ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: Τα 4+1 συμπεράσματα με την σφραγίδα - Γιοβάνοβιτς

Γιώργος Μάντζιος08 Σεπτεμβρίου 2024

Η Εθνική μας ομάδα ξεκίνησε με το… δεξί τις υποχρεώσεις της στο νέο Nations League και ήδη υπάρχουν στοιχεία και συμπεράσματα που βγήκαν από τις επιλογές, την τακτική και την φιλοσοφία του Ιβάν Γιοβάνοβιτς… με το καλημέρα. Πάμε να τα δούμε ένα – ένα:

ΚΟΝΤΑ ΟΙ ΓΡΑΜΜΕΣ

Μια ομάδα που δεν είχε μεγάλες αποστάσεις σε άμυνα – κέντρο και επίθεση, με στόχο να υπάρχουν καλές συνεργασίες και αυτοματισμοί σε μικρό χώρο, έτσι ώστε η καλή κυκλοφορία μπάλας να βοηθήσει την ομάδα επιθετικά, ενώ σε περίπτωση χαμένης μπάλας, να υπάρχουν κοντά παίκτες για την εκ νέου ανάκτηση της.

ΚΡΑΤΑΕΙ «ΖΕΣΤΟΥΣ» ΤΟΥΣ… ΑΝΕΝΕΡΓΟΥΣ

Πολύ κουβέντα έγινε για επιλογές παικτών που δεν έχουν ρυθμό και παιχνίδια με τις ομάδες τους, αλλά και οι 4 ξεκίνησαν χθες στο βασικό σχήμα:

Ο Βλαχοδήμος δεν έχει αγωνιστεί ακόμη στη Νιούκαστλ, ενώ και πέρυσι η χρονιά του δεν ήταν γεμάτη σε Μπενφίκα – Νότιγχαμ με μόλις 9 συμμετοχές ως βασικός κάτω από τα δοκάρια.

Ο Τσιμίκας μετράει μόλις 18 λεπτά συμμετοχής ως τώρα στη Λίβερπουλ.

Ο Χατζηγιοβάννης μετράει μόλις 32 λεπτά συμμετοχής ως τώρα στην Εγιούπσπορ της Τουρκίας.

O Μπουχαλάκης δεν έχει αγωνιστεί ακόμη στην Χέρτα φέτος.

Στα παραπάνω προσθέστε και το γεγονός πως δεν έχει κλείσει η πόρτα της ομάδας για Κουρμπέλη – Φορτούνη, από τους οποίους επίσης περιμένει να αποκτήσουν ρυθμό με τις ομάδες τους.

ΞΕΚΑΘΑΡΟΙ ΡΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Ο Γιοβάνοβιτς επέλεξε ένα σχήμα με ξεκάθαρους ρόλους. Έναν τερματοφύλακα, δύο μπακ, δύο στόπερ, ένα «εξάρι», ένα «οκτάρι», ένα «δεκάρι», δύο εξτρέμ και ένα φορ. Ακόμη και στις αλλαγές του δεν άλλαξαν οι ρόλοι: Στην θέση «6» ο Μπουχαλάκης βγήκε, ο Σιώπης μπήκε, στην θέση «8» ο Μάνταλος βγήκε, ο Ζαφείρης μπήκε.

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΩΝ

Υπήρξαν βέβαια και οι στιγμές που στο β΄ ημίχρονο ο Σέρβος κόουτς άλλαξε πρόσωπα, θέσεις και σύστημα, κάτι που του δίνει η ευελιξία των επιλογών που διαθέτει.

Για παράδειγμα ο Χατζηγιοβάννης που έπαιζε δεξιά βγήκε για να μπει ο Κωνσταντέλιας αριστέρα και μετατοπίστηκε ο Πέλκας δεξιά στην επίθεση.

Η είσοδος του Βαγιαννίδη αντί του Ιωαννίδη έφερε δύο σημαντικές αλλαγές. Η δεξιά πτέρυγα είχε δύο δεξιούς μπακ, πιο πίσω τον Ρότα και σε θέση εξτρέμ τον Βαγιαννίδη, ο Πέλκας έμεινε αριστερά και ο Κωνσταντέλιας πήγε πίσω (ή ακόμη και δίπλα) από τον Παυλίδη και μπροστά από Σιώπη – Ζαφείρη.

Μέσα στα παραπάνω, προσθέστε ότι δεν χρησιμοποιήθηκε καθόλου ο Τζόλης, κάτι που δεν αποκλείεται να συμβεί στο παιχνίδι με την Ιρλανδία.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ 3-2-5

Το έκανε και στον Παναθηναϊκό, το δοκιμάζει και θέλει να το περάσει και στην Εθνική ομάδα. Ένα από τα δύο μπακ συμμετέχει περισσότερο στο επιθετικό κομμάτι, στην προκειμένη περίπτωση ο Τσιμίκας που ανεβαίνει αριστέρα για να κάνει τρίγωνα είτε με τον εσωτερικό μέσο, είτε με τον εξτρέμ, είτε με τον Ιωαννίδη που βγαίνει εκτός περιοχής και παίζει με πλάτη για να «σπάσει» μπάλες δεξιά και αριστερά. Ο Ρότα μένει πίσω μαζί με Κουλιεράκη – Μαυροπάνο και παράλληλα κατεβαίνουν χαμηλά το «6άρι» και το «8άρι» για να σχηματιστεί ένα 3-2-5 σε φάσης ανάπτυξης.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.