ΕΟΚ: Κατάθεσε πρόταση για το Προ-Ολυμπιακο τουρνουά του 2024

Metrosport Team29 Σεπτεμβρίου 2023

Η Ελλάδα κατάθεσε και επισήμως πρόταση για να αναλάβει το Προ-Ολυμπιακο τουρνουά απο τις 2 εως 7 Ιουλίου 2024. Τα γήπεδα που είναι δηλωμένα είναι το κλειστο Ανω Λιοσίων ,ΣΕΦ και το ΟΑΚΑ.

  Το κόστος για τη διεξαγωγή τους ανέρχεται αρχικά στα 2.3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό μπορεί φτάνει μέχρι τα 2.7 εκατομμύρια ευρώ. Να θυμίσουμε πως η Ελλάδα διοργάνωσε και το 2008 Προ-Ολυμπιακο τουρνουά το οποίο και κατάκτησε και αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς του Πεύκινου. Ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Βαγγέλης Λιόλιος, θα παρουσιάσει αργότερα το πλανο της Ελλάδας για να φέρει μετα απο πολλά χρονια την συγκεκριμένη διοργάνωση στην Αθηνά ,που αποτελεί τον μοναδικος τρόπο για την συμμετοχή της Εθνικής Ελλάδος στους Ολυμπιακούς αγωνες του Παρισιού τον Αυγούστου του 2024. 

Οι 24 ομάδες που θα παίξουν στα τέσσερα τουρνουά είχαν γίνει γνωστές με την ολοκλήρωση των ημιτελικών στο Παγκόσμιο στη Μανίλα. Η Σλοβενία και η Λετονία ήταν οι τελευταίες που μπήκαν στο γκρουπ. Εκεί βρίσκονταν ήδη εκτός της Ελλάδας και οι Ιταλία, Λιθουανία, Ισπανία, Μαυροβούνιο, Γεωργία, Φινλανδία, Αίγυπτος, Νέα Ζηλανδία, Λίβανος, Φιλιππίνες, Μεξικό, Αγκόλα, Ακτή Ελεφαντοστού, Βραζιλία, Δομινικανή Δημοκρατία, Πόρτο Ρίκο (όλες από το Παγκόσμιο Κύπελλο) συν τις πέντε νικήτριες των ισάριθμων τουρνουά πρόκρισης που έγιναν φέτος το καλοκαίρι: Πολωνία, Κροατία, Καμερούν, Μπαχάμες και Μπαχρέιν. Οι ομάδες θα κληθούνε με κλήρωση σε ποιον ομιλο θα αγωνιστούνε ενώ μονο οι διοργανωτές θα παίξουν στην χωρα τους.

Υποψηφιότητα και από την Ισπανία

Η Ισπανία είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη διοργάνωση ενός Προολυμπιακού Τουρνουά αλλά από σήμερα (29/9) είναι και επίσημο. Οι Ίβηρες έγιναν η δεύτερη ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, μετά από την ΕΟΚ, που κατέθεσαν υποψηφιότητα στην Παγκόσμια Ομοσπονδία (FIBA) για τη διοργάνωση ενός εκ των τεσσάρων Προολυμπιακών Τουρνουά που θα διεξαχθούν το διάστημα 2-7 Ιουλίου και από τα οποία θα κριθούν τα τέσσερα τελευταία εισιτήρια για το Ολυμπιακό Τουρνουά μπάσκετ των ανδρών.

H εθνική Ισπανίας, αν και στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2023 στην Ασία πήγε ως κάτοχος του τίτλου (2019, Κίνα) απογοήτευσε τερματίζοντας στην 9η θέση. Η «χρυσή» Γερμανία και η «ασημένια» Σερβία εξασφάλισαν τα δύο εισιτήρια από την Ευρώπη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, καθώς και η Γαλλία, αν και... 18η (!), ως οικοδέσποινα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024.

Η «Φούρια Ρόχα», η οποία είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης (2022) θα επιδιώξει να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες μέσω Προολυμπιακού Τουρνουά και η πρόεδρος της Ισπανικής Ομοσπονδίας (FEB), Ελίσα Αγκιλάρ, ευελπιστεί πως η FIBA θα αναθέσει ένα Προολυμπιακό Τουρνουά στη χώρα της, ώστε να αγωνιστούν οι Ισπανοί διεθνείς μπροστά στο φίλαθλο κοινό τους.

Αν τελικά η υποψηφιότητα της Ισπανίας γίνει δεκτή, η FEB προγραμματίζει να διεξαχθούν οι αγώνες του Προολυμπιακού Τουρνουά στη Βαλένθια.

Οι πιθανότητες να διεξαχθούν στην Ευρώπη τα δύο από τα τέσσερα Προολυμπιακά Τουρνουά είναι υψηλές. Η Σλοβενία και η Λετονία έχουν επίσης πρόθεση να υποβάλουν αίτημα για διοργάνωση ενός Προολυμπιακού Τουρνουά, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει επισημοποιηθεί πάντως αυτή η πρόθεσή τους.

Η απόφαση της FIBA αναμένεται τον Νοέμβριο.

Σε κάθε Προολυμπιακό Τουρνουά εκ των τεσσάρων θα μετέχουν έξι ομάδες.

Οι ομάδες που θα διεκδικήσουν την πρόκριση στο Ολυμπιακό Τουρνουά μπάσκετ των ανδρών του Παρισιού είναι οι εξής: Πολωνία, Κροατία, Μπαχρέιν, Καμερούν, Μπαχάμες, Ελλάδα, Ιταλία, Λετονία, Σλοβενία, Λιθουανία, Μαυροβούνιο, Ισπανία, Γεωργία, Φινλανδία, Βραζιλία, Πουέρτο Ρίκο, Δομινικανή Δημοκρατία, Μεξικό, Λίβανος, Νέα Ζηλανδία, Φιλιππίνες, Αίγυπτος, Ανγκόλα, Ακτή Ελεφαντοστού.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.