Euro 2024: Ισπανία-Γεωργία με απόλυτη «Ρόχα» και… διψασμένη «σταχτοπούτα»

Γιώργος Μάντζιος30 Ιουνίου 2024

Το τέταρτο εισιτήριο για την προημιτελική φάση κρίνεται στις 22:00 στην Κολωνία για το Euro 2024.

Η Ισπανία πέτυχε το απόλυτο 3 στα 3 χωρίς να δεχθεί γκολ στον όμιλό της και αντιμετωπίζει την ενθουσιώδη και… διψασμένη «σταχτοπούτα» Γεωργία.

Η Ισπανία ολοκλήρωσε αλάνθαστη τον όμιλο, πετυχαίνοντας 3 νίκες σε ισάριθμα ματς, διατηρώντας παράλληλα την εστία της απαραβίαστη, ούσα η μοναδική ομάδα που το καταφέρνει! Την τελευταία αγωνιστική, έχοντας «κλειδώσει» πρόκριση και πρωτιά, έπαιξε με αλλαγμένη ενδεκάδα κατά 10/11 (οι Λαπόρτ και Λε Νορμάν μοιράστηκαν από ένα ημίχρονο λόγω έλλειψης διαθέσιμων στόπερ) κι επικράτησε 1-0 της Αλβανίας.

Μπήκε πολύ ορεξάτη, σκόραρε με τον Φεράν Τόρες (13’ – ασίστ Όλμο), είχε κι άλλες καλές ευκαιρίες (12’, 41’, 47’). Στο φινάλε, ο εφεδρικός πορτιέρε Ράγια κράτησε το τρίποντο (64’, 90+2’). Κέρδισε τις εντυπώσεις στη φάση των ομίλων, αξιοσημείωτη είναι η κατακόρυφη πτώση της απόδοσής της για κατάκτηση (δίνεται πλέον ως 2ο φαβορί). Ο θρίαμβος με 7-1 επί της Γεωργίας στα προκριματικά ήταν αυτός που έδωσε πόντους στον - νέο τότε - κόουτς Ντε λα Φουέντε, καθώς είχε προηγηθεί η ήττα από τη Σκωτία που σήκωσε γκρίνια.

Στα αγωνιστικά, κόντρα στην Αλβανία εξέτισε την τιμωρία του ο κομβικός μέσος Ρόδρι κι επιστρέφει στην ενδεκάδα, όπως άλλωστε και οι υπόλοιποι βασικοί που πήραν… ρεπό. Διαθέσιμοι ο στόπερ Νάτσο και ο μεσοεπιθετικός Αγιόθε Πέρεθ, που έλειψαν στο προηγούμενο λόγω ενοχλήσεων. Ο πρώτος διεκδικεί μία θέση μαζί με τον Λε Νορμάν στα στόπερ, οι υπόλοιποι δέκα θα είναι πιθανότατα οι ίδιοι με αυτούς που χρησιμοποιήθηκαν στα δύο πρώτα ματς του ομίλου. Απέναντι στην Γεωργία μετράει 6/6 νίκες στα επίσημα παιχνίδια που έχουν δώσει οι δύο ομάδες.

Η Γεωργία από την άλλη ζει ιστορικές στιγμές, καθώς στην παρθενική της συμμετοχή σε EURO προκρίθηκε στη φάση των «16»! Για να το πετύχει, χρειάστηκε στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων να επικρατήσει της - πανίσχυρης μεν, αλλά αδιάφορης βαθμολογικά και με πολλές αλλαγές στη σύνθεσή της - Πορτογαλίας με 2-0. Ιδανικό ξεκίνημα, ο Κβαρατσκέλια άνοιξε το σκορ μόλις στα 94 δευτερόλεπτα και σημείωσε το 2-0 με πέναλτι - που δόθηκε μέσω VAR - ο Μικαουτάτζε (57’ – 1ος σκόρερ της διοργάνωσης με 3 γκολ). Ενδιάμεσα, αλλά και μέχρι το φινάλε την κράτησε «όρθια» ο Μαμαρντασβίλι (17’, 28’, 45’, 90+1’, 90+3’ - 1ος σε επεμβάσεις με 20).

Είναι μακράν ο κορυφαίος γκολκίπερ του EURO και ο βασικότερος λόγος για το… θαύμα της Γεωργίας, η οποία άλλωστε είναι η ομάδα που έχει δεχθεί τις περισσότερες απειλές στην εστία της. Εφιαλτικές οι δύο συναντήσεις με την Ισπανία στα Προκριματικά και γενικά η παράδοση με τη «ρόχα», όμως δεν έχει να χάσει κάτι και θα διεκδικήσει τις πιθανότητες που της αναλογούν. Στο μεταξύ ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Μπίτζινα Ιβανισβίλι, προσέφερε μυθικό πριμ (γράφτηκε για 8.4 εκατομμύρια δολλάρια) στους παίκτες αν αποκλείσουν την Ισπανία. Στα αγωνιστικά, ο μέσος Μεκβαμπισβίλι που είχε ξεκινήσει βασικός στα δύο πρώτα ματς, συμπλήρωσε κάρτες και θα εκτίσει τιμωρία. Το ευχάριστο είναι πως ξεπέρασε το πρόβλημα τραυματισμού και έπαιξε στο προηγούμενο ματς ο άλλος μέσος Κιτεϊσβίλι και μάλιστα είχε πολύ καλή παρουσία.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.