Εθνική μπάσκετ: Χρειάζεται σχέδιο και άμεσες αποφάσεις

Βασίλης Βλαχόπουλος05 Σεπτεμβρίου 2023

Αναλαμβάνοντας την ευθύνη της νέας αγωνιστικής αποτυχίας, η ΕΟΚ (δια του προέδρου της Βαγγέλη Λιόλιου), έκανε το πρώτο από τα δύο βήματα που απαιτούνται για να κλείσει το κεφάλαιο μιας δυσμενής περιόδου χαράζοντας παράλληλα μια νέα πορεία. Πρωτίστως όμως χρειάζεται η λήψη αποφάσεων ξεκινώντας από το μέλλον του Δημήτρη Ιτούδη και συνεχίζοντας στους παίκτες που έχουν τη διάθεση να φορέσουν τη «γαλανόλευκη».

Η Εθνική ομάδα δεν έχει την πολυτέλεια να «κρυφτεί» πίσω από τις ηχηρές απουσίες και κατ’ αυτόν τον τρόπο να αιτιολογήσει μια ακόμη αγωνιστική αποτυχία. Πριν από ένα καλοκαίρι εξάλλου, στο Eurobasket 2022 και παρά την πληρότητα που παρουσίασε δεν κατάφερε την επιστροφή της σε τροχιά κατάκτησης μεταλλίου. 

Κυρίως όμως, στις οκτώ καλύτερες ομάδες του Mundobasket ήδη βρίσκονται εθνικά συγκροτήματα τα οποία μέτρησαν εξίσου σημαντικές απουσίες αλλά κατάφεραν να αναδείξουν παίκτες μέσα από το στιλ παιχνιδιού που επέλεξαν. Κι αυτό ήταν απολύτως προσαρμοσμένο στο σύγχρονο μπάσκετ.

Η Εθνική ομάδα δεν έκανε τίποτε από τα παραπάνω, δεν δείχνει να λειτουργεί βάσει ενός σχεδίου όπως για παράδειγμα συμβαίνει στην Ισπανία, αλλά προσπαθεί με επικοινωνιακά τεχνάσματα να κρύψει το πρόβλημα. 

Πλέον η ηγεσία της ΕΟΚ και κυρίως ο Βαγγέλης Λιόλιος ο οποίος έχει επιλέξει ένα προσωποκεντρικό μοντέλο διακυβέρνησης υποχρεούται να πάρει αποφάσεις και κυρίως να τις υποστηρίξει. Μετά την ήττα από το Μαυροβούνιο, ο Δημήτρης Ιτούδης «υπενθύμισε» ότι έχει συμβόλαιο μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού ξεκαθαρίζοντας ότι θέλει να παραμείνει στην τεχνική ηγεσία. 

Η παραφιλολογία που αναπτύχθηκε τους τελευταίους μήνες και η οποία αμφισβητεί την άρτια συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών δεν βοηθά την ίδια την Εθνική ομάδα ούτε ασφαλώς τον Βασίλη Σπανούλη ο οποίος εμφανίζεται στις σκέψεις του ισχυρού άνδρα της ΕΟΚ.

Ο Βαγγέλης Λιόλιος είναι υποχρεωμένος να αποφασίσει αν το αγωνιστικό μοντέλο με επικεφαλής τον Δημήτρη Ιτούδη μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος της ομάδας ή όχι. Μετά έρχεται η σειρά των παικτών. Η Εθνική δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει έως και έναν μήνα πριν την έναρξη μιας διοργάνωσης για τη διαθεσιμότητα ενός παίκτη ο οποίος αποτελεί τεράστιο κεφάλαιο για το ελληνικό μπάσκετ, όπως είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. 

Υπάρχουν ένα σωρό παραδείγματα franchiseπαικτών όπως οι Νοβίτσι, Γκασόλ, Πάρκερ κ.α. οι οποίοι είχαν ξεκαθαρίσει τις θέσεις τους απέναντι στους αθλητικούς οργανισμούς. Αυτό είναι απαραίτητο να κάνει ο ισχυρός άνδρας της ΕΟΚ απέναντι στον Γιάννη Αντετοκούνμπο και ο τελευταίος στον αθλητικό οργανισμό με τον οποίον δεσμεύεται με επαγγελματική σχέση. 

Εν τέλει, η εικόνα που παρουσίασε η Εθνική ομάδα στους τελευταίους μήνες – και η οποία βγήκε στα παρκέ του Mundobasket – ήταν αποτέλεσμα κινήσεων προχειρότητας αλλά και της άρνησης εκσυγχρονισμού που χαρακτηρίζει το ελληνικό μπάσκετ στα τελευταία χρόνια.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.