Ενρίκε Ντάλμπερτ: Ο Βραζιλιάνος που εξέπληξε και τους συμπατριώτες του

Κώστας Πετρωτός19 Ιουνίου 2023

Ο 29χρονος, ύψους 1.81μ. Ενρίκε Ντάλμπερτ είναι ο εκλεκτός του Μπότο και του ΠΑΟΚ για την θέση του αριστερού μπακ. Γεννημένος στην Μπάρα Μάνσα, στα νότια του Ρίο ντε Τζανέιρο, κατάφερε να απασχολήσει τους συμπατριώτες του για την ποδοσφαιρική καριέρα του, όταν έφυγε από την χώρα του καφέ και βρέθηκε στην Ιντερ. «Ποιος είναι ο Βραζιλιάνος που θέλει να πάρει από την Ιντερ η Σάο Πάουλο», έγραφε η «Globo» τον περασμένο χειμώνα και η αλήθεια είναι ότι ποδοσφαιρικά ο Ντάλμπερτ άρχισε να ξεπετάγεται από τότε που άφησε τις Ακαδημίες της Φλουμινένσε και της Φλαμένγκ για να πάει στην πορτογαλική Ακαντέμικα Βισέου. 

«Πεινούσα, δεν έκανα δεύτερη σκέψη όταν ήρθε η πρόταση», έχει δηλώσει ε συνέντευξή του σχετικά με την μεταγραφή του σε μία άσημη ομάδα της Πορτογαλίας, που ήταν εκεί που το έδωσε το δικαίωμα να πάει στην Γκιμαράες και από εκεί στη Νις. Στην Βραζιλία για να πηγαίνει στην προπόνηση, χρειαζόταν να κάνει 12 χιλιόμετρα με το ποδήλατο γιατί η οικογένειά του δεν είχε χρήματα. 

Τον μεγάλο ντόρο στην καριέρα του και μαζί την μεταγραφή στη Ιντερ τον έκανε με 40 συμμετοχές και τρεις ασίστ στην Νις, ενώ σούπερ σεζόν έκανε και στην Φιορεντίνα ως δανεικός με 34 συμμετοχές και 9 ασίστ. Και στη Κάλιαρι πέρυσι πήγε καλά (31 ματς, 2 ασίστ) και ουσιαστικά η μόνη ομάδα που δεν έπαιξε είναι η Ιντερ. Με Ντι Μάρκο και Γκόσενς, όμως, μπροστά του, αυτό ήταν μάλλον απίθανο...

Τα νούμερα που… δεν έγραψε στην Ίντερ

Η μεταγραφή του από την Νις στην Ιντερ (η πιο ακριβή πώληση που είχε γίνει ως τότε στην ιστορία του γαλλικού συλλόγου), μαζί με τα μπόνους, κόστισε τελικά γύρω στα 25 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, στα ρεπορτάζ της ομάδας του Μιλάνου έχουν να λένε για τα πολλά χρήματα που δόθηκαν χωρίς λόγο. Μία ασίστ τον Σεπτέμβριο του 2018 σε ματς με την Κάλιαρι, ένα γκολ σε ματς Κυπέλλου με την Μπενεβέντο τον Ιανουάριο του 2019, δύο κίτρινες κάρτες σε 26 ματς. Και ακόμη, στο διάστημα που ήταν στην ομάδα 53 ματς που έμεινε στον πάγκο και 14 εκτός αποστολής (δέκα γιατί δεν ήταν στην λίστα της UEFA και τέσσερα λόγω τραυματισμού).

Η δύσκολη περίοδος του τραυματισμού

Ηταν μέσα Ιουλίου το περασμένο καλοκαίρι όταν ο Ενρίκε Ντάλμπερτ υπέστη τον πρώτο σοβαρό τραυματισμό στην καριέρα του. Εχοντας επιστρέψει στην Ιντερ μετά τον δανεισμό του στην Κάλιαρ και όντας εκτός πλάνου του Ινζάγκι, έκανε μόνος του προπονήσεις στην Βραζιλία και στάθηκε άτυχος παθαίνοντας ρήξη χιαστού που τον οδήγησε στο χειρουργείο και μετά σε σχεδόν πέντε μήνες μακριά από τα γήπεδα. Τότε, μάλιστα, ήταν σε συζητήσεις για να πάει σε ισπανική ομάδα που διακόπηκαν απότομα. Στα τέλη του έτους, ο Βραζιλιάνος φυσιοθεραπευτής, Ροντρίγκο Πεϊσότο δήλωνε ότι ο Ντάλμπερτ ήταν πλέον πανέτοιμος να επιστρέψει στις προπονήσεις της Ιντερ μετά την δουλειά που έγινε.

Η συμβουλή της γιαγιάς Σεμπαστιάνα

Αν ο Ενρίκε Ντάλμπερτ έκανε καριέρα το οφείλει σε πολύ μεγάλο βαθμό στην γιαγιά του Ντον Σεμπαστιάνα. Ήταν εκείνη που τον στήριξε στα δύσκολα χρόνια, όταν λόγω της φτώχειας της οικογένειάς του σκεφτόταν να σταματήσει το ποδόσφαιρο και να πιάσει δουλειά. «Είσαι πολύ καλός σε αυτό που κάνεις, στο να παίζεις ποδόσφαιρο και δεν θα σταματήσεις», ήταν η συμβουλή της γιαγιάς του που τον απέτρεψε από το να σταματήσει. «Με στήριξε η οικογένειά μου και ιδιαίτερα η γιαγιά μου, ειδικά στις δύσκολες στιγμές, όταν ακόμη δεν είχα μισθό, έκανα προπόνηση λίγες μόνο μέρες την εβδομάδα γιατί έπαιρνα πολύ λίγα χρήματα», έχει δηλώσει σε συνέντευξή του στην «Globo».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.