EURO 2024: Από το...0 έως το 290 όλοι οι αριθμοί του τουρνουά

Metrosport Team15 Ιουλίου 2024

Από το...0 εως το 290 αυτοί είναι όλοι οι αριθμοί του Euro 2024, όπως τους καταγράφει η ιστοσελίδα της UEFA:

0- Το Βέλγιο έχει αγωνιστεί τώρα σε οκτώ νοκ άουτ αγώνες σε EURO, αλλά δεν έχει παίξει ποτέ παράταση σε κανέναν από αυτούς.

1- Υπήρχαν δύο ορόσημα των ομάδων στον 5ο όμιλο: η Ρουμανία ήταν στην κορυφή του ομίλου EURO και η Ουκρανία έφερε ισοπαλία για πρώτη φορά αγώνα EURO.

Κατά τα άλλα, η Δανία προχώρησε από τη φάση των ομίλων σε συνεχόμενα EURO, η Σλοβενία και η Γεωργία έφτασαν στη φάση των νοκ-άουτ, η Ισπανία τελείωσε τη φάση των ομίλων χωρίς να δεχτεί γκολ και η Αγγλία πήγε στον τελικό μιας μεγάλης διοργάνωσης εκτός της χώρας της. Η Αγγλία ήταν επίσης η πρώτη ομάδα που έφτασε στον τελικό του EURO αφού βρέθηκε πίσω στο σκορ στη φάση των «16», στους προημιτελικούς και στους ημιτελικούς.

2- Το γκολ του Φραντσίσκο Κονσεϊσάο για την Πορτογαλία εναντίον της Τσεχίας σήμαινε ότι εντάχθηκε σε μια αποκλειστική ομάδα πατεράδων και γιων που έχουν σκοράρει σε EURO, με τον πατέρα του Σέρτζιο Κονσεϊσάο να έχει σκοράρει στο EURO 2000. Το μόνο άλλο δίδυμο πατέρα-γιου που σκόραρε στους τελικούς είναι της Ιταλίας Ενρίκο Κιέζα (1996) και Φεντερίκο Κιέζα (2020).

3- Ο Ντιόγκο Κόστα έγινε ο πρώτος τερματοφύλακας που απέκρουσε τρεις εκτελέσεις πέναλτι στο EURO, καθώς η Πορτογαλία κέρδισε τη Σλοβενία ​​στη φάση των «16». Ήταν επίσης ο πρώτος τερματοφύλακας που δεν δέχτηκε γκολ σε διαδικασία πέναλτι στο EURO.

Εν τω μεταξύ, οι υπερασπιστές του τίτλου αποκλείστηκαν στους «16» στα τελευταία τρία EURO (Ιταλία στο EURO 2024, Πορτογαλία στο EURO 2020 και Ισπανία στο EURO 2016) και ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ έγινε ο τρίτος προπονητής που έφτασε σε δύο τελικούς EURO μετά τους Χέλμουτ Σεν και Μπέρτι Φογκτς.

4- Η Ισπανία έγινε η πρώτη χώρα που κέρδισε αυτή τη διοργάνωση τέσσερις φορές.

Κατά τα άλλα, μετά τη νίκη της επί της Ελβετίας, τέσσερις από τους πέντε προημιτελικούς του EURO της Αγγλίας κρίθηκαν με τη διαδικασία των πέναλτι, ενώ τέσσερις από τους πέντε αγώνες νοκ άουτ της Ελβετίας στο EURO έχουν επίσης διευθετηθεί στα πέναλτι.

5- Η Γερμανία κέρδισε τη Σκωτία με 5-1 και έγινε η πρώτη ομάδα που σκόραρε πέντε γκολ σε έναν εναρκτήριο αγώνα μετά την πρώτη αυλαία στην ιστορία του EURO, το 1960, όταν η Γιουγκοσλαβία νίκησε τη Γαλλία με 5-4, ενώ ο Χάρι Κέιν έγινε ο πέμπτος παίκτης που έχει σκοράρει σε περισσότερους από έναν ημιτελικούς του EURO μετά τους Βαλεντίν Ιβάνοφ, Βίκτορ Πονεντέλνικ, Ντράγκαν Τζάιτς και Κριστιάνο Ρονάλντο.

6- Ο Ρονάλντο έγινε ο πρώτος παίκτης που συμμετείχε σε ένα έκτο διαφορετικό EURO, με το πρώτο του να έρχεται το 2004. Ο Ρονάλντο επέκτεινε επίσης το ρεκόρ του στα περισσότερα παιχνίδια στους τελικούς (30) και, σε ηλικία 39 ετών και 151 ημερών, έθεσε ένα νέο σημείο αναφοράς για τον γηραιότερο παίκτη σκοράρει με πέναλτι σε φάση EURO. Ωστόσο, δεν μπόρεσε να προσθέσει στο ρεκόρ του 14 γκολ στους τελικούς, πράγμα που σημαίνει ότι ο Ελβετός Τσερντάν Σακίρι είναι ο μόνος Ευρωπαίος παίκτης που έχει σκοράρει σε καθεμία από τις τελευταίες έξι μεγάλες διοργανώσεις (EURO και Παγκόσμιο Κύπελλο).

7- Η Ισπανία κέρδισε επτά διαδοχικούς αγώνες στο EURO 2024. Καμία ομάδα δεν το είχε καταφέρει προηγουμένως στην ιστορία των τελικών τουρνουά του EURO χωρίς να χρειαστεί τη διαδικασία των πέναλτι.

8- Ισπανία και Ιταλία συναντήθηκαν για όγδοη φορά ρεκόρ σε EURO. Ήταν επίσης η πέμπτη συνεχόμενη τελική φάση του EURO, όπου το «ζευγάρι» έχει τεθεί αντιμέτωπο. Κατά τα άλλα, η Γερμανία κέρδισε το πρώτο της παιχνίδι στο EURO για όγδοη φορά ρεκόρ.

9- Η Γαλλία δεν έχει κερδίσει τον τελευταίο αγώνα των ομίλων σε καμία από τις τελευταίες εννέα μεγάλες διοργανώσεις της, από τότε που κέρδισε το Τόγκο με 2-0 στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 (5 ισοπαλίες 4). Ωστόσο, οι «Μπλε» δεν έχουν χάσει ποτέ το εναρκτήριο παιχνίδι τους σε φάση ομίλων EURO (7 νίκες, 3 ισοπαλίες).

Κατά τα άλλα, εννέα από τα 12 γκολ του Μικελ Ογιαρθάμπαλ για την Ισπανία έχουν έρθει όταν αγωνίεται ως αλλαγή.

11- Η Αλβανία έγινε η πρώτη ομάδα που σκόραρε εναντίον της Ιταλίας στο πρώτο ημίχρονο αγώνα των ομίλων του EURO από το 2008, τερματίζοντας ένα σερί 11 αγώνων.

12- Ο Ντάνι Καρβαχάλ και ο Νάτσο έγιναν μόλις ο 11ος και ο 12ος παίκτες που κέρδισαν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της UEFA και το UEFA Champions League το ίδιο καλοκαίρι.

13- Ο N'Γκολό Καντέ σημείωσε ρεκόρ για τα περισσότερα παιχνίδια που παίχτηκαν στην ιστορία του EURO χωρίς να είναι στην ηττημένη ομάδα (7 νίκες, 6 ισοπαλίες), όταν η Γαλλία επικράτησε της Πορτογαλίας στα προημιτελικά (εξαιρουμένων των πέναλτι). Η πορεία του ολοκληρώθηκε από την Ισπανία στα ημιτελικά.

Ο Σάουθγκεϊτ προχώρησε στον τελικό χωρίς να χάσει κανέναν από τους 13 αγώνες του στο EURO (8 νίκες, 5 ισοπαλίες) ως προπονητής (εξαιρουμένων των πέναλτι) και είναι το μεγαλύτερο τέτοιο σερί για προπονητή στην ιστορία του EURO , προτού η Ισπανία τον «σταματήσει».

15- Η Ισπανία σημείωσε 15 γκολ σε αυτούς τους τελικούς, ξεπερνώντας το ρεκόρ της για μία μόνο διοργάνωση που σημείωσε στο EURO 2020 και το ρεκόρ τουρνουά της Γαλλίας (14) το 1984.

16- Ο Ισπανός έφηβος Λαμίν Γιαμάλ έγραψε ιστορία, καθώς έγινε ο νεότερος παίκτης που εμφανίστηκε ποτέ σε τελική φάση EURO, όταν ξεκίνησε τη νίκη της Ισπανίας με 3-0 εναντίον της Κροατίας σε ηλικία 16 ετών και 338 ημερών. Στη συνέχεια έγινε ο νεότερος σκόρερ των τελικών στον ημιτελικό εναντίον της Γαλλίας 24 ημέρες αργότερα και ο νεότερος παίκτης που συμμετείχε στον τελικό μία ημέρα μετά τα 17α γενέθλιά του.

18- Την 3η αγωνιστική, ο Γερμανός Μάνουελ Νόιερ έκανε την 18η του εμφάνιση στο EURO, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ τερματοφύλακα που είχε ο Ιταλός Τζιανλουίτζι Μπουφόν (17).

19- Ο Αρντά Γκιουλέρ της Τουρκίας έγινε ο νεότερος παίκτης που σκόραρε στο ντεμπούτο του στο EURO όταν πέτυχε γκολ εναντίον της Γεωργίας, σε ηλικία 19 ετών και 114 ημερών, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του Ρονάλντο κατά 14 ημέρες.

20- Ο Άγγλος μέσος Τζουντ Μπέλιγχαμ έγινε ο νεότερος παίκτης που εμφανίστηκε σε δύο τελικές φάσεις EURO σε ηλικία 20 ετών και 353 ημερών και στη συνέχεια ο νεότερος που συμμετείχε σε δύο προημιτελικούς του EURO (21 ετών και 7 ημερών).

22- Ο Μπουκάγιο Σάκα (22 ετών και 313 ημερών) έγινε ο νεότερος παίκτης που συμμετείχε σε δύο τελικούς EURO, ξεπερνώντας το ρεκόρ που κατείχε προηγουμένως ο Ούλι Χόινες (24 ετών και 167 ημερών) για τη Δυτική Γερμανία εναντίον της Τσεχοσλοβακίας το 1976.

23- Ο Νεντίμ Μπαϊράμι έδωσε στην Αλβανία ένα εκπληκτικό προβάδισμα στο πρώτο της παιχνίδι στο EURO εναντίον της Ιταλίας μετά από 23 δευτερόλεπτα, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ ταχύτερου γκολ που ανήκε στον Ρώσο Ντμίτρι Κιριτσένκο (67 δευτερόλεπτα). Επίσης, ο Ούγγρος Ντομινίκ Σομποσλάι (23 ετών και 234 ημερών) έγινε ο νεότερος παίκτης που έχει αρχηγός ομάδας τελικών EURO.

27- Κανένας από τους τελευταίους 27 αγώνες της Τσεχίας στο EURO δεν τελείωσε χωρίς γκολ.

29- Η Γεωργία έγινε η 29η ομάδα που έφτασε στους γύρους νοκ άουτ σε τελικό τουρνουά EURO. Ο τερματοφύλακάς τους Γκεόργκι Μαμαρντασβίλι έκανε επίσης 29 αποκρούσεις σε τέσσερις αγώνες, 11 περισσότερες από οποιονδήποτε άλλο τερματοφύλακα στο τουρνουά του 2024.

36- Ο Γερμανός Γιούλιαν Νάγκελσμαν (36 ετών και 327 ημερών) έγινε ο νεότερος προπονητής σε τουρνουά EURO, ξεπερνώντας τον πρώην προπονητή της Σλοβενίας Σρέτσκο Κάτανετς για έξι ημέρες, ενώ ο Κιλιάν Μπαπέ έφτασε την τελική ταχύτητα των 36,5 χλμ./ώρα και ήταν ο πιο γρήγορος από κάθε παίκτη στους τελικούς.

38- Όταν ο Λούκα Μόντριτς (38 ετών και 289 ημερών) σκόραρε εναντίον της Ιταλίας, ο αρχηγός της Κροατίας κατέρριψε το ρεκόρ του πρώην επιθετικού της Αυστρίας Ίβιτσα Βάστιτς και έγινε ο γηραιότερος σκόρερ ποτέ σε EURO, ενώ ο Ισπανός Χεσούς Νάβας (38 ετών και 231 ημερών) έγινε ο γηραιότερος. παίκτης (εκτός τερματοφυλάκων) για να αγωνιστεί σε ημιτελικό σε EURO ή Παγκόσμιο Κύπελλο.

41- Ο βετεράνος Πορτογάλος αμυντικός Πέπε έγινε ο γηραιότερος παίκτης σε τελικούς του EURO κατά τη νίκη της ομάδας του με 2-1 επί της Τσεχίας και στη συνέχεια επέκτεινε το ορόσημό του εναντίον της Τουρκίας, της Σλοβενίας και της Γαλλίας, την ημέρα εκείνη σε ηλικία 41 ετών και 130 ημερών.

50- Το «αδιέξοδο» μεταξύ Ολλανδίας και Γαλλίας στη φάση των ομίλων τερμάτισε μια σειρά 50 αγώνων τελικών του EURO στα οποία σημειώθηκε ένα γκολ. Η προηγούμενη ισοπαλία 0-0 ήταν η Αγγλία εναντίον της Σκωτίας στο EURO 2020.

64,8- Η Πορτογαλία είχε κατά μέσο όρο 64,8% κατοχή κατοχής σε πέντε ματς στους τελικούς, ενώ καμία άλλη ομάδα δεν κατάφερε πάνω από το 60%.

91,2- Το ποσοστό ολοκλήρωσης στις μεταβιβάσεις της Γερμανίας 91,2 ήταν το υψηλότερο από οποιαδήποτε από τις 24 χώρες στους τελικούς.

100- Ο σκόρερ Κέβιν Τσόμποτ για την Ουγγαρία εναντίον της Σκωτίας στο 100ο λεπτό ήταν το πιο αργά χρονικά γκολ που σημειώθηκε σε κανονική διάρκεια αγώνα (με καθυστερήσεις) στην ιστορία του EURO.

117- Στο EURO 2024 σημειώθηκαν 117 γκολ, με μέσο όρο 2,30 ανά αγώνα. Το γκολ του Μίκαελ Γκρέγκοριτς για την Αυστρία εναντίον της Τουρκίας ήταν το 100ο στην τρέχουσα διοργάνωση.

290- Ο απολογισμός των 290 ανακτήσεων μπάλας της Ισπανίας ήταν ο υψηλότερος από οποιαδήποτε άλλη ομάδα στους τελικούς και 38 περισσότερες από τη φιναλίστ Αγγλίας.

ΠΗΓΉ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.