Πολωνία Vs Ολλανδία: Χωρίς Λεβαντόφσκι και με κόντρα παράδοση

Γιώργος Μάντζιος16 Ιουνίου 2024

Η Πολωνία και η Ολλανδία (16:00, ΕΡΤ1) ανοίγουν την τρίτη μέρα του Euro 2024, με τους Πολωνούς να έχουν να διαχειριστούν την απουσία του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, ενώ οι "οράνιε", οι οποίοι αντιμετωπίζουν και εκείνοι προβλήματα τραυματισμών, έχουν την παράδοση με το μέρος τους.

«Δια πυρός και σιδήρου» η πρόκριση των Πολωνών στο Euro, αφού αρχικά τερμάτισαν στην 3η θέση του προκριματικού τους ομίλου, πίσω από Αλβανία και Τσεχία, όμως εκμεταλλεύτηκαν την παρουσία τους στα πλέι οφ του Nations League. Αρχικά νίκησαν εύκολα με 5-1 την Εσθονία στη Βαρσοβία και στη συνέχεια την Ουαλία, στο Κάρντιφ με 5-4 στην διαδικασία των πέναλτι. 

Κάπως έτσι εξασφάλισαν την 4η σερί (αλλά και συνολικά) παρουσία της σε τελική φάση (σ.σ στο προηγούμενο αποκλείστηκαν στους ομίλους). Ο κόουτς Πρόμπιερζ αντικατέστησε τον Σάντος τον Σεπτέμβριο του 2023 και έφερε την Πολωνία στα γήπεδα της Γερμανίας, έχοντας αήττητο 8 αγώνων από την ημέρα που ανέλαβε (5-3-0). Έδωσε δύο φιλικά προετοιμασίας στη Βαρσοβία και νίκησε σε αμφότερα, με 3-1 την Ουκρανία και με 2-1 την Τουρκία.

Στα καθαρά αγωνιστικά, το μεγάλο πρόβλημα για τον κόουτς Πρόμπιερζ είναι ο μυικός τραυματισμός του Λεβαντόφσκι, ο οποίος σίγουρα χάνει την πρεμιέρα. Οι Μπούκσα (Ε), Πιότεκ (Ε), Σφιντέρσκι (Ε) ερίζουν για αντικαταστάτες του.

Από την άλλη η Ολλανδία στο πρόσφατο Nations League τερμάτισε πρώτη στον όμιλο της (5-1-0, με 2ο το Βέλγιο). Στα προκριματικά του Euro τερμάτισε 2η στον όμιλο (6-0-2, πίσω από την 1η Γαλλία και επάνω από την 3η Ελλάδα). 

Εξασφάλισε, έτσι, την 11η παρουσία της στην τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Να σημειωθεί ότι τη μοναδική κατάκτηση στη διοργάνωση την έχει το 1988 στην, τότε, Δυτική Γερμανία. Πορεύεται από τον Απρίλιο του 2022 με τον Ρόναλντ Κούμαν στον πάγκο, στη 2η θητεία του ως προπονητής στους «οράνιε». 

Μέσα στο 2024, η Ολλανδία δεν έχει δώσει επίσημο ματς παρά μόνο φιλικά. Μετράει 3 νίκες (όλες με 4-0, απέναντι σε Σκωτία, Καναδά και Ισλανδία) και 1 ήττα, με 2-1, από τη Γερμανία στη Φρανκφούρτη τον περασμένο Μάρτιο. Απέναντι στην Πολωνία «τρέχει» ένα αήττητο 12 αγώνων (7-5-0). Στα αγωνιστικά οι Κούπμαϊνερς και Φρένκι ντε Γιονγκ κόπηκαν την τελευταία στιγμή από την αποστολή λόγω τραυματισμών.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.