EURO 2024: Με λένε Κονσεϊσάο, Φρανσίσκο Κονσεϊσάο (vids)

Δημήτρης Μπασμπαρέλας19 Ιουνίου 2024

Ο Φρανσίσκο Κονσεϊσάο έγινε ο «ήρωας» των Πορτογάλων, καθώς σημείωσε το νικητήριο γκολ στις καθυστερήσεις, για να οδηγήσει την Πορτογαλία στη νίκη με ανατροπή (2-1) εναντίον της Τσεχίας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2024, στη Λειψία της Γερμανίας.


Ο Φρανσίσκο μπήκε στον αγωνιστικό χώρο, στο τέλος ουσιαστικά του κανονικού χρόνου και χρειάστηκε να σκοράρει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, ερχόμενος ως αλλαγή από τον πάγκο, αποτελώντας το απόλυτο σούπερ «σωσίβιο» για την ομάδα του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ. Ήταν επίσης το πρώτο του γκολ με την εθνική, το οποίο εξασφάλισε τρεις κρίσιμους βαθμούς για την Πορτογαλία στη... σύγκρουση των ομίλων. «Ο Φρανσίσκο είναι ένα παράδειγμα του τι σημαίνει να αξίζεις να είσαι στην ομάδα και να είσαι έτοιμος να βοηθήσεις ανά πάσα στιγμή», είπε ο προπονητής του, Ρομπέρτο Μαρτίνεθ, μετά το φινάλε.

Ποιος είναι


Είναι ο γιος του πρώην Πορτογάλου σταρ και παλιού παίκτη του ΠΑΟΚ παλιότερα, Σέρτζιο Κονσεϊσάο, ο οποίος ήταν ο ήρωας του χατ-τρικ της χώρας στο Euro 2000, κόντρα στη Γερμανία. Έχοντας κάνει το ντεμπούτο του φέτος τον Μάρτιο, ο Φρανσίσκο μπήκε στο ματς με αντίπαλο την Τσεχία, όταν η ομάδα του χρειαζόταν απεγνωσμένα ένα γκολ, διατηρώντας την παράδοση της οικογένειάς του να κάνει τη χώρα περήφανη μέσα από το όμορφο παιχνίδι.

Τα μήλα, κάτω από τη… μηλιά


Ο μικρός Κονσεϊσάο γεννήθηκε στην Κοΐμπρα και ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο υπό την επιρροή των αδελφών του, Μόουζες και Ροντρίγκο, στο Μπελενένσες, πριν μετακομίσει στην ακαδημία της Σπόρτινγκ το 2011, σε ηλικία οκτώ ετών, περνώντας έξι σεζόν στον σύλλογο.

  • Ο Φρανσίσκο, 21 πλέον χρονών, είναι ο τέταρτος από τους πέντε γιους, που παίζουν ποδόσφαιρο και όλοι φαίνεται να λατρεύουν να παίζουν στα πλάγια, όπως ο πατέρας τους.
  • Ο Σέρχιο, 27 ετών, είναι δεξιός μπακ που δεν έχει φτάσει σε τόσο μεγάλα ύψη, ωστόσο παίζει με τη Φεϊρένσε στη δεύτερη κατηγορία της Πορτογαλίας.
  • Ο Ροντρίγκο, 24 ετών, παίζει επίσης στη δεξιά πλευρά και κέρδισε δύο κύπελλα με τον μπαμπά του, στην Πόρτο πριν πάει στην ελβετική Ζυρίχη.
  • Ο Μόουζες είναι 23χρονος εξτρέμ, που μόλις προήχθη στην πρώτη ομάδα της δεύτερης κατηγορίας, Λεϊσόες, ενώ ο εννιάχρονος, Ζοσέ, παίζει ως επιθετικός για την ακαδημία της Πόρτο.
  • Ο Φρανσίσκο ακολούθησε πιο πιστά τα βήματα του πατέρα του. Το νικητήριο γκολ του εναντίον των Τσέχων ήρθε σχεδόν ακριβώς 24 χρόνια από την ημέρα που ο πατέρας του σημείωσε χατ-τρικ σε μια νίκη 3-0 επί της Γερμανίας στο Euro 2000.

«Messi do Olival»

Στα 1,70 μ., ο Φρανσίσκο έχει το ίδιο ύψος με τον Λιονέλ Μέσι, κάτι που οδηγεί σε συγκρίσεις με τον θρύλο της Αργεντινής, καθώς έχει επίσης γρήγορο ρυθμό, ακριβή έλεγχο, αλλά και ψυχραιμία με την μπάλα στα πόδια. Ως εκ τούτου, έχει το παρατσούκλι από τους οπαδούς και τα μέσα ενημέρωσης ως «Messi do Olival», σε σχέση με την περιοχή, όπου βρίσκεται το προπονητικό γήπεδο της Πόρτο.

Ο Φρανσίσκο πέρασε από τις τάξεις των νέων στη Μπελενένσες και τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας, πριν τον πάει ο πατέρας του στην Πόρτο. Αφού ανέβηκε στη δεύτερη ομάδα, κέρδισε το νταμπλ με την πρώτη ομάδα το 2021 και έτσι το 2022 «κέρδισε» τη μεταγραφή στον ολλανδικό γίγαντα, τον Άγιαξ.

Ωστόσο, η έλλειψη χρόνου σε... ξένο έδαφος τον οδήγησε στην απόφαση να επιστρέψει εκ νέου στην Πόρτο, πάλι υπό τις οδηγίες του πατέρα του, όπου βρήκε ξανά τη φόρμα του, σκοράροντας και δημιουργώντας. Είχε, μάλιστα, οκτώ γκολ και ισάριθμες ασίστ σε 43 ματς, κερδίζοντας το «Taça de Portugal» με τους «δράκους».

Μελέτη για… ντρίπλες

Σε μια μελέτη, που ανατέθηκε από το παρατηρητήριο ποδοσφαίρου του Διεθνούς Κέντρου Αθλητικών Σπουδών, ο Φρανσίσκο κατατάχθηκε ως ο καλύτερος «ντριπλέρ», μετά από τα πέντε κορυφαία Πρωταθλήματα, με τον Τζερεμί Ντοκού της Μάντσεστερ Σίτι να κερδίζει τη διάκριση αναφορικά με τα πέντε μεγάλα Πρωταθλήματα.

Η μελέτη, που διεξήχθη από τον Απρίλιο του 2023 έως τον Μάρτιο του 2024, ανέλυσε 73 Πρωταθλήματα και βασίστηκε στον υπολογισμό της συχνότητας της ντρίπλας. Η ντρίμπλα θεωρείται επιτυχημένη, μόνο όταν η ομάδα του συνεχίσει με την κατοχή της μπάλας και πλησιάσει το αντίθετο τέρμα ή αν υπάρξει φάουλ. Επίσης, ελήφθη υπόψη το αγωνιστικό επίπεδο, στο οποίο αγωνίστηκαν οι ποδοσφαιριστές. 

Το σίγουρο είναι ότι ο μικρός Κονσεϊσάο κατόρθωσε σε λίγα λεπτά μέσα να τραβήξει τα βλέμματα της ποδοσφαιρικής κοινής γνώμης και να βάλει το όνομά του στον πίνακα των σκόρερ. Άλλωστε, η αγκαλιά του ευτυχισμένου, Κριστιάνο Ρονάλντο, στον Φρανσίσκο Κονσεϊσάο, μετά από το φινάλε της αναμέτρησης, αν μη τι άλλο, λέει... πολλά.

«Είναι τεράστια η χαρά, το να εκπροσωπώ τη χώρα μου παίζοντας για το λαό μας. Ήθελα να βοηθήσω με κάθε δυνατό τρόπο. Ο πατέρας μου, η μητέρα μου, τα αδέρφια μου, η κοπέλα μου, πάρα πολλά άτομα έχουν έρθει εδώ: αυτή η νίκη είναι για εκείνους», είπε ο μικρός Κονσεϊσάο αμέσως μετά τη λήξη.

photo credits: uefa.com

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.