Επιχείρηση «Ασπίδες»-Έλληνας υποναύαρχος: «Περιμένουμε να μας πυροβολήσουν»

Metrosport Team08 Απριλίου 2024

Η πρώτη αξιολόγηση της αποστολής, που ξεκίνησε πριν από λιγότερο από δύο μήνες (στις 19 Φεβρουαρίου), για την προστασία του εμπορίου στο κανάλι του Σουέζ. «Δεν πραγματοποιούμε επίθεση, αν και θα μπορούσαμε, αλλά έχουμε διαφορετική εντολή. Αν το δείτε από τη στρατιωτική προοπτική, αυτό που κάνουμε είναι η χειρότερη περίπτωση, είναι ο πιο δύσκολος δρόμος...
Πρέπει να περιμένουμε όλη την ώρα να μας πυροβολήσουν. Και πρέπει να το έχετε υπόψη σας. Επομένως, είμαστε υπομονετικοί και υπηρετούμε την εντολή μας»
, δήλωσε ο αντιναύαρχος Βασίλειος Γρυπάρης, Διοικητής Επιχείρησης EUNAVFOR ASPIDES.

Η εντολή της επιχείρησης «Ασπίδες» είναι σαφώς αμυντική: προστασία πλοίων που υφίστανται επίθεση και συνοδεία πλοίων, διασφαλίζοντας τη ναυτιλιακή ασφάλεια στην περιοχή. Ο διοικητής επιχειρήσεων εξηγεί ότι μπορούν να απαντήσουν μόνο σε επιθέσεις και όχι να τις ξεκινήσουν.

Αυτός είναι ο λόγος της επιχείρησης

Εξαιτίας των επιθέσεων, τα εμπορικά πλοία χρειάζονται 10-14 ημέρες ακόμη ταξίδι για να φτάσουν στην Ευρώπη, ενώ το κόστος διπλασιάζεται. Αυτός είναι ο λόγος που η ΕΕ ξεκίνησε την επιχείρηση «Ασπίδες», σύμφωνα με τα όσα καταγράφει η ελληνική έκδοση του Euronews.

«Οι Χούθι τοποθετούνται ξεκάθαρα - δεν είναι μυστικό - ως υπερασπιστές της παλαιστινιακής υπόθεσης. Και αυτό, σίγουρα τους έδωσε αυξημένη δημοτικότητα στον ευρύτερο μουσουλμανικό κόσμο», είπε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ. «Εκείνοι συνδέουν τις επιθέσεις με τον πόλεμο. Από την πλευρά μας, θέλουμε απλώς να διασφαλίσουμε την ελευθερία και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας. Και ελπίζουμε ότι θα μπορούσαμε να ελέγξουμε αυτή την κατάσταση και δεν θα επεκταθεί σε μια ευρύτερη γεωγραφική ζώνη», πρόσθεσε.

Το 13% του παγκόσμιου εμπορίου διέρχεται από την Ερυθρά Θάλασσα. Λόγω των επιθέσεων, σήμερα μόνο τα μισά από τα 70 πλοία που περνούσαν καθημερινά διασχίζουν τώρα το κανάλι του Σουέζ. Τέσσερα κράτη μέλη έχουν φρεγάτες στην περιοχή και 19 συμβάλλουν στην επιχείρηση.

Μέχρι στιγμής, τα ευρωπαϊκά πλοία έχουν αναχαιτίσει εννέα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, ένα μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας και τέσσερις βαλλιστικούς πυραύλους και το πλοίο.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.