Euro 2024: Ως «φαβορί» η Ολλανδία, για την... έκπληξη η Ρουμανία

Γιώργος Μάντζιος02 Ιουλίου 2024

Η Ρουμανία κατάφερε να πάρει ιστορική πρωτιά στον 5ο Όμιλο, στην ισοβαθμία με Βέλγιο (2ο), Σλοβακία (3η), Ουκρανία (4η) στους 4 βαθμούς. (1-1-1, 4-3 γκολ). Έτσι, μόλις, για 2η φορά στην ιστορία της θα αγωνιστεί σε νοκ άουτ φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (η προηγούμενη το 2000, όπου προκρίθηκε ως 2η από τους ομίλους και αποκλείστηκε στους «8» από την Ιταλία με 2-0). 


Την 3η αγωνιστική έμεινε στο 1-1 με τη Σλοβακία, στο πιο αναμενόμενο (για πολλούς) αποτέλεσμα της διοργάνωσης (βόλευε αμφότερες). Δέχτηκε το 1-0 στο 24' (Ντούντα). Ισοφάρισε στο 37' με πέναλτι του Ρ. Μάριν (την παράβαση κέρδισε ο Χάτζι και δόθηκε μέσω VAR). Απείλησε με τους Ράτσιου (11'), 61' (Ρ. Μάριν), Ντράγκους (61'), με τον αντίπαλο γκολκίπερ Ντουμπράβκα να σώζει 2/3 από τις φάσεις αυτές. Πιέστηκε στις στιγμές των Χαράσλιν (52', 65') και Στρέλετς (64'). 

Στα αγωνιστικά, τιμωρημένος, λόγω καρτών, είναι ο έμπειρος αριστερός μπακ Μπάντσου. Λογικά ο Σορέσκου θα καλύψει το κενό. Μοιάζει δύσκολο να αλλάξει και τον εξτρέμ στα αριστερά ο κόουτς Ιορντανέσκου. Επομένως, λογικά θα αρχίσει ο Κόμαν και όχι ο Μιχάιλα που, πάντως, έχει κάποιες πιθανότητες. Αντίθετα, σύμφωνα με τους Ρουμάνους, για δεξιός εξτρέμ αποτελεί φαβορί 11άδας ο Μαν αντί του Χάτζι, παρά το γεγονός ότι ο παίκτης της Ρέιντζερς τα πάει καλά στο τουρνουά. Κακή η πρόσφατη παράδοση με Ολλανδία, με 4 σερί ήττες και 1-13 γκολ κατά!

Η Ολλανδία από την άλλη, προκρίθηκε στα νοκ άουτ ως 3η από τον 4ο Όμιλο, με συγκομιδή 4 βαθμών (1-1-1, 4-4 γκολ). Πίσω από την 1η Αυστρία που είχε 6 βαθμούς και τη 2η Γαλλία που είχε 5 βαθμούς και ξεπερνώντας μόνο την 4η Πολωνία. 

Ο στόχος επετεύχθη, όμως η συνολική εικόνα προβλημάτισε. Ειδικά η άμυνά της στην ήττα, με 3-2, από την Αυστρία την 3η αγωνιστική. Βρέθηκε 3 φορές πίσω στο σκορ (6' Μάλεν αυτογκόλ, 59' Σμιντ, 80' Ζάμπιτσερ με την μπάλα να κοντράρει στον μέτριο Ντε Φράι). Απάντησε μόνο στις 2, με τους Χάκπο (47', ασίστ Σίμονς) και Ντεπάι (75', ασίστ Βέχορστ με το γκολ να μετράει μέσω VAR). H Oλλανδία είχε χαμένες ευκαιρίες, με τους Ρέιντερς (14'), Μάλεν (23' τετ α τετ), Φαν Ντάικ (54'), Φαν Ντε Φεν (90'+3'). Δεν πιέστηκε ιδιαίτερα, αφού πέραν των 3 γκολ παθητικό δέχτηκε 1 τελική ακόμα της προκοπής (37' Ζάμπιτσερ).

 Αντιμετωπίζει τους Ρουμάνους στο Μόναχο, την πόλη όπου στέφθηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης τον Ιούνιο του 1988. Έδωσε φιλικό προετοιμασίας, ενόψει Ρουμανίας, με τη γερμανική Χάφελζε (4η κατηγορία) και επικράτησε με 6-1. Στα αγωνιστικά, θα γυρίσει στην 11άδα ο Ντάμφρις, μετά την κακή εμφάνιση του Χεερτρούιντα δεξιά στην άμυνα. Στον πάγκο θα μείνει ο χαφ Φέερμαν, με τον Σίμονς να τον αντικαθιστά έχοντας πιο επιτελικά χαρακτηριστικά. Ο Φρίμπονγκ τέλος, θα καλύψει τον αρνητικό (την 3η αγωνιστική) Μάλεν. Οι Βέγκχορστ και Φαν Ντε Φεν, πέτυχαν από 2 γκολ στο πρόσφατο φιλικό, αλλά δύσκολα θα ξεκινήσουν στο βασικό σχήμα. Τέλος, θεωρητικά διαθέσιμος είναι ο συμπληρωματικός επιθετικός Ζίρκζεϊ, ο οποίος ξεπέρασε ίωση που τον ταλαιπώρησε.

ΦΑΣΗ ΤΩΝ 16

ΡΟΥΜΑΝΙΑ - ΟΛΛΑΝΔΙΑ

ΩΡΑ: 19:00

TV: ΕΡΤ1

ΓΗΠΕΔΟ: Fußball Arena München (70.000)

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Φέλιξ Τσβάγιερ (Γερμανία)

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.