ΕΟΔΥ: Έντονη ανησυχία για τον διεισδυτικό στρεπτόκοκκο

Metrosport Team28 Ιανουαρίου 2024

Μεγάλη είναι η ανησυχία για τον διεισδυτικό στρεπτόκοκκο iGAS, καθώς από τους 89 ανθρώπους που νόσησαν από την αρχή του 2023 πέθαναν οι 22, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Όπως αναφέρεται, εντοπίστηκαν 89 περιστατικά διεισδυτικού στρεπτόκοκκου iGAS, 40 σε ενήλικες και 49 σε παιδιά ηλικίας στην πλειοψηφία τους κάτω των δέκα ετών.

Μεταξύ των περιστατικών περιλαμβάνονται 22 θάνατοι, 10 σε παιδιά ηλικίας δώδεκα μηνών ως οκτώ ετών και δώδεκα 12 σε ενήλικες στην πλειοψηφία τους με υποκείμενα νοσήματα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, το τελευταίο διάστημα τόσο στην Ευρώπη όσο και στη χώρα μας υπάρχει έξαρση των περιστατικών διεισδυτικού στρεπτόκοκκου ομάδας Α (Invasive Group A Streptococcus, iGAS), σε παιδιά και ενήλικες. Ευρωπαϊκές χώρες κατέγραψαν αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά και των θανάτων από iGAS σε παιδιά ηλικίας κάτω των δέκα ετών, ιδιαίτερα από τον Σεπτέμβριο του έτους 2022 και μετά.

Η καταγραφόμενη αύξηση κρουσμάτων iGAS ακολούθησε μια περίοδο μειωμένης συχνότητας λοιμώξεων από στρεπτόκοκκο ομάδας Α που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Η αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά μπορεί να σχετίζεται με την πρόσφατη αυξημένη κυκλοφορία των αναπνευστικών ιών, όπως του ιού της εποχικής γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), καθώς η συλλοίμωξη με ιό και στρεπτόκοκκο ομάδας Α μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διεισδυτικής νόσου από iGAS.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.