Επιστήμονες δημιούργησαν νέο είδος σοκολάτας-Πιο υγιεινή και πιο φιλική προς το περιβάλλον

Metrosport Team28 Μαΐου 2024

Πυρετωδώς ερευνούν οι επιστήμονες νέους τρόπους παραγωγής σοκολάτας, καθώς οι τιμές του κακάο έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, πιθανότατα λόγω ασθενειών στις καλλιέργειες, των ισχυρών βροχοπτώσεων και των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών λόγω του Ελ Νίνιο, του φυσικού φαινομένου στον τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό που συνήθως φέρνει καταστροφικούς καύσωνες που επηρεάζουν αρνητικά την καλλιέργεια κακάο.

Στην Ελβετία, χώρα απόλυτα ταυτισμένη με αυτήν την όχι και τόσο «ένοχη απόλαυση», οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα νέο είδος σοκολάτας εκμεταλλευόμενοι περισσότερα μέρη του καρπού του κακάο.

Οπως υποστηρίζουν, η νέα μέθοδος την καθιστά πιο υγιεινή και πιο βιώσιμη. Οι ερευνητές από το Ομοσπονδιακό Τεχνολογικό Ινστιτούτο ETH της Ζυρίχης, ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο χρησιμοποιώντας τον πολτό και την εσωτερική επένδυση του φλοιού του κακάο, το ενδοκάρπιο.

Το αποτέλεσμα είναι ένα «ζελέ κακάο», το οποίο είναι τόσο γλυκό που μπορεί να αντικαταστήσει τη ζάχαρη.

Σύμφωνα με μελέτη του περιοδικού «Nature Food» που δημοσιεύει η ΕΡΤ, μετά από μια σειρά πειραμάτων για την εύρεση της τέλειας συνταγής, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι έως και το 20% της σοκολάτας θα μπορούσε να αποτελείται από αυτό το ζελέ κακάο.

Οι τυφλές δοκιμές γεύσης που πραγματοποιήθηκαν από ομάδα εμπειρογνωμόνων, έδειξαν ότι η σοκολάτα έχει προφίλ γλυκύτητας παρόμοιο με τη συμβατική.

Επιπλέον, περιέχει 20% περισσότερες φυτικές ίνες και 30% λιγότερα κορεσμένα λιπαρά σε σχέση με την τυπική ευρωπαϊκή μαύρη σοκολάτα.

Γιατί η νέα σοκολάτα είναι πιο βιώσιμη

«Μια αξιολόγηση έδειξε ότι η μεγάλης κλίμακας παραγωγή αυτής της σοκολάτας θα μπορούσε να μειώσει τη χρήση γης και το δυναμικό υπερθέρμανσης του πλανήτη σε σύγκριση με τη συμβατική παραγωγή μαύρης σοκολάτας», έγραψαν οι ερευνητές.

Επιπλέον, αυτή η καινοτομία στην παρασκευή σοκολάτας μπορεί να βελτιώσει και τα μέσα διαβίωσης των καλλιεργητών κακάο καθώς θα μπορούν να πωλούν, εκτός από τους κόκκους, και τον αποξηραμένο χυμό από τον πολτό και το ενδοκάρπιο.

Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν νέες πηγές εισοδήματος. Πριν όμως η σοκολάτα αυτή φτάσει στα ράφια των σούπερ μάρκετ, απαιτούνται αλλαγές στις υποδομές.

Οι καλλιεργητές κακάο, για παράδειγμα, θα χρειαστούν εξοπλισμό για την αποξήρανση του χυμού και την παρασκευή του ζελέ, πράγμα που σημαίνει πως απαιτούνται επενδύσεις με ορίζοντα την ανακούφιση και ίσως εξομάλυνση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.

πηγή: cnn.gr

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.