Euro 2024 - 1ος όμιλος: Η οικοδέσποινα Γερμανία, η δυναμική Ουγγαρία, τα κιλτ των Σκωτσέζων και η παρέα του Σακίρι

Δημήτρης Καλαϊτζής10 Ιουνίου 2024

Σε ρυθμούς Euro 2024 κινούνται όλοι οι ποδοσφαιρόφιλοι το φετινό καλοκαιρί και το metrosport.gr σας παρουσιάζει τις εθνικές ομάδες του πρώτου ομίλου του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Ο όμιλος απαρτίζεται από την οικοδέσποινα, Γερμανία, την Σκωτία, την Ουγγαρία και την Ελβετία. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή...


Να επιστρέψει στην κορυφή 


Γερμανία: Οι αποτυχίες των προηγουμένων τριών μεγάλων διοργανώσεων έχουν πεισμώσει για τα καλά τα ''πάντσερ'' που θέλουν μπροστά στο κοινό τους να κάνουν το restart και γιατί όχι να επιστρέψουν στην κορυφή της Ευρώπης, που αγνοούν από το 1996 (σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα γιατί είχαν κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2014), όταν είχαν κατακτήσει το τελευταίο τους Euro με αντίπαλο την Τσεχοσλοβακία (2-1), χάρη στα δύο τέρματα του Όλιβερ Μπίρχοφ.


Προπονητής: Ο Τζούλιαν Νάγκελσμαν διαδέχθηκε τον Χάνσι Φλικ στον πάγκο των ''πάντσερ'' με μοναδικό στόχο να τα επιστρέψει στην κορυφή. Μπορεί ο νεαρός ελπιδοφόρος προπονητής να μην μπόρεσε να ολοκληρώσει το έργο του στην Μπάγερν Μονάχου, αλλά το ίδιο δεν πρόκειται-όπως ο ίδιος ξεκαθάρισε από την πρώτη μέρα που πήρε τα...κλειδιά της Εθνικής Γερμανίας-να κάνει στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του που τις τελευταίες διοργανώσεις έχει αποτύχει παταγωδώς.


Αστέρι: Αναμφίβολα είναι ο Τόνι Κρόος, ο οποίος θα γράψει τον τελευταίο του επίλογο με την Εθνική Γερμανίας. Σε εγχώριο επίπεδο σάρωσε τα πάντα σε τίτλους, τόσο στην Μπάγερν Μονάχου, όσο και στη Ρεάλ Μαδρίτης και ευελπιστεί να τελειώσει την λαμπή ποδοσφαιρική του καριέρα και με έναν ακόμα τίτλο, αυτή τη φορά σε εθνικό επίπεδο και μάλιστα να το σηκώσει μέσα στην πατρίδα του.


Το ρόστερ:

Τερματοφύλακες: Όλιβερ Μπάουμαν (Χόφενχαϊμ), Μάνουελ Νόιερ (Μπάγερν), Αλεξάντερ Νίμπελ (Στουτγκάρδη), Μαρκ-Αντρέ τερ Στέγκεν (Μπαρτσελόνα)

Αμυντικοί: Βάλντεμαρ Άντον (Στουτγκάρδη), Μπένγιαμιν Χένριχς (Λειψία), Γιόσουα Κίμιχ (Μπάγερν), Ρόμπιν Κοχ (Άιντραχτ Φρανκφούρτης), Μαξιμίλιαν Μίτελστεντ (Στουτγκάρδη), Ντάβιντ Ράουμ (Λειψία), Τζόναθαν Τα (Λέβερκουζεν), Αντόνιο Ρίντιγκερ (Ρεάλ Μαδρίτης), Νίκο Σλότερμπεκ (Ντόρτμουντ)

Μέσοι: Ρόμπερτ Άντριχ (Λέβερκουζεν), Κρις Φίριχ (Στουτγκάρδη), Πάσκαλ Γκρος (Μπράιτον), Ιλκάι Γκιντογκάν (Μπαρτσελόνα), Τζαμάλ Μουσιάλα (Μπάγερν), Αλεκσάνταρ Πάβλοβιτς (Μπάγερν), Λιρόι Σανέ (Μπάγερν), Φλόριαν Βιρτς (Λέβερκουζεν), Τόνι Κρόος (Ρεάλ Μαδρίτης)

Επιθετικοί: Μαξιμίλιαν Μπάιερ (Χόφενχαϊμ), Κάι Χάφερτς (Άρσεναλ), Τόμας Μίλερ (Μπάγερν), Ντένιζ Ούνταβ (Στουτγκάρδη), Νίκλας Φίλκρουγκ (Ντόρτμουντ)


Αναζητά το θαύμα

Σκωτία: Μόλις για τέταρτη φορά στην ιστορία της βρίσκεται σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Μπορεί να μην διακρίνεται για το μεγάλο της ταλέντο, αλλά η δύναμη, η θέληση και η πίστη μπορεί να την φέρουν σε νοκ-άουτ φάση.


Προπονητής: Ο Στιβ Κλαρκ ανέλαβε το τιμόνι της ομάδας το καλοκαίρι του 2019. Κατάφερε να πάρει την πρόκριση στο Euro 2020 μέσω του Nations League, αλλά εκεί δεν πέτυχε κάτι σπουδαίο και τώρα θα επιδιώξει να κάνει το βήμα παραπάνω.


Αστέρι: Ο Ρόμπερτσον εκ των κορυφαίων αριστερών μπακ της Ευρώπης και της Λίβερπουλ θα τραβήξει το κουπί των Σκωτσέζων σε έναν όμιλο απαιτητικό.


Το ρόστερ:

Tερματοφύλακες: Κλαρκ (Χαρτς), Γκόρντον (Χαρτς), Γκαν (Νόριτς), Κέλι (Μάδεργουελ)

Αμυντικοί: Κούπερ (Λιντς), Χάνλεϊ (Νόριτς), Χέντρι (Αλ Ετιφάκ), Μακ Κένα (Κοπεγχάγη), Μακ Κρόρι (Μπρίστολ Σίτι), Πόρτους (Γουότφορντ), Ράλστον (Σέλτικ), Ρόμπερτσον (Λίβερπουλ), Σούταρ (Ρέιντζερς), Τέιλορ (Σέλτικ), Τίρνι (Σοσιεδάδ)

Μέσοι: Άρμστρονγκ (Σαουθάμπτον), Κρίστι (Μπόρνμουθ), Γκίλμουρ (Μπράιτον), Τζακ (Ρέιντζερς), ΜακΓκιν (Άστον Βίλα), Μακ Γκρέγκορ (Σέλτικ), Κένι Μακ Λιν (Νόριτς), Μακ Τόμινεϊ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)

Επιθετικοί: Άνταμς (Σαουθάμπτον), Κόνγουεϊ (Μπρίστολ Σίτι), Φόρεστ (Σέλτικ), Σάκλαντ (Χαρτς)


Με στόχο την υπέρβαση 

Ουγγαρία: Οι ''μαγυάροι'' θα βρεθούν σε ακόμα ένα τουρνουά μεγάλης διοργάνωσης και θέλουν να πετύχουν σε αυτό. Τερμάτισαν πρώτοι στον όμιλο τους και έδειξαν σημάδια πως έχουν ανέβει επίπεδο τα τελευταία χρόνια.


Προπονητής: Από το 2018 ο Μάρκο Ρόσι βρίσκεται στον πάγκο της Εθνικής Ουγγαρίας. Ο 59χρονος τεχνικός ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με το ποδόσφαιρο της χώρας το 2012 όταν ανέλαβε τις τύχες της Χόνβεντ, με την οποία κατέκτησε το Πρωτάθλημα Ουγγαρίας το 2017. Ο Ιταλός τεχνικός ποντάρει πολλά στην ομοιογένεια που έχει αποκτήσει η ομάδα και αρχικώς στόχος είναι να πάρει το εισιτήριο για τα νοκ-άουτ παιχνίδια. 


Αστέρι: Παρά το νεαρό της ηλικίας του ο ποδοσφαιριστής της Λίβερπουλ, Ντομινίκ Σομποζλάι ηγήθηκε της πορείας των ''μαγυάρων'' στα προκριματικά για το Euro 2024. Δεδομένα οι συμπατριώτες του περιμένουν πολλά από τον ίδιο στη διοργάνωση.


Το ρόστερ:

Τερματοφύλακες: Ντένες Ντιμπούζ (Φερεντσβάρος), Πίτερ Γκουλάσι (Λειψία), Πίτερ Ζαπάνος (Πάκσι).

Αμυντικοί: Μπότοντ Μπαλόγκ (Πάρμα), Εντρέ Μπότκα (Φερεντσβάρος), Μάρτον Νταρντάι (Χέρτα), Ατίλα Φιόλα (Φέχερβαρ), Άνταμ Λανγκ (Ομόνοια), Γουίλι Ορμπάν (Λειψία), Ατίλα Σάλαϊ (Φράιμπουργκ).

Μέσοι: Μπεντεγκούζ Μπόλα (Σερβέτ), Μιχάλι Κάτα (ΜΤΚ Βουδαπέστης), Μίλος Κερκέζ (Μπόρνμουθ), Λάζλο Κλέινχεϊσλερ (Χάιντουκ), Άνταμ Νάγκι (Σπέτσια), Ζολτ Νάγκι (Ακαδημία Πούσκας), Λόικ Νέγκο (Χάβρη), Αντράς Σάφερ (Ουνιόν Βερολίνου), Καλούμ Στάιλς (Σάντερλαντ).

Επιθετικοί: Μάρτιν Άνταμ (Ουλσάν), Κέβιν Κσόμποθ (Ουίπεστ), Ντάνιελ Γκάζνταγκ (Φιλαδέλφεια Γιούνιον), Κρίστοφερ Χόρβατ (Κεσκεμετί), Ρόλαντ Σάλαϊ (Φράιμπουργκ), Ντομινίκ Σομποζλάι (Λίβερπουλ), Μπάρναμπας Βάργκα (Φερεντσβάρος).


Συνεπής στις μεγάλες διοργανώσεις

Ελβετία: Πιστή και συνεπής στα ραντεβούς της στις μεγάλες διοργανώσεις. Εκεί, θα ποντάρει και θα επιχειρήσει να πάρει την πρόκριση στα νοκ-άουτ και να διεκδικήσει το κάτι παραπάνω.


Προπονητής: Ο Μουράτ Γιακίν ανέλαβε την Εθνικής Ελβετίας τον Αύγουστο του 2021. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα για τον ίδιο, αφού υπάρχει έντονη αμφισβήτηση προς το πρόσωπό του και ο ίδιος καλείται να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα με μία αξιόλογη πορεία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποιυ θα λάβει χώρα στα γήπεδα της Γερμανίας. 


Αστέρι: Μπορεί να απέχει από την Ευρώπη, αλλά ο Σρντάν Σακίρι αποτελεί από τους βασικούς πυλώνες της Εθνικής Ελβετίας και έχει βάλει το δικό του λιθαράκι, ώστε η πατρίδα του να δίνει συνεχώς το παρών σε μεγάλες διοργανώσεις.


Το ρόστερ:

Τερματοφύλακες: Γιαν Ζόμερ (Ίντερ), Γκρέγκορ Κόμπελ (Ντόρτμουντ), Ιβόν Εμβογκό (Λοριάν)

Αμυντικοί: Μανουέλ Ακάντζι (Μάντσεστερ Σίτι), Νίκο Ελβέντι (Ντόρτμουντ), Ρικάρντο Ροντρίγκες (Τορίνο), Φάμπιαν Σαρ (Νιούκαστλ), Λεωνίδας Στεργίου (Στουτγκάρδη), Σιλβάν Βίντμερ (Μάιντς), Σέντρικ Τσέζινγκερ (Βόλφσμπουργκ)

Μέσοι: Γκρανίτ Τσάκα (Λεβερκούζεν), Ντένις Ζακάρια (Μονακό), Μισέλ Έμπισερ (Μπολόνια), Ρέμο Φρόιλερ (Μπολόνια), Αρντόν Τζασάρι (Κλαμπ Μπριζ), Φάμπιαν Ρίντερ (Ρεν), Βενσάν Σιερό (Τουλούζ), Ρενάτο Στέφεν (Λουγκάνο), Στίβεν Τσούμπερ (ΑΕΚ)

Επιθετικοί: Ζεκί Αμντουνί (Μπέρνλι), Μπριλ Εμπολό (Μονακό), Κουάντο Ντουά (Λουντογκόρετς), Νταν Εντόι (Μπολόνια), Νόα Όκαφορ (Μίλαν), Σρντάν Σακίρι (Σικάγο Φάιερ), Ρούμπεν Βάργκας (Άουγκσμπουργκ), Άντι Ζετσίρι (Γκενκ)

Το πρόγραμμα του ομίλου 

1η αγωνιστική

Παρασκευή 14/6

Γερμανία-Σκωτία

Σάββατο 15/6

Ουγγαρία-Ελβετία  

2η αγωνιστική 

Τετάρτη 19/6

Σκωτία-Ελβετία

Γερμανία-Ουγγαρία 

3η αγωνιστική 

Κυριακή 23/6

Ελβετία-Γερμανία

Σκωτία-Ουγγαρία 

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.