Έρχεται η πλατφόρμα προειδοποίησης οφειλετών – Πότε βγαίνει στον «αέρα»

Metrosport Team03 Δεκεμβρίου 2021

Ολιγοήμερη παράταση παίρνει η έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας προειδοποίησης των οφειλετών καθώς εκκρεμεί η δημοσίευση στο ΦΕΚ υπουργικής απόφασης. Η πλατφόρμα βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία και γίνονται οι τελευταίες εργασίες ώστε να είναι πλήρως λειτουργική και να «βγει στον αέρα» τις επόμενες ημέρες.

Τι προέβλεπε το χρονοδιάγραμμα

Το χρονοδιάγραμμα, όπως ανέφερε και η 12η έκθεση αξιολόγησης στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προέβλεπε ότι η πλατφόρμα θα λειτουργούσε χθες, 1η Δεκεμβρίου, και θα είναι η τελευταία ηλεκτρονική εφαρμογή - υποδομή που υποστηρίζει τη λειτουργία του πλαισίου αφερεγγυότητας.

Με τον Μηχανισμό Έγκαιρης Προειδοποίησης εισάγεται στη χώρα μας μια διαδικασία υποστήριξης προς κάθε οφειλέτη, προκειμένου ο ίδιος σε πρώιμο στάδιο να μπορέσει να εντοπίσει περιστάσεις που ενδέχεται να τον οδηγήσουν σε αδυναμία αποπληρωμής των δανειακών και λοιπών υποχρεώσεών του και να τον φέρουν σε οικονομική δυσπραγία. Σκοπός της διαδικασίας είναι ο οφειλέτης να μπορεί έγκαιρα να κατανοήσει τα οικονομικά του δεδομένα και εφόσον συντρέχουν γεγονότα τα οποία μπορεί να τον οδηγήσουν αδυναμία ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις και να επισημανθούν ώστε να προληφθούν δυσμενείς συνέπειες.

Πρόκειται δηλαδή για έναν «συναγερμό» που θα προειδοποιεί τον πολίτη για την πορεία των οφειλών του και βάσει αυτών θα τον κατατάσσει σε τρία επίπεδα αφερεγγυότητας:

1. χαμηλό

2. μέτριο

3. υψηλό

Στόχος είναι, μέσω της έγκαιρης ανάληψης προληπτικών μέτρων, να μη φτάνουν τα πράγματα στο μη περαιτέρω και τελικά να αποφεύγεται η πτώχευση.

Σε κάθε περίπτωση, μηχανισμός προειδοποίησης για κάθε οφειλέτη δημιουργείται μετά από αίτηση του ιδίου.

Τα φυσικά πρόσωπα

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα φυσικά πρόσωπα, αν καταταχθούν σε επίπεδο κινδύνου μέτριο ή υψηλό έχουν δικαίωμα να απευθυνθούν σε Κέντρο Εξυπηρέτησης Δανειοληπτών (ή Γραφείο Εξυπηρέτησης Δανειοληπτών) της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Τα συγκεκριμένα Κέντρα ύστερα από εξουσιοδότηση του οφειλέτη αποκτούν πρόσβαση στον συγκεκριμένο ηλεκτρονικό μηχανισμό με σκοπό να του παράσχουν, χωρίς επιβάρυνσή του:

ενημέρωση για το νομικό πλαίσιο και τους όρους των συμβάσεων που έχει συνάψει αλλά και, γενικά, τις συμφωνίες ρύθμισης οφειλών˙ για τα σχετικά δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του,

συνδρομή για την κατανόηση του όρων ρύθμισης οφειλών που ενδεχομένως του προτείνονται (λαμβανομένων υπόψη των δυνατοτήτων του για αποπληρωμή και των αντίστοιχων για κατανόηση),

συνδρομή στην κατάρτιση οικογενειακού προϋπολογισμού με σκοπό, ιδίως, την τήρηση ρυθμίσεων αποπληρωμής των οφειλών του, συμβουλευτικές υπηρεσίες σχετικά με την οικονομική διαχείριση του νοικοκυριού του.

Τα Κέντρα - Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΚΕΥΔ - ΓΕΥΔ) έχουν στόχο να ενημερώνουν σφαιρικά και αναλυτικά για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις υπερχρεωμένων πολιτών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων που επιχειρούν να αντιμετωπίσουν την προφανή αδυναμία τους να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους προς το Δημόσιο, τα Ασφαλιστικά Ταμεία, τις Τράπεζες, τους διαχειριστές δανείων (funds – servicers που αγόρασαν τα δάνεια από τράπεζες) και τους λοιπούς ιδιώτες.

Οι ενδιαφερόμενοι οφειλέτες μπορούν να απευθύνονται στα 52 Κέντρα και Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΚΕΥΔ - ΓΕΥΔ) που λειτουργούν πανελλαδικά. Η επαφή με τα ΚΕΥΔ – ΓΕΥΔ γίνεται μόνο καλώντας στον αριθμό: 213.212.57.30 όπου μπορούν να επικοινωνούν για τη διοργάνωση μιας (τηλε-)συνάντησης.

Πηγή: imerisia.gr

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.