Εθνικό… ραντεβού με την ιστορία

Βασίλης Βλαχόπουλος30 Αυγούστου 2023

Προφανώς ο σημερινός (15:40) αγώνας με τη Νέα Ζηλανδία έχει χαρακτήρα τελικού για την Εθνική ομάδα καθώς διακυβεύεται η περαιτέρω συμμετοχή της στο Mundobasket αφού σε περίπτωση νίκης θα προκριθεί στην επόμενη φάση και θα συνεχίσει να ονειρεύεται ενώ στο αρνητικό σενάριο της ήττας θα πάει στους αγώνες κατάταξης για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Ακόμη και στο μακρινό 1986, όταν βρισκόταν στον προθάλαμο μιας εποχής σπουδαίων επιτυχιών, η Εθνική είχε προκριθεί στη δεύτερη φάση του Mundobasket πολλώ δε μάλλον στις διοργανώσεις που ακολούθησαν όπου και μετάλλιο κατέκτησε κι άλλες θέσεις στο βάθρο διεκδίκησε. Γι’ αυτόν τον λόγο, ο σημερινός αγώνας με τους Νεοζηλανδούς έχει ιστορική σημασία καθώς η Ελλάδα θέλει τη νίκη για να βρεθεί στους… πρόποδες ενός βουνού (λόγω της δυναμικής των ομάδων που θα αντιμετωπίσει), κυρίως όμως για να συνεχίσει να ονειρεύεται και να αποφύγει την άχαρη παρουσία στους αγώνες κατάταξης. Η Εθνική ήδη ξέρει ότι εφόσον καταφέρει να νικήσει τη Νέα Ζηλανδία μετά θα αντιμετωπίσει τις Λιθουανία, Μαυροβούνιο και μάλιστα θα πρέπει να τις νικήσεις για μια θέση στα προημιτελική. 

Προς το παρόν όμως, αυτές οι σκέψεις είναι μακρινές γιατί η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη οφείλει να συγκεντρωθεί σ’ αυτό που έχει μπροστά της. Ο τομέας των ριμπάουντ είναι τεράστιας σημασίας. Θα δώσουμε και εκεί την μάχη μας. Θεωρώ πως είμαστε καλύτεροι ποιοτικά και αν είμαστε όσο σκληροί πρέπει θα πάρουμε το παιχνίδι. Πιστεύω πως θα είμαστε έτοιμοι. Πρέπει επίσης να μην τους δώσουμε τόσα πολλά τρίποντα. Πάντως στην ομάδα έχουμε καλή αύρα και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε», είπε χθες ο Νίκος Ρογκαβόπουλος ο οποίος αν και πρωτάρης, κάνει καλό τουρνουά.

Η Εθνική ξέρει την ομάδα που θα αντιμετωπίσει καθώς η Νέα Ζηλανδία ήδη φανέρωσε δυνατά σημεία και αδυναμίες. Στα πρώτα κυριαρχεί η αποτελεσματικότητά της στο μακρινό σουτ (41.5%), η έφεση στο επιθετικό ριμπάουντ (10.5) και το υψηλό επίπεδο δημιουργίας (17.5 ασίστ). Λατρεύει το highτεμπο αλλά αυτό την οδηγεί σε 17 λάθη αλλά και σε επιπόλαιες προσπάθειες (41% στα δίποντα) και δεν είναι τόσο σκληρή όσο προβάλλεται ή ήταν στα προηγούμενα χρόνια. Η δε (στατιστική) κυριαρχία των Λαφά, Ιλι σε σκοράρισμα και δημιουργία αν μη τι άλλο δείχνει ξεκάθαρα στον Δημήτρη Ιτούδη και στους συνεργάτες του ποιους παίκτες θα πρέπει να περιορίσουν για να φτάσει η ομάδα στη νίκη.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.