Επέλαση φαντασμάτων του παρελθόντος, «ο ανθός της παράγκας»… στο προσκήνιο!

Δημήτρης Μπούζας12 Αυγούστου 2024

Παπάς, Γιάχος, Παπουτσέλης, Κομίνης, Μπριάκος και ότι «καλύτερο» έχει να παρουσιάσει η ελληνική διαιτησία στα χρόνια της διαβόητης και θρυλικής παράγκας (φωτό από ένα από τα μεγαλύτερα διαιτητικά εγκλήματα εις βάρος του ΠΑΟΚ με πρωταγωνιστή τον Παπά), επιστρέφουν για να μας θυμίσουν τις ένδοξες στιγμές της που καταγράφτηκαν στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου, όπως επίσης να μας υπενθυμίσουν και το θρυλικό «μότο» του πατέρα Σπάθα.

Η εποχή του «θείου» και του «κοκκαλιάρη» «γέννησε» και… «εξέθρεψε» μια σειρά από διαιτητές επίορκους, που δεν δίσταζαν να προχωρήσουν και στο πιο αποκρουστικό «έγκλημα», προκειμένου να βοηθήσουν το μεγάλο αφεντικό. Υποτακτικοί και ταγμένοι σε ολόκληρη την διαδρομή τους, ανταμείφθηκαν με διεθνοποιήσεις και παντός άλλου είδους προνόμια. Κάποιοι από αυτούς χάθηκαν. Θα λέγαμε εξαφανίστηκαν. Θες από ντροπή, θες από ένα είδος ικανοποίησης ότι επιτέλεσαν μέγιστο έργο (Μερικοί εξ αυτών θεωρώντας ότι είναι ακόμη απαραίτητοι στον χώρο, αποφάσισαν να συνεχίσουν να απασχολούν την κοινή γνώμη με την παρουσία τους, συμμετέχοντας σε διάφορα όργανα της διαιτησίας, ως παρατηρητές, βαθμολογητές, καθηγητές και ότι άλλο συμπεριλαμβάνει η… «φάμπρικα» της σφυρίχτρας.

Θα ήταν παράλειψη και άδικο να μην μνημονεύσουμε βέβαια μια ολιγάριθμη «παρεούλα» που έμοιαζε με την μύγα μέσα στο γάλα. Είμαστε σίγουροι ότι θα αντιληφθήκατε χωρίς δυσκολία ότι αναφερόμαστε στους ελάχιστους και δακτυλοδεικτούμενους που τίμησαν την ελληνική διαιτησία. Οι οποίοι όρθωσαν το ανάστημα τους και αντιστάθηκαν γενναία στις όποιες πιέσεις ασκήθηκαν για να φιλήσουν χέρι και να προσκυνήσουν. Προσωπικά για κάποιους ενταγμένους στο συγκεκριμένο βρώμικο κύκλωμα του «θείου» και της θρυλικής παράγκας εξομολογούμαι πως δυσκολευόμουν να βρω χαρακτηρισμούς στα γραφόμενα μου για να «αποδώσω» τα επιτεύγματα τους. Ενίοτε τους αποκαλούσα «σφαγείς», άλλες φορές ακόμη πιο έντονα «εκδωροσφαγείς». Δεν ήταν λίγες οι φορές που τους βάφτιζα και «εκτελεστές συμβολαίων». Περασμένα ξεχασμένα θα μου πείτε, αμ δε! Δυστυχώς και σήμερα υπάρχουν κλώνοι της παράγκας με συμπεριφορές ανάλογες, σαφέστατα όμως πιο περιορισμένες από εκείνες τις απλησίαστες του παρελθόντος.

Πάμε όμως στο σημερινό μας θέμα που αφορά την «βόμβα» που έσκασε πρόσφατα, με την αποκάλυψη της παρουσίας στον πίνακα των παρατηρητών, ονομάτων που προσβάλουν βάναυσα την κοινή γνώμη. Το ερωτηματικό που προβάλει είναι πως είναι δυνατόν αυτά να εγκρίθηκαν και να πέρασαν από την νέα διοίκηση της Ομοσπονδίας η οποία είναι απόλυτα ελεγχόμενη από τον ΠΑΟΚ. Υποθέτω πως διέλαθε της προσοχής της το εν λόγο ολίσθημα και προσθέτω ότι είμαι σίγουρος πως πριν φτάσουν στα αυτιά του Σαββίδη τα ονόματα των «σφαγέων», ιδιαίτερα Παπά και Κομίνη (χωρίς να υπολογίσουμε και τους υπόλοιπους που δεν πήγαιναν παραπίσω), θα υπάρξει παρέμβαση από τον ίδιο τον Μάκη Γκαγκάτση, ο οποίος δεν θα επιτρέψει να ολοκληρωθεί το σκάνδαλο. Το γεγονός βέβαια αυτό από μόνο του αποτελεί και ένα μήνυμα, μια πολύ σοβαρή προειδοποίηση προς αυτόν. Ότι δηλαδή θα πρέπει να έχει τα μάτια του 14, γιατί έχει μπλέξει με ένα σύστημα που δύσκολα κουμαντάρεται κι αυτό γιατί από χρόνια το απαρτίζουν άτομα που δεν έχουν ηθικές αξίες και αρχές. Είναι με δυο λόγια όλοι τους αδίστακτοι.

Στο θέμα της διαιτησίας ο νέος πρόεδρος της ΕΠΟ θα έπρεπε να πάρει δίπλα του έναν πολύ δικό του άνθρωπο, αποδεδειγμένα έντιμο και με περγαμηνές που δεν αμφισβητούνται στον χώρο. Υπήρχε τέτοιος και μάλιστα Σαλονικιός. Ο διεθνής διαιτητής Νίκος Φιλιππιάδης (ποτέ δεν είναι αργά). Επί του προκειμένου και μια και αναφερόμαστε για την διαιτησία, οφείλουμε να ενημερώσουμε πως δεν είναι μόνο ο πίνακας που προκάλεσε σεισμό με την επιστροφή του ανθού της παράγκας στο προσκήνιο, είναι κι άλλες αποφάσεις. Μια εξ αυτών αφορά το Σύνδεσμο διαιτητών Θεσσαλονίκης, ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι έτοιμος να κατεβάσει κεπέγκια. Με τις νέες αποφάσεις έχει μείνει με έναν μόνο διαιτητή και με έναν μόνο παρατηρητή, τη στιγμή που Σύνδεσμοι υποδεέστεροι ενισχύθηκαν κατά περίεργο τρόπο.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.