Έρλινγκ Χάαλαντ: Το «θωρηκτό» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου

Metrosport Team24 Σεπτεμβρίου 2024

Το όνομα του Έρλινγκ Χάαλαντ έχει συνδεθεί με το γκολ από πολύ μικρή ηλικία. Σκοράρει από το 2020 και μετά, με τη μεγαλύτερη συνοχή ανά αναμέτρηση, έχοντας 0,82 γκολ ανά συμμετοχή. Στα 70ς ήταν ο Γκέρντ Μίλερ, στα 80ς, o Μάρκο Φαν Μπάστεν, στα 90ς ο Ρονάλντο, στα 00ς ο Τιερί Ανρί, από το 2010 και έπειτα... ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, που εξύμνησαν τη «φανέλα με το Νο9» ανάμεσα σε πολλούς άλλους τρομερούς παίκτες και… εκτελεστές, που γνώριζαν κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο για να βάλουν την μπάλα στα δίχτυα.

Επιμέλεια: Περδίκης Χρήστος

Πλέον, όμως, υπάρχει ο Χάαλαντ, ο οποίος μέσα σε ελάχιστες σεζόν έχει γράψει τη δική του ιστορία και το κυριότερο; «Υπόσχεται» ότι θα κάνει ακόμη περισσότερα, σπάζοντας όλα τα ρεκόρ και τα κοντέρ, πάνω από όλους τους προαναφερθέντες!

Σε ηλικία 22 ετών, ο Νορβηγός μετρά πλέον 172 γκολ σε συλλογικό επίπεδο. Μάλιστα, τα 103 εξ αυτών σημειώθηκαν στα 100 τελευταία ματς που αγωνίστηκε.

Όταν ο Μέσι ήταν 22 ετών, σύμφωνα με τη «Mirror», είχε σκοράρει 91 φορές σε συλλογικό επίπεδο. Ο Αργεντινός ξεκίνησε την καριέρα του από τα πλάγια της επίθεσης, έχοντας μπροστά του, τον Σαμουέλ Ετό, αλλά και τον Τιερί Ανρί στα πρώτα του χρόνια στην Μπαρτσελόνα. Το γεγονός ότι πέρασε πάνω από 15 χρόνια στην ομάδα της Καταλονίας, τον βοήθησαν να κατέχει σχεδόν όλα τα ρεκόρ των «μπλαουγκράνα».

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο το 2007, σε ηλικία 22 ετών είχε έρθει δεύτερος στην ψηφοφορία για τη χρυσή μπάλα πίσω από τον Κακά. Με 47 γκολ – μέχρι τότε – σε συλλογικό επίπεδο, ο Πορτογάλος σούπερ σταρ κέρδισε το βραβείο του κορυφαίου ποδοσφαιριστή έναν χρόνο αργότερα.

Το πρώτο παιχνίδι που έπαιξε με τη φανέλα της Μάντσεστερ Σίτι ήταν το Community Shield με αντίπαλο τη Λίβερπουλ. Το γεγονός ότι η ομάδα του ηττήθηκε με τον ίδιο να μένει δίχως γκολ έδωσε την ευκαιρία σε κάποιους χρήστες των κοινωνικών δικτύων να κάνουν λόγο για μία ιδιαίτερη «πρώτη γνωριμία» με το αγγλικό ποδόσφαιρο.

Λίγες εβδομάδες μετά, ο Νορβηγός επιθετικός έχει σπάσει όλα τα κοντέρ. Στο ντέρμπι με αντίπαλο τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Έρλινγκ Χάαλαντ σημείωσε τρία γκολ και έκανε τρίτο διαδοχικό χατ τρικ σε εντός έδρας αγώνα των «πολιτών». Ωστόσο, δεν είναι το μοναδικό ρεκόρ, που έχει καταρρίψει. Ας δούμε τα πιο σημαντικά από αυτά...

1) Στον αγώνα με την Άρσεναλ πέτυχε το 100 του γκολ σε 105 αναμετρήσεις. Ισοφάρισε το ρεκόρ του Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος είχε γίνει ο παίκτης που είχε χρειαστεί τα λιγότερα παιχνίδια μέσα στον 21ο αιώνα σε ένα από τα Top-5 πρωταθλήματα για να φτάσει σε τριψήφιο αριθμό τερμάτων με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης. 

2) Ο 21χρονος ποδοσφαιριστής χρειάστηκε οκτώ αγώνες για να φτάσει τα τρία χατ τρικ στο αγγλικό πρωτάθλημα -Μάικλ Όουεν που έφτασε τα τρία χατ τρικ σε 48 αναμετρήσεις. 

3) Ο Νορβηγός έχει πλέον σκοράρει απέναντι σε κάθε αντίπαλο τον οποίο έχει αντιμετωπίσει σε επίπεδο πρωταθλήματος.

4) Κατέρριψε το ρεκόρ του Γουέιν Ρούνεϊ, καθώς με τα 9 γκολ στις 4 πρώτες αγωνιστικές, ξεπέρασε τον Άγγλο που είχε 8. 

5) 269 γκολ σε 315 συμμετοχές σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο!

Συγκεκριμένα, ο Αργεντινός σούπερ σταρ στα 24 του χρόνια μέτρησε 326 συμμετοχές με 197 γκολ, την ίδια ώρα όπου ο «CR7» είχε 132 τέρματα σε 362 συμμετοχές.

Σε ποσοστά, ο «Πούλγκα» είχε 0,6 γκολ ανά παιχνίδι, ο Πορτογάλος σούπερ σταρ 0,36, ενώ, το αντίστοιχο ποσοστό του Χάαλαντ αγγίζει τα 0,82 γκολ ανά συμμετοχή.

6) Τα 35 γκολ είναι τα πιο πολλά σε μια σεζόν στην Premier League 2022-2023 -34 γκολ του Άντι Κόουλ με τη Νιούκαστλ το 1993-94.

7) Ο πρώτος, που σε ηλικία 22 ετών, πέτυχε 40 τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις, αφήνοντάς πίσω τον Κιλιάν Εμπαπέ, που έχει 35. 

8) O πρώτος, που πετυχαίνει σε μια σεζόν 41 τέρματα. Η πρώτη σεζόν του Χάαλαντ στο νησί, με τη φανέλα με την οποία έγινε γνωστός ο πατέρας του, Άλφι Χάαλαντ, είναι εξωπραγματική, έχοντας καταφέρει να πετύχει 48 γκολ σε 41 αναμετρήσεις.

Τα ρεκόρ που κυνηγά

1) Τα περισσότερα χατ-τρικ. Το ρεκόρ ανήκει στον Σέρχιο Αγκουέρο με 12 χατ τρικ. Ο Αργεντινός τα πέτυχε με ρυθμό 1 ανά 23 αγώνες, ενώ ο Χάαλαντ το κάνει ανά 9.

2) Πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στην Εθνική Νορβηγίας. Έως τώρα είναι ο Γιόργκεν Γιούβε, με 33 γκολ-32 έχει ο Χάαλαντ.

3) Τα περισσότερα γκολ σε έναν μήνα της Premier League, ρεκόρ που κατέχει αυτή τη στιγμή ο Λουίς Σουάρες (10 γκολ τον Δεκέμβριο του 2013 με τη Λίβερπουλ). Έχει έως τώρα τον Μάιο ένα γκολ και μπροστά του πέντε ματς.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.