Euro 2024: Ο 5ος όμιλος με ένα ξεκάθαρο φαβορί μία έκπληξη και δύο που μάχονται

Χάρης Εμμανουηλίδης13 Ιουνίου 2024

Τα γήπεδα της Γερμανίας είναι έτοιμα να φιλοξενήσουν το Euro 2024, με τις ομάδες να περνούν τις τελευταίες ημέρες προετοιμασίας τους και τους προπονητές να μετατρέπουν σε πράξη τα σχέδια που έχουν στο μυαλό τους.

Σε αυτό το μήκος κύματος και ο 5ος όμιλος της διοργάνωσης ο οποίος απαρτίζεται από Βέλγιο, Ουκρανία, Ρουμανία και Σλοβακία , με τον Ντε Μπρόινε και την παρέα του να είναι ξεκάθαρο φαβορί για να κόψουν πρώτοι το νήμα του ομίλου ενώ οι υπόλοιποι τρεις αναμένεται να δώσουν τη δική τους μάχη καθώς στους ‘’16’’ περνάνε οι δύο πρώτοι κάθε ομίλου και οι τέσσερις καλύτεροι τρίτοι.

Το πρόγραμμα μετάδοσης και οι τηλεοπτικές μεταδόσεις
  • 17/06 16:00 Ρουμανία – Ουκρανία Πόλη: Μόναχο TV: ΕΡΤ 1
  • 17/06 19:00 Βέλγιο – Σλοβακία Πόλη: Φρανκφούρτη TV: ΕΡΤ 1
  • 21/06 16:00 Σλοβακία – Ουκρανία Πόλη: Ντίσελντορφ TV: ΕΡΤ 1
  • 22/06 22:00 Βέλγιο – Ρουμανία Πόλη: Κολωνία TV: ΕΡΤ 1
  • 26/06 19:00 Σλοβακία – Ρουμανία Πόλη: Φρανκφούρτη TV: ΕΡΤ 3
  • 26/06 19:00 Ουκρανία – Βέλγιο Πόλη: Στουτγκάρδη TV: ΕΡΤ 1
Τα κριτήρια ισοβαθμίας
  • Μεγαλύτερη διαφορά τερμάτων
  • Μεγαλύτερος αριθμός γκολ στο ενεργητικό
  • · Μεγαλύτερος αριθμός νικών
  • Χαμηλότεροι πειθαρχικοί πόντοι (κίτρινη κάρτα = 1 πόντος, κόκκινη κάρτα = 3 πόντοι, δύο κίτρινες κάρτες σε έναν αγώνα = 3 πόντοι)
  • Θέση στην κατάταξη των ευρωπαϊκών προκριματικών

Βέλγιο: Το μεγάλο φαβορί του ομίλου

Με τον τίτλο του ξεκάθαρου φαβορί για την πρώτη θέση του ομίλου να πλανάται από του, το Βέλγιο μπαίνει στο τουρνουά με στόχο να δείξει ότι είναι έτοιμο για ακόμα μία μεγάλη διοργάνωση , θέλοντας να δικαιώσει τους υποστηρικτές του και να αποδείξει στους αμφισβητίες του ότι είναι ‘’εδώ΄΄.

Το ρόστερ

Τερματοφύλακες: Κουν Κάστελς (Βόλφσμπουργκ), Τόμας Καμίνσκι (Λούτον), Ματς Σελς (Νότιγχαμ Φόρεστ).

Αμυντικοί: Τίμοθι Καστάν (Φούλαμ), Μαξίμ Ντε Κάιπερ (Κλαμπ Μπριζ), Ζενό Ντεμπάστ (Άντερλεχτ), Βάουτ Φάες (Λέστερ), Τόμας Μενιέ (Τραμπζονσπόρ), Αρτούρ Τεάτ (Ρεν), Γιαν Βερτόνχεν (Άντερλεχτ), Άξελ Βίτσελ (Ατλέτικο Μαδρίτης).

Μέσοι: Κέβιν Ντε Μπρόινε (Μάντσεστερ Σίτι), Ορέλ Μανγκαλά (Λυών), Αμαντού Ονανά (Έβερτον), Γιούρι Τίλεμανς (Άστον Βίλα), Άρθουρ Βερμέρεν (Ατλέτικο Μαδρίτης), Άστερ Βρανκς (Βόλφσμπουργκ).

Επιθετικοί: Γιόχαν Μπακαγιόκο (Αϊντχόφεν), Γιανίκ Καράσκο (Αλ-Σαμπάμπ), Σαρλ Ντε Κετελάρε (Αταλάντα), Ζερεμί Ντοκού (Μάντσεστερ Σίτι), Ρομέλου Λουκάκου (Ρόμα), Ντόντι Λουκεμπάκιο (Σεβίλλη), Λόις Οπεντά (Λειψία), Λεάντρο Τροσάρ (Άρσεναλ).

Η άκρη του πάγκου

Στην άκρη του πάγκου των Βέλγων βρίσκεται ο Ντομένικο Τεντέσκο, ο Ιταλογερμανός προπονητής ανέλαβε τις τύχες του Βελγίου μετά το πέρας του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ, διαδεχόμενος τον Ρομπέρτο Μαρτίνεθ ο οποίος χρεώθηκε την αποτυχία και απομακρύνθηκε, με τον 38χρονο τεχνικό να βρίσκεται στην άκρη του πάγκου στα τελευταία 12 παιχνίδια (επίσημα και φιλικά) μετρώντας 8 νίκες και 4 ισοπαλίες από τον Φεβρουάριο του 2023.

Σε επίπεδο συλλόγων πριν αναλάβει τα ηνία των Βέλγων είχε βρεθεί στις Άουε (2017), Σάλκε (2017-19), Σπαρτάκ Μόσχας (2019-2021) και Λειψία (2021-2022).

Το αστέρι

Το όνομα του Κέβιν Ντε Μπρόινε δίχως δεύτερη συζήτηση αξίζει τη θέση του δίπλα στο αστέρι της ομάδας, καθώς ο πολύπειρος πλέον μεσοεπιθετικός ηγείται για ακόμα μία χρονιά και σε ένα ακόμα μεγάλο τουρνουά της Εθνικής Ομάδας του Βελγίου θέλοντας να την οδηγήσει όσο ψηλότερα γίνεται.

Την πρώτη του εμφάνιση με τα χρώματα του Βελγίου την έκανε το 2010 και έκτοτε έχει συμπληρώσει 100 συμμετοχές όντας αρχηγός τα τελευταία χρόνια και έχοντας βρει δίχτυα 27 φορές.

Σλοβακία: Για την υπέρβαση

Τρίτη διαδοχική παρουσία της Σλοβακίας σε τελική φάση EURO , με τις δύο προηγούμενες να έχει τσεκάρει το εισιτήριο της πρόκρισης στην επόμενη φάση όντας 3η στον όμιλο , ωστόσο δεν μπόρεσε να φτάσει μέχρι τους ‘’8’’ , καθώς αποκλείστηκε την πρώτη φορά από τη Γερμανία ενώ στη συνέχεια η Ισπανία ήταν αυτή που της έκλεισε την πόρτα.

Το ρόστερ

Τερματοφύλακες: Ντουμπράβκα (Νιούκαστλ), Ρόντακ (Φούλαμ), Ράβας (Νιου Ίνγκλαντ)

Αμυντικοί: Πέκαρικ (Χέρτα), Σκρίνιαρ (Παρί Σ.Ζ.), Γκιομπέρ (Σαλερνιτάνα), Χάντσκο (Φέγενορντ), Βάβρο (Κοπεγχάγη), Ντε Μάρκο (Χατά), Όμπερτ (Κάλιαρι), Κόσα (Σπ. Τρνάβα)

Μέσοι: Κούτσκα (Σλ. Μπρατισλάβας), Ντούντα (Βερόνα), Χροσόφσκι (Γκενκ), Λομπότκα (Νάπολι), Μπέρο (Μπόχουμ), Μπένες (Αμβούργο), Ρίγκο (Μπ. Οστράβα)

Επιθετικοί: Μποζένικ (Μποαβίστα), Χάρασλιν (Σπ. Πράγας), Σούσλοβ (Βερόνα), Σρανζ (Σλ. Πράγας), Στρέλετς (Σλ. Μπρατισλάβας), Ντούρις (Άσκολι), Τούπτα (Σλ. Λίμπερετς), Σάουερ (Φέγενορντ)

Η άκρη του πάγκου

Η Σλοβακία έχει στην άκρη του πάγκου της τον Φραντσέσκο Καλτσόνα, τον άνθρωπο ο οποίος έτρεξε μέχρι το τέλος της χρονιάς τη Νάπολι, καθώς την κοούτσαρε από τα μέσα Φεβρουαρίου μέχρι και το τέλος σε σύνολο 16 αγώνων είχε απολογισμό 3 νίκες, 9 ισοπαλίες και 4 ήττες.

Ο ίδιος μάλιστα ανήκει σε μία ξεχωριστή κατηγορία καθώς αποτελεί τον δεύτερο μη Σλοβάκο τεχνικό ο οποίος αναλαμβάνει τα ηνία της Εθνικής , θέλοντας να καθοδηγήσει τους Σλοβάκους στην πρόκριση από τη φάση των ομίλων.

Το αστέρι

Στα 29 του και στην πιο ώριμη φάση της καριέρας του, ο Μίλαν Σκρίνιαρ, αναμένεται να ηγηθεί της προσπάθειας του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας του, με τον ίδιο να προέρχεται από έναν σοβαρό τραυματισμό ο οποίος ωστόσο δεν ήταν ικανός να σταματήσει την παρουσία του στα γήπεδα της Γερμανίας. Ο πολύπειρος αμυντικός πλέον της Παρί είχε βρεθεί σε ακόμα δύο τελικές φάσεις Euro έχοντας πλέον το know how της διοργάνωσης.

Ουκρανία: Φρέσκια και ψάχνοντας τη μεγάλη έκπληξη

3η διαδοχική παρουσία σε τελική φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης είναι αυτή για την Ουκρανία , θέλοντας να αποδείξει πως δεν βρίσκεται στα γερμανικά γήπεδα για… τουρισμό και πρέτσελ, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια ως Έθνος καθώς βρίσκεται υπό συνθήκες πολέμου με τη Ρωσία.

Μία γενιά γεμάτη φρεσκάδα, νέο αίμα και διάθεση για διάκριση μπαίνει σε έναν όμιλο στον οποίο η διάκριση είναι βατή με το πρόγραμμα να ξεκινάει βολικά για την ίδια αντιμετωπίζοντας πρώτα την πιο αδύναμη ομάδα του ομίλου, Ρουμανία, που ενδεχομένως να της δώσει άλλο αέρα ενόψει της συνέχειας.

Το ρόστερ

Τερματοφύλακες: Γ. Μπουσάν (Ντινάμο Κιέβου), Α. Τρουμπίν (Μπενφίκα), Α. Λούνιν (Ρεάλ Μαδρίτης)

Αμυντικοί: Μ. Ματιβένκο (Σαχτάρ), Γ. Κονόπλια (Σαχτάρ), Β. Μπόνταρ (Σαχτάρ), Ο. Τίμτσικ (Ντινάμο Κιέβου), Β. Μικολένκο (Έβερτον), Ι. Ζαμπάρνι (Μπόρνμουθ), Ο. Σβάτοκ (Ντνιπρό), Μ. Ταλοβέροβ (Λίντσερ), Μ. Μιχαϊλιτσένκο (Πολισία)

Μέσοι: Α. Γιαρμόλενκο (Ντινάμο Κιέβου), Μ. Σαπαρένκο (Ντινάμο Κιέβου), Β. Μπράζκο (Ντινάμο Κιέβου), Τ. Στεπανένκο (Σαχτάρ), Ο. Ζούμπκοβ (Σαχτάρ), Γ. Σουντακόβ (Σαχτάρ), Ο. Ζίντσενκο (Άρσεναλ), Β. Τσιγκανκόβ (Χιρόνα), Μ. Μούντρικ (Τσέλσι), Σ. Σιντόρτσουκ (Βέστερλο), Ρ. Μαλινόβσκι (Τζένοα)

Επιθετικοί: Α. Ντόβμπικ (Χιρόνα), Ρ. Γιαρεμτσούκ (Βαλένθια), Β. Βάνατ (Ντινάμο Κιέβου)

Η άκρη του πάγκου

Προπονητής της Εθνικής Ουκρανίας είναι ο Σεργκέι Ρεμπρόφ ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της ομάδας τον Ιούνιο του 2023 και έχει δώσει δικά του στοιχεία στο παιχνίδι της ομάδας, βγάζοντας φρεσκάδα και σταθερότητα στο παιχνίδι της Εθνικής Ουκρανίας αλλά και νέες ιδέες.

Σημαντικό στοίχημα για τον ίδιο ήταν να δημιουργήσει αμυντική σταθερότητα στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Ουκρανίας, κάτι το οποίο πέτυχε μετά τον αποκλεισμό της Εθνικής Ουκρανίας από το Μουντιάλ , όταν και ανέλαβε ο ίδιος την τεχνική ηγεσία.

Το αστέρι

Ο επιθετικός της Χιρόνα, Αρτέμ Ντόβμπικ, αποτελεί το σημείο κλειδί της Εθνικής Ουκρανίας, καθώς προέρχεται από μία ξέφρενη πορεία στα Ισπανικά γήπεδα με 24 γκολ και 8 ασίστ σε 36 εμφανίσεις στην πρώτη κατηγορία του πρωταθλήματος, ενώ η χρηματιστηριακή του αξία έχει φτάσει στα 35 εκατομμύρια ευρώ. Αδιαμφησβήτητα αποτελεί ένα από τα σημεία αναφοράς της Ουκρανίας και πολλά θα κριθούν από τη συνέπεια του μπροστά στα αντίπαλα δίχτυα.

Ρουμανία, η ''ήσυχη'' της παρέας

Η πιο αδύναμη του 5ου ομίλου είναι η Ρουμανία, μία ομάδα που έχει το 25% των παικτών της από το πρωτάθλημα της χώρας , θέλοντας να προκαλέσει αναταράξεις στον όμιλο και να μπει ανάμεσα στους τρεις που προαναφέραμε. Η διάθεση της για διάκριση είναι μεγάλη, επιστρέφοντας σε τελική φάση διοργάνωσης μετά από οκτώ χρόνια ενώ στις δύο τελευταίες της συμμετοχές (2008, 2016), αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων.

Το ρόστερ

Τερματοφύλακες: Φλορίν Νίτσα (Γκαζιαντέπ), Οράτσιου Μολντοβάν (Ατλέτικο Μαδρίτης), Στέφαν Ταρνοβάνου (Στεάουα)

Αμυντικοί: Νικούσορ Μπάντσου (Κραϊόβα), Ιονούτ Νεντελτσεάρου (Παλέρμο), Άντριαν Ρους (Πάφος), Αντρέι Ράτσιου (Ράγιο Βαγιεκάνο), Ράντου Ντράγκουσιν (Τότεναμ), Βασίλιε Μόγκος (Κλουζ), Μπόγκνταν Ρακόβιτσαν (Ράκοβ Τσενστοχόβα)

Μέσοι: Νικολάε Στάντσιου (Νταμάκ), Ραζβάν Μάριν (Έμπολι), Αλεξάντρου Τσιτσαλντάου (Κόνιασπορ), Μάριους Μάριν (Πίζα), Ντάριους Ολάρου (Στεάουα), Νέιαν Σορέσκου (Γκαζιαντέπ), Φλορινέλ Κομάν (Στεάουα), Άντριαν Σουτ (Στεάουα), Κονσταντίν Γκραμένι (Φαρούλ Κονστάντζα)

Επιθετικοί: Ιάνις Χάτζι (Αλαβές), Ντένις Μαν (Πάρμα), Βαλεντίν Μιχάιλα (Πάρμα), Ντένις Άλιμπετς (Μουαϊτέρ), Ντένις Ντράγκους (Γκαζιαντέπ), Ντάνιελ Μπιρλιγκέα (Κλουζ)

Η άκρη του πάγκου

Ο 45χρονος Έντουαρντ Ιορντανέσκου βρίσκεται στο τιμόνι της ομάδας εδώ δύο έτη , έχοντας καθίσει στην άκρη του Ρουμάνικου πάγκου τον Ιανουάριο του 2022 και με τις ιδέες του έφερε τους “Tricolorii” στα τελικά της διοργάνωσης όπου θέλει στοχεύει ως τρίτη να περάσει στην επόμενη φάση, κάτι που φαντάζει δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο για τους Ρουμάνους.

Το αστέρι

Μπορεί να βρίσκεται μόλις στο 22ο έτος της ηλικίας του αλλά ο Ράντου Ντραγκούσιν αποτελεί ένα από τα πρόσωπα της Ρουμανίας και της άμυνας της. Νεαρός, με παραστάσεις από το υψηλότερο επίπεδο αγωνιζόμενος στα γήπεδα της Premier League με τη φανέλα της Τότεναμ, θέλει να διασφαλίσει το ‘’0’’ στα μετόπισθεν της ομάδας του , έχοντας αγωνιστεί 17 φορές με τα χρώματα της χώρας του.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.