγγιξε το 2-0, με το διαγώνιο σουτ του Όλμο να περνάει ελάχιστα έξω. 

Στο 56ο λεπτό η Ισπανία έχασε μια ακόμα ευκαιρία, με το σουτ του Γουίλιαμς να καταλήγει άουτ, ενώ ένα λεπτό νωρίτερα, ο Μοράτα βγήκε απέναντι στον Πίκφορντ, αλλά δεν πλάσαρε όπως θα ήθελε, με αποτέλεσμα ο Στόουνς να προλάβει να διώξει πριν η μπάλα πάρει κατεύθυνση προς την εστία. 

Στο 64ο λεπτό η Αγγλία άγγιξε την ισοφάριση, όμως το σουτ του Μπέλιγχαμ πέρασε άουτ και δύο λεπτά αργότερα, η Ισπανία έχασε τρομερή ευκαιρία για να διπλασιάσει τα τέρματά της. Ο Γιαμάλ πέρασε τον Σο, έκανε το σουτ και ο Πίκφορντ απέκρουσε εντυπωσιακά σε κόρνερ.  

Κόντρα στη ροή του αγώνα η Αγγλία ισοφάρισε σε 1-1 στο 73΄. Ο Σάκα γύρισε την μπάλα, ο Μπέλιγχαμ την έστρωσε με τη μία στον νεοεισελθών Πάλμερ, ο οποίος με δυνατό σουτ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Σιμόν. 


Στο 82ο λεπτό η Ισπανία έχασε τεράστια ευκαιρία για να κάνει το 2-1. Οι παίκτες του Ντε λα Φουέντε «έκρυψαν» την μπάλα, ο Γιαμάλ πλάσαρε από πλεονεκτική θέση, αλλά ο Πίκφορντ έδειξε και πάλι την κλάση του.

Η πίεση των Ισπανών απέδωσε καρπούς στο 86ο λεπτό, με τον Οριαθάμπαλ να δίνει εκ νέου προβάδισμα στην ομάδα του. Ο Κουκουρέγια έκανε το γύρισμα από τα αριστερά και ο Οριαρθάμπαλ πετάχτηκε στην πορεία της μπάλας και την έστειλε στα δίχτυα.



Με τη συμπλήρωση των 90΄ η Αγγλία έχασε απίθανη τριπλή ευκαιρία για να στείλει το ματς στη παράταση. Μετά από  εκτέλεση κόρνερ, ο Ράις έπιασε την κεφαλιά, ο Σιμόν απέκρουσε εντυπωσιακά, νέα κεφαλιά του Γκουεχί, ο Όλμο έβγαλε πάνω στη γραμμή και τρίτη κεφαλιά στην εξέλιξη της απίστευτης φάσης και η μπάλα πέρασε άουτ. 

Το τελευταίο σφύριγμα του Λετεσιέ βρήκε την Ισπανία για τέταρτη φορά στο πιο ψηλό σκαλί της Ευρώπης.



 


Οι συνθέσεις: 

Ισπανία: Σιμόν, Καρβαχάλ, Λε Νορμάντ (83΄ Νάτσο), Λαπόρτ, Κουκουρέγια, Ρόδρι (46΄ Θουμπιμέντι), Φαμπιάν Ρουίθ, Γιαμάλ (89΄ Βιβιάν), Όλμο, Γουίλιαμς, Μοράτα (68΄ Οριαρθάμπαλ).

Αγγλία: Πίκφορντ, Γουόκερ, Στόουνς, Γκέι, Σακά, Μέινου (70΄ Πάλμερ), Ράις, Σο, Φόντεν (89΄ Τόνεϊ), Κέιν (61΄ Γουότκινς), Μπέλιγχαμ.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.