Η έρευνα του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ αποτελεί άλλη μια τρανή απόδειξη για το τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο που έχουν στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός, που σαρώνουν τη χώρα μας και συνολικά την Ευρώπη.
Τα νοικοκυριά μαστίζονται και «γονατίζουν» από την ακρίβεια και τις σφοδρές ανατιμήσεις, οι οποίοι δεν έχουν κοπάσει αλλά αντιθέτως «φουντώνουν» μήνα με το μήνα. Μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που πήραν μέρος στην έρευνα δηλώνουν πως δύσκολα ανταπεξέρχονται στις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες και αναγκάζονται να περικόψουν μεγάλες δαπάνες που αφορούν βασικά είδη διατροφής.
Με τον πληθωρισμό, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, να παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα και τον Αύγουστο (11,4%) και την ενεργειακή ακρίβεια να αποτελεί δυσεπίλυτο πρόβλημα, οι πολίτες προσμένουν σε περαιτέρω αυξήσεις των μισθών από την κυβέρνηση και όχι στην ενίσχυση της επιδοματικής πολιτικής, προκειμένου να τα βγάλουν πέρα.
Όπως προκύπτει από την έρευνα, η άνοδος των τιμών έχει οδηγήσει το 51% των μισθωτών σε «αρκετά» μεγάλη περικοπή δαπανών βασικών ειδών διατροφής, το 20% σε «πολύ» μεγάλη, το 25% σε «λίγη» και μόνο το 4% δεν περιόρισε «καθόλου» τις δαπάνες διατροφής. Στην ερώτηση, εάν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στις συνθήκες ακρίβειας και ενεργειακής κρίσης το χειμώνα, το 47% απαντά «δύσκολα», το 30% «σχετικά εύκολα», το 20% «καθόλου» και μόνο το 3% «εύκολα».
Ζητούν αύξηση μισθών και όχι επιδόματα
Επίσης, στην ερώτηση ποιο θεωρούν ότι είναι το αποτελεσματικότερο μέσο για την προστασία του βιοτικού επιπέδου τους για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στη διατροφή και στην ενέργεια, το μήνα Σεπτέμβριο, το 63% των ερωτώμενων απαντά η «αύξηση των μισθών και του κατώτατου μισθού», το 31 % η «μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης», το 3% η «ενίσχυση των επιδομάτων» και το 3% δεν γνωρίζει/δεν απαντά. το 20% πιστεύει ότι ο κατώτατος μισθός πρέπει να διαμορφώνεται με απόφαση της κυβέρνησης, το 65% με συλλογικές συμβάσεις και το 15% δεν ξέρει/δεν απαντά.
Παρά την διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού, που συμπαρέσυρε προς το πάνω επιδόματα, τριετίες κτλ, το 80% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα δεν είδε καμία αύξηση από την αρχή του χρόνου στο μισθό του, Το 61%, όσων πήραν μέρος στην έρευνα, δήλωσε ότι δεν εργάζεται περισσότερο από το κανονικό ωράριο, ενώ το 39% απασχολείται και πέραν του κανονικού ωραρίου. Το 51% πληρώνεται τις υπερωρίες, το 49% δηλώνει ότι δεν τις πληρώνεται.
Η έρευνα διενεργήθηκε από την εταιρία «alco», για λογαριασμό του ΙΝΕ / ΓΣΕΕ, με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων, σε δείγμα χιλίων πεντακοσίων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, ηλικίας άνω των δεκαεπτά ετών, σε ολόκληρη την Ελλάδα, από τις 31 Αυγούστου έως και τις 5 Σεπτεμβρίου.
Πηγή: sofokleousin.gr