Euro 2024: Οι 10 αριθμοί της φάσης των ομίλων

Παναγιώτα Χαλκιά28 Ιουνίου 2024

Με εκπλήξεις και… ρεκόρ ολοκληρώθηκε η φάση των ομίλων στο Euro 2024 που διεξάγεται στα γήπεδα της Γερμανίας και το φίλαθλο κοινό αναμένει το εναρκτήριο λάκτισμα των νοκ άουτ αγώνων.

Γερμανία, Ισπανία, Αγγλία, Αυστρία, Ρουμανία και Πορτογαλία εξασφάλισαν τη θέση τους στην επόμενη φάση τερματίζοντας στην πρώτη θέση των ομίλων τους ενώ Ελβετία, Ιταλία, Δανία, Γαλλία, Βέλγιο και Τουρκία εξασφάλισαν την πρόκριση κατακτώντας τη δεύτερη θέση. Το εισιτήριο για τους «16» πήραν και οι Ολλανδία, Γεωργία, Σλοβακία και Σλοβενία ως οι καλύτερες τρίτες στους ομίλους.

Τι συνέβη, όμως, στους ομίλους; Τι γεύση μας άφησαν οι ομάδες; Πόσα αυτογκόλ μπήκαν; Ποιος ήταν ο πιο επικίνδυνος επιθετικός; Ποια ομάδα είχε 28% κατοχή και πέρασε;

Κανένα γκολ από απευθείας εκτέλεση φάουλ

Κανένα από 81 τέρματα που σημειώθηκαν στη φάση των ομίλων δεν προήλθε από απευθείας ελεύθερο χτύπημα. Στο Euro 2020 υπήρξε μόλις ένα, το οποίο σημείωσε ο Μίκελ Ντάμσγκαρντ εναντίον της Αγγλίας στα ημιτελικά. Τέσσερα χρόνια πριν, στο Euro 2016, σημειώθηκαν τέσσερα, δύο εκ των οποίων σημείωσε ο Γκάρεθ Μπέιλ και είναι στην κορυφή της σχετικής λίστας.

Επτά αυτογκόλ

Μπορεί να είναι νωρίς ακόμη αλλά βάση στατιστικών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το τουρνουά των αυτογκόλ. Σε 16 διοργανώσεις του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος πριν από το φετινό καλοκαίρι στη Γερμανία είχαν σημειωθεί μόνο 20 αυτογκόλ. Το ρεκόρ αυτό, βέβαια, μπορεί να απειληθεί καθώς στη φάση των ομίλων στα γήπεδα της Γερμανίας έχουν ήδη σημειωθεί επτά.

Αναλυτικά τα αυτογκολ που σημειώθηκαν

Γερμανία – Σκωτία 5-1 Ρούντιγκερ

Αυστρία – Γαλλία 0-1 Βέμπερ

Τσεχία – Πορτογαλία 2-1 Χράνακ

Αλβανία – Κροατία 2-2 Γκιασούλα

Ιταλία – Ισπανία 1-0 Καλαφιόρι

Τουρκία – Πορτογαλία 0-3 Ακαϊντίν

Ολλανδία – Αυστρία 2-3 Μαλέν

Μία πάσα από τον Φιλ Φόντεν στον Χάρι Κέιν

Ο Φιλ Φόντεν έδωσε περισσότερες πάσες στον τερματοφύλακα Τζόρνταν Πίκφορντ (τρεις φορές) παρά στον επιθετικό Χάρι Κέιν (μία φορά). Βέβαια, τα στατιστικά των Άγγλων δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά συνολικά. Τα αναμενόμενα γκολ (xG) της Αγγλίας ήταν 2.26, καλύτερα μόνο από της Σερβίας και της Σκωτίας και οι αγώνες τους εναντίον της Σερβίας και της Σλοβενίας παρουσίασαν χαμηλότερα συνολικά xG από οποιονδήποτε αγώνα της Premier League την περασμένη σεζόν. Η Αγγλία είχε μόλις 28 προσπάθειες προς το γκολ και είναι στην 20η στο σύνολο των 24 ομάδων. Ωστόσο, η ομάδα του Γκάρεθ Σαουθγκέιτ είναι τρίτη σε ακρίβεια πάσας (90%) και διαθέτει την καλύτερη ακρίβεια στις σέντρες (40.6%).

Επτά σουτ εντός στόχου από τον Λουκάκου

Το Βέλγιο μπορεί να μην έθελξε με τις εμφανίσεις του στη φάση των ομίλων αλλά διαθέτει τον πιο επικίνδυνο επιθετικό. Ο Ρομελού Λουκάκου είχε επτά προσπάθειες εντός στόχου στους τρεις αγώνες και τρία ακυρωθέντα τέρματα από το VAR και ακολουθεί ο Κιλιάν Εμπαπέ με έξι τελικές αλλά και ένα παιχνίδι λιγότερο.

18 κάρτες σε ένα παιχνίδι

Η Τουρκία επικράτησε της Τσεχίας με 2-1 αλλά ο μεγάλος πρωταγωνιστής στο παιχνίδι ήταν ο Ίστβαν Κόβατς. Ο διαιτητής της αναμέτρησης μοίρασε 16 κίτρινες και δύο κόκκινες, σύνολο 18 κάρτες (!). Ο Κόβατς δεν περιορίστηκε, όμως, μόνο στους 22 παίκτες που βρισκόταν στο χορτάρι αλλά κιτρίνισε άλλους τέσσερις αναπληρωματικούς.

Το γρηγορότερο γκολ στην ιστορία του Euro ο Νεντίμ Μπαϊράμι

Ο Νεντίμ Μπαϊράμι «πάγωσε» την Ιταλία μετά από 23 δευτερόλεπτα στο Ντόρτμουντ και έγινε ο παίκτης με το πιο γρήγορο γκολ στο Euro. Δεν ήταν το μόνο γρήγορο τέρμα που μπήκε στα παιχνίδια της φάσης των ομίλων. Ο Γιούρι Τίλεμανς εναντίον της Ρουμανίας σκόραρε 1λεπτό και 13δευτερόλεπτα μετά το πρώτο σφύριγμα του διαιτητή και ο Χβίτσα Κβαρατσκέλια εναντίον της Πορτογαλίας μετά από 1λεπτό και 32δευτερόλεπτα. Συνολικά έχουν σημειωθεί 13 γκολ πριν από το 15ο λεπτό στο Euro 2024 ενώ τα λεπτά 16-30 ήταν τα πιο παραγωγικά καθώς σημειώθηκαν 17 τέρματα.

54% κατοχή για την Ισπανία

Η Ισπανία ήταν η μόνη ομάδα που κέρδισε και τα τρία παιχνίδια του ομίλου. Η αντίθεση με την ομάδα του Λουίς Ενρίκε στο Euro 2020 είναι εντυπωσιακή καθώς η τότε ομάδα ολοκλήρωσε 4.688 πάσες (781 ανά αγώνα) και 81 ντρίπλες (13.5 ανά αγώνα) στην πορεία τους προς τα ημιτελικά ενώ στο Euro που βρίσκεται σε εξέλιξη οι Ισπανοί έχουν ολοκληρώσει 1.470 πάσες (490 ανά αγώνα) και έκαναν 66 ντρίπλες (22 ανά αγώνα).

134 επανακτήσεις της μπάλας από τη Γεωργία

Η Γεωργία εμφανίστηκε ως αουτσάιντερ αλλά κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις και την Πορτογαλία με μόλις 28% κατοχή. Η ομάδα του Γουίλι Σανιόλ παρακάμπτει τα στατιστικά, προχωρώντας παρά το χειρότερο xGA (7.9) και την αναμενόμενη διαφορά γκολ (-4.1) από όλες τις 24 ομάδες. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γρήγορο, αντιδραστικό στυλ άμυνας τους. ΟΙ παίκτες της Γεωργίας έχουν ανακτήσει την μπάλα 134 φορές, περισσότερες ακόμα και από την Αυστρία. Η Γεωργία είναι πρώτη στις στατιστικές για τις αποσπάσεις (55) και τις νίκες σε μονομαχίες (27). Ο Γκιόργκι Μαμαρντασβίλι είναι ένας εξαιρετικός με 20 αποκρούσεις.

326 ολοκληρωμένες πάσες από τον Κροος

Η Γερμανία και η Πορτογαλία είναι οι ομάδες που πρέπει να νικήσουν με βάση τα δεδομένα της επίθεσης στη φάση των ομίλων. Οι δύο μεγάλες ομάδες ηγούνται στον τομέα της ακρίβειας πάσας, της κατοχής, των προσπαθειών για γκολ και των ολοκληρωμένων πασών. Οι οικοδεσπότες έχουν σημειώσει οκτώ γκολ και ο Τόνι Κροος είναι το κλειδί της δημιοργίας καθώς έχει ολοκληρώσει επιτυχώς τις 326 από τις 341 πάσες (95.7% ακρίβεια). Ο μέσος ήταν ένας από τους πιο καλύτερους πασέρ και στο Euro 2020 παρά τον αποκλεισμό της Γερμανίας στους 16 καταγράφοντας 353 πάσες (88 ανά αγώνα) ενώ στα γήπεδα της Γερμανίας παρουσιάζει βελτίωση μετρώντας 108 ανά αγώνα.

Ο Σμιτ σημειώνει το 900ό

Το γκολ που σημείωσε ο Ρομάνο Σμιτ στο παιχνίδι της Αυστρίας με την Ολλανδία για τον τέταρτο όμιλο ήταν ένα τέρμα ορόσημο για την ιστορία της διοργάνωσης καθώς ήταν το γκολ νούμερο 900 σε τελική φάση. Το γκολ του Κιμ Βιλφόρτ για τη Δανία στον τελικό του 1992 ήταν το 200ο στην ιστορία του τουρνουά. Η φάση των ομίλων παρουσίασε μέσο όρο 2.25 γκολ ανά αγώνα. Αυτό είναι μια μείωση από τα ιστορικά υψηλά 2.79 γκολ ανά αγώνα του Euro 2020 – και πάνω μόνο από τα Euro 1996 και 2016.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.