Euro 2024: Πορτογαλία-Σλοβενία, αξιόπιστοι Ίβηρες, επικίνδυνοι Βαλκάνιοι

Γιώργος Μάντζιος01 Ιουλίου 2024

Το εισιτήριο για τα προημιτελικά του Euro 2024 διεκδικούν Πορτογαλία και Σλοβενία στη Φρανκφούρτη. Οι Ίβηρες έχουν φτάσει με αξιοπιστία και σταθερότητα στη φάση των 16, πάντα επικίνδυνοι οι Βαλκάνιοι.

Στην Πορτογαλία, το γεγονός ότι ο κόουτς Μαρτίνεθ άλλαξε κατά 9/11 τη σύνθεση της ομάδας, σε συνδυασμό με το ότι ήταν βαθμολογικά αδιάφορη, της κόστισαν σημαντικά και προβληματίζοντας με την παρουσία της, ηττήθηκε δίκαια με 2-0 από τη Γεωργία την τελευταία αγωνιστική.

Έτσι δεν κατάφερε να φτάσει για δεύτερη φορά στην ιστορία της στο απόλυτο των νικών σε φάση ομίλων Euro (2000 η άλλη). Μάλιστα αυτή ήταν η πρώτη της ήττα σε επίσημο ματς, μετά τον Δεκέμβριο του 2022, για το Μουντιάλ κόντρα στο Μαρόκο. Όσον αφορά το ματς, η άμυνα της πιάστηκε στον ύπνο μόλις στο δεύτερο λεπτό, για να δει τον Κβαρακτσβέλια να βρίσκει τον δρόμο προς τα δίχτυα. Αντέδρασε, απείλησε αλλά λίγες φορές ανησύχησε σοβαρά τον αντίπαλο γκολκίπερ. Στο 57' και έπειτα από κακή αντίδραση του νεαρού στόπερ Σίλβα, υπέπεσε σε παράβαση πέναλτι για το 2-0. Πάντως, το αποτέλεσμα δεν την επηρέασε όσον αφορά την κατάταξη της στον όμιλο, όπου τερμάτισε πρώτη με 2/2 νίκες στην εκκίνηση κόντρα σε Τουρκία και Τσεχία, όπου εμφάνισε καλό πρόσωπο.

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, προβλήματα δεν υπάρχουν, ενώ ο μεσοεπιθετικός Λεάο εξέτισε και επανέρχεται στην αρχική σύνθεση. Επιστρέφουν όλοι οι βασικοί στα πλάνα του κόουτς Μαρτίνεθ, ο οποίος έχει κατασταλάξει στο 4-2-3-1. Παράλληλα ο Κριστιάνο Ρονάλντο ψάχνει ακόμη το πρώτο του γκολ στην διοργάνωση.

Η Σλοβενία από την άλλη, δεν είχε κανένα πρόβλημα να περιορίσει τη νωχελική Αγγλία και κρατώντας το 0-0 μέχρι τέλους, έφτασε στην τρίτη της ισοπαλία σε ισάριθμα ματς και πήρε την πρόκριση ως μια από τις καλύτερες τρίτες. Μπορεί να ισοβάθμησε με τη δεύτερη Δανία, ωστόσο το γεγονός του ότι είχε μια παραπάνω κίτρινη κάρτα (αυτή που δέχθηκε ο βοηθός του κόουτς Κεκ κόντρα στους Άγγλους), την έβαλε από κάτω στην κατάταξη.

Με τρεις ισοπαλίες μόνο η Πορτογαλία το 2016 είχε προκριθεί από όμιλο, το έκαναν τώρα, Δανία και Σλοβενία. Στο παιχνίδι με την ομάδα του Σαουθγκέιτ, από νωρίς περιορίστηκε σε παθητικό ρόλο, έδωσε χώρο στους Άγγλους οι οποίοι ήταν ιδιαίτερα φλύαροι στην τελική ενέργεια και δεν κατάφεραν να απειλήσουν σοβαρά την εστία του Όμπλακ, μάλιστα στο 19' τους ακυρώθηκε σωστά γκολ ως οφσάιντ. Αυτή ήταν η πρώτη της φορά σε τέσσερις συμμετοχές σε κορυφαία διοργάνωση (Euro/Μουντιάλ) που προκρίνεται από τον όμιλο. Είναι το μεγάλο αουτσάιντερ στο ζευγάρι, αλλά με σκληρή άμυνα μπορεί να περιορίσει τους Ίβηρες.

Στα αγωνιστικά πρόλαβαν κανονικά το προηγούμενο, ο μέσος Έλσνικ και ο φορ Σέσκο που αντιμετώπιζαν ενοχλήσεις, ούτε τώρα αναμένεται να λείψουν. Αυτός που θα απουσιάσει σίγουρα είναι ο αριστερός μπακ Γιάνζα που συμπλήρωσε κάρτες. Ο Μπάλκοβετς αναμένεται να καλύψει το κενό του. Δεν αλλάζει το 4-4-2 ο κόουτς Κεκ, Σπόραρ και Σέσκο θα είναι η δυάδα κρούσης στην επίθεση.

  • ΩΡΑ: 22:00
  • TV: ΕΡΤ1
  • ΓΗΠΕΔΟ: Frankfurt Arena (58.000)
  • ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Ντανιέλε Ορσάτο (Ιταλία)

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.