Επικίνδυνη για εγκύους και έμβρυα η ζέστη - Αποκαλυπτικές οι νέες μελέτες

Metrosport Team08 Ιουνίου 2024

Τις επιπτώσεις της ζέστης στην κύηση και το ενδεχόμενο να αποτελούν κρυφή απειλή για πολλές γυναίκες που εργάζονται κατά την εγκυμοσύνη εξετάζει η ιατρική κοινότητα.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής Φυσιολογίας στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δρ. Ανδρέας Φλουρής, η αυξημένη θερμοκρασία ενδέχεται να επηρεάσει σοβαρά την υγεία τόσο της εγκύου όσο και του εμβρύου, καθιστώντας την προστασία τους στο εργασιακό περιβάλλον εξαιρετικά σημαντική.

Όπως τόνισε, «η έκθεση της μητέρας στη ζέστη αυξάνει τον κίνδυνο πολλών επιπλοκών εγκυμοσύνης, όπως συγγενείς ανωμαλίες, θνησιγένεια, πρόωρος τοκετός, χαμηλό βάρος γέννησης, προεκλαμψία και πρόωρη ρήξη εμβρυικών υμένων. Ωστόσο, παραμένει άγνωστο πώς η έκθεση στη ζέστη προκαλεί αυτές τις ανεπιθύμητες συνέπειες. Με την κλιματική αλλαγή να κάνει κάθε χρόνο πιο έντονη την παρουσία της και με τις γεννήσεις στη χώρα μας να μειώνονται συνεχώς, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που προκαλεί η ζέστη στην υγεία της εγκύου και του εμβρύου».

Μάλιστα, ο γιατρός τόνισε ότι με χρηματοδότηση από το WelcomeTrust του Ηνωμένου Βασιλείου και συνεργασία με το Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας της Γκάμπια και το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ,  θα μελετήσουν 30 έγκυες γυναίκες στην Ελλάδα και 800 έγκυες γυναίκες στην Γκάμπια. 

«Οι εθελόντριές μας στην Ελλάδα θα εκτεθούν σε συνθήκες ήπιας ζέστης και σωματικής άσκησης σε ένα ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο που έχουμε στο Εργαστήριο. Οι συνθήκες αυτές είναι αποδεδειγμένο ότι δεν προκαλούν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία της μητέρας και του εμβρύου, όμως οι υψηλής τεχνολογίας αισθητήρες μας και οι λεπτομερείς μετρήσεις που θα κάνουμε θα μας επιτρέψουν να ανιχνεύσουμε αν θα υπήρχε κάποιος κίνδυνος σε περίπτωση που οι εθελόντριές μας είχαν εκτεθεί σε εντονότερη ζέστη ή σωματική εργασία. Επίσης, θα μπορέσουμε να μελετήσουμε τους μηχανισμούς με τους οποίους η ζέστη επηρεάζει την υγεία της εγκύου και του εμβρύου. Αυτό είναι σημαντικό γιατί αν κατανοήσουμε αυτούς τους μηχανισμούς, μπορούμε να βρούμε λύσεις για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα», εκτίμησε.

Τα πειράματα έχουν ήδη ξεκινήσει και, όπως εξήγησε ο μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Εργαστήριο FAMELab, Λεωνίδας Ιωάννου, σε πολλές χώρες του κόσμου, οι μισοί εργαζόμενοι στη γεωργία είναι γυναίκες και πολλές από αυτές εργάζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

«Επιπλέον, κάνουν καθημερινή πολύωρη εργασία για να επιτελέσουν τις καθημερινές ανάγκες του σπιτιού καθώς και πολλές επίπονες χειρωνακτικές εργασίες. Όλα αυτά, παρόλο που μελέτες μας δείχνουν ότι οι γυναίκες είναι πιθανό να έχουν χαμηλότερη ανοχή στη ζέστη από ότι οι άνδρες.», εξήγησε.

Οι μελέτες του Δρ Φλουρή και των συνεργατών του στην Γκάμπια θα κάνουν συνεχείς καταγραφές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης 800 γυναικών. Οι μισές από αυτές τις ζουν στην Μπαντζούλ, την πρωτεύουσα της χώρας που βρίσκεται στα παράλια του Ατλαντικού. Οι άλλες μισές εγκυμονούσες ζουν στην Μπάσσε, μια πόλη 200 χιλιάδων κατοίκων που βρίσκεται περίπου 350 χιλιόμετρα στα ενδότερα της χώρας. 

Στη Μπαντζούλ, η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του έτους κυμαίνεται από 18 έως 33 βαθμούς Κελσίου ενώ στην Μπάσσε η ζέστη είναι πολύ πιο έντονη με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 22 έως 42 βαθμούς Κελσίου.

«Τα δεδομένα μας θα οδηγήσουν σε νέες στρατηγικές πρόληψης και παρέμβασης, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο». Καταλήγοντας, ο καθηγητής υπογραμμίζει ότι «είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να στηρίζουμε και να επενδύουμε στην έρευνα και την εκπαίδευση για την προστασία των ευάλωτων πληθυσμών από τις ακραίες θερμοκρασίες, διασφαλίζοντας έτσι ένα καλύτερο μέλλον για όλες τις γυναίκες και τα παιδιά τους.», σημείωσε ο Δρ. Φλουρής.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.