Εργαζόμενοι ΟΑΣΘ: «Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις»

Metrosport Team01 Αυγούστου 2024

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων το επόμενο χρονικό διάστημα αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους με τη νέα σύμβαση εργασίας, ανακοίνωσαν στη σημερινή συνέντευξη τύπου τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, του Συνδικάτου Εργαζομένων του ΟΑΣΘ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κόντρα μεταξύ εργαζομένων και της διοίκησης του Οργανισμού έχει ξεσπάσει με αφορμή το τελικό κείμενο της συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, που προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις, όσα συμφώνησαν με τη διοίκηση του Οργανισμού και το υπουργείο Μεταφορών στις αρχές Ιουνίου, δεν περιλαμβάνονται στη νέα σύμβαση.

Όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο τους, η σύμβαση εργασίας που τους ήρθε προς υπογραφή είναι «τροποποιημένη με μονομερείς ενέργειες περικοπών αντίθετες με όσα αρχικά συμφωνήσαμε και συνυπογράψαμε τα τρία μέρη (εργαζόμενοι-ΟΑΣΘ-υπουργείο Μεταφορών)».

Μάλιστα, όπως τονίζει το Συνδικάτο, έχουν περικοπεί χρήματα για παιδιά με αναπηρία και παιδιά που παρακολουθούν προγράμματα θεραπείας ειδικής αγωγής.

Σε δηλώσεις του, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Χάρης Κυπριανίδης, ανέφερε πως υπάρχει μεγάλη ανισότητα στις συμβάσεις των εργαζόμενων στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, σε σχέση με την Θεσσαλονίκη.

«Στον ΟΑΣΘ υπάρχει μια συμφωνημένη σύμβαση και έχει εγκριθεί από το υπουργείο οικονομικών, ωστόσο σε αυτή δεν εγκρίθηκαν όλα τα συμφωνηθέντα που είχε τάξει υπουργείο μεταφορών. Το σύνολο των προβλημάτων είναι η αντιμετώπιση των εργαζομένων του Οργανισμού.Πρέπει να αντιδράσουμε για να υπάρχει μια ισονομία στη σύμβαση που είχε υπογράφει από τον Ιούνιο. Η ανισότητα των συμβάσεων που υπάρχει μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης είναι μια ανοησία.Καθόμαστε να παλεύουμε για να πλησιάσει τα δεδομένα των Αθηνών η συλλογική σύμβαση του ΟΑΣΘ. Πρέπει η κυβέρνηση και τα υπουργεία να πάψουν τα παιχνίδια εναντίων των εργαζομένων του ΟΑΣΘ», είπε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων του ΟΑΣΘ, Γιάννης Δήμκας, επισήμανε πως ενώ είχε συμφωνηθεί η νέα σύμβαση με τη διοίκηση του Οργανισμού, αυτή άλλαξε με περικοπές που φτάνουν το 25% στα ήδη συμφωνηθέντα.

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα η διοίκηση του οργανισμού μας καλεί να αποδεχτούμε τη συλλογική σύμβαση εργασίας. Κοντά στα 3,3 εκατομμύρια ευρώ εγκρίθηκε η νέα σύμβαση. Στις 6 Ιουνίου την υπογράψαμε, ωστόσο μετά από ένα μήνα, μας είπαν πως αυτή άλλαξε. Η διαμαρτυρία και οι ενστάσεις μας αφορούν τη σύμβαση εργασίας στα πλαίσια των μη μισθολογικών παροχών όπως διατακτικές σίτισης, βρεφονηπιακοί σταθμοί, κατασκηνώσεις.

Ο πρόεδρος του οργανισμού λέει ότι αυτό που συμφωνήσαμε δεν μπορεί να γίνει.
Δεν μπορεί 6 μήνες να συζητάμε, να συμφωνούμε και ξαφνικά να ανατρέπονται όλα. Αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας, μετά τον 15αυγουστο θα γίνει νέα έκτακτη σύσκεψη. Σκοπός μας είναι να καταλάβουν τα υπουργεία τι ζητάμε, έτσι ώστε να μην προχωρήσουμε σε απεργίες και να μην ταλαιπωρήσουμε τους πολίτες της Θεσσαλονίκης
», επισημαίνει.

Τέλος, τον λόγο πήρε μέλος του διοικητικού συμβουλίου, το οποίο τόνισε πως αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, θα προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις τις ημέρες της ΔΕΘ.

«Όλες οι κυβερνήσεις από το 2017 μέχρι και σήμερα απαξιώνουν τα λεωφορεία. Πρέπει να ανανεωθεί σημαντικά ο στόλος με σύγχρονα οχήματα. Οι νέοι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ δουλεύουν με το άγχος αν θα ανανεωθεί η σύμβαση τους. Παράλληλα δεν τους αναγνωρίστηκε η προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα και ως αποτέλεσμα δεν τους την πληρώνει. Σαν εργαζόμενοι αν δεν ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματά μας, θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις τις ημέρες της ΔΕΘ», υπογράμμισε.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.