Ο Ενρίκε Κάστρο Γκονθάλεθ ή απλώς «Κίνι» ήταν επιθετικός της Σπόρτινγκ Χιχόν, αλλά και της Μπαρτσελόνα. Το metrosport.gr συνεχίζει τα αφιερώματα στους μεγάλους του ποδοσφαίρου. Κάναμε την αρχή με τον Τζορτζ Μπεστ και συνεχίζουμε.
Ο Κίνι υπήρξε από τους κορυφαίους σκόρερ στην Ισπανία.
Στη Χιχόν αγωνίστηκε από το 1968 ως το 1987, με ενδιάμεση παρουσία τεσσάρων χρόνων στην Μπαρτσελόνα (1980-1984).
Αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στην Ισπανία επτά φορές, εκ των οποίων οι πέντε ήταν στην πρώτη τη τάξει κατηγορία.
Τα κατάφερε δύο φορές με την Μπαρτσελόνα και τις άλλες τρεις, ήταν με την αγαπημένη του Χιχόν. Ο μικρότερος αδερφός του, ο Χεσούς, ήταν επίσης ποδοσφαιριστής. Τερματοφύλακας, για την ακρίβεια, ο οποίος πέρασε επίσης αρκετά χρόνια με την Σπόρτινγκ.
Το παράδοξο είναι, πάντως, ότι ο Κίνι γεννήθηκε στο γειτονικό Οβιέδο, αλλά δεν έπαιξε ποτέ στη Ρεάλ Οβιέδο.
Αντίθετα, αγωνίστηκε όμως για πολλά χρόνια στη μισητή και συνάμα αντίπαλο δέος, τη Σπόρτινγκ Χιχόν. Το παρατσούκλι του; «Μάγος».
Τα πέντε Pichichi
Εχει στο βιογραφικό του πέντε Pichichi, τo βραβείο, που δίδεται στους πρώτους σκόρερ της La Liga. Μόνο οι Λιονέλ Μέσι και Τέλμο Θάρα έχουν από έξι. Απλά, για να φανταστείτε την εκτελεστική του δεινότητα.
Ο Κίνι είχε όσα οι Ούγκο Σάντσες και Αλφρέντο Ντι Στέφανο. Είχε ένα παραπάνω από τον Πούσκας, τη στιγμή που οι Κριστιάνο Ρονάλντο, Χοσέ Ζάρατε και Λανγκάρα έχουν από τρία, ενώ οι Ρονάλντο (το φαινόμενο), Ραούλ, Ετό, Φορλάν και Κέμπες αναδείχθηκαν δύο φορές ως πρώτοι σκόρερ.
Ντεμπούτο και γκολ κόντρα στην Ελλάδα
Στην καριέρα του έβαλε 302 γκολ σε 567 ματς. Στην εθνική έπαιξε από το 1970 ως το 1982. Σημείωσε οκτώ γκολ σε 35 συναντήσεις, ενώ πέρασε απ' όλες τις μικρές εθνικές ομάδες.
Μάλιστα, στο ντεμπούτο του με την Ισπανία σκόραρε σε φιλικό απέναντι στην Ελλάδα. Συμμετείχε σε δύο Μουντιάλ, αλλά και ένα Euro. Είναι όγδοος στη λίστα των σκόρερ όλων των εποχών στη La Liga με 219 γκολ σε 448 εμφανίσεις.
Στην καριέρα του, στην Primera, έβαλε 10 χατ-τρικ, όσα έχει και ο Λουίς Σουάρες. Μόλις 11 ποδοσφαιριστές έχουν πετύχει περισσότερα.
Από το 1968 ως το 1980 μόνο μία σεζόν δεν σημείωσε διψήφιο αριθμό τερμάτων. Στα 20 του χρόνια και μόλις στη δεύτερη σεζόν του ανέβασε ουσιαστικά μόνος του τη Χιχόν στην Primera.
Στο παλμαρέ του; Εχει δύο Copa Del Rey, ένα Supercopa Ισπανίας, αλλά και το Κύπελλο Κυπελλούχων το 1982. Εβαλε το Νο 3.000 γκολ για την Μπαρτσελόνα στην Primera Division, ο Αμορ το Νο 4.000 και ο Μέσι το Νο 5.000 γκολ, εξ ου και η φωτογραφία.
Μάλιστα, το πρώτο του Κύπελλο κατακτήθηκε λίγους μήνες, μετά από την απαγωγή του, σκοράροντας δυο φορές εις βάρος της αγαπημένης του Χιχόν και στερώντας της, τον τίτλο! Τα παιχνίδια της ποδοσφαιρικής μοίρας, έτσι;
Ποια απαγωγή, όμως; Τί συνέβη ακριβώς;
Η απαγωγή
Η πρώτη μέρα της τελευταίας εβδομάδας του Φεβρουαρίου του 1981 στην Ισπανία άρχισε με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος από τον συνταγματάρχη, Αντόνιο Τεχέρο.
Ηταν κυριολεκτικά ταραχώδης εποχή, με την ισπανική κοινωνία να είναι σε σύγχυση. Την Κυριακή 1η Μαρτίου, η Μπαρτσελόνα νικούσε τη Χέρκουλες με 6-0, με δύο γκολ του Κίνι (σ.σ. είχε μετακομίσει στο Καμπ Νου τον Ιούλιο του 1980). Οι μπλαουγκράνα πλησίασαν στους δύο βαθμούς την Ατλέτικο Μαδρίτης και έδειχναν ικανοί για τίτλο.
Μετά το ματς, έφυγε από το σπίτι για να πάει στο αεροδρόμιο της Βαρκελώνης, το Ελ Πρατ, προκειμένου να παραλάβει τη γυναίκα του, Νιέβες, αλλά και τα παιδιά του. Δεν έφτασε, ωστόσο, ποτέ.
Πριν ανοίξει την πόρτα του αυτοκινήτου, ένα πιστόλι τον ανάγκασε να βρεθεί σε... ξύλινο κουτί. Παρέμεινε εκεί, για μία απόσταση 300 περίπου χιλιομέτρων από τη Βαρκελώνη ως και τη Σαραγόσα.
Τα λύτρα και οι 25 μέρες κράτησης
Οι απαγωγείς ήταν τελικά τρεις άνεργοι (μηχανικοί και ηλεκτρολόγος). Για 25 ημέρες ο Κίνι έζησε σε δωμάτιο 3,5x2,5 μέτρων, κάτω από συνεργείο αυτοκινήτων.
Ζήτησαν το τρελό ποσό των 100 εκατ. σε πεσέτες. Ηταν τεράστιο ποσό για την εποχή, αφού για τη μεταγραφή του Κίνι, η Μπαρτσελόνα έδωσε στη Χιχόν ποσό κοντά στα 82 εκατ. πεσέτες.
Εγκέφαλος της σπείρας ήταν ο ηλεκτρολόγος, Βίκτορ Μανουέλ Ντίαθ Εστέμπαν και δύο συνεργάτες του. Οι δράστες έκαναν εντέλει το μοιραίο λάθος, δίνοντας λογαριασμό στην Credit Suisse για να κατατεθούν τα λύτρα. Οι ελβετικές αρχές έφτασαν στα ίχνη τους και οι τρεις πιάστηκαν στη... φάκα.
Απελευθέρωση και συγχώρεση
Στις 25 Μαρτίου του 1981 ο Κίνι σε κατάσταση σοκ, αλλά και με μακρύ μούσι, απελευθερώθηκε. Η απαγωγή του είχε συγκλονίσει και συνάμα ενώσει την Ισπανία.
Την είδηση μετέδωσε μάλιστα ζωντανά ο σχολιαστής του αγώνα, Αγγλία-Ισπανία, με τους Ιβηρες να χαίρονται περισσότερο και από τη νίκη με 2-1 επί των «Τριών Λιονταριών» στο Γουέμπλεϊ (σ.σ. ήταν η πρώτη νίκη στην ιστορία της Ισπανίας σε εκείνο το γήπεδο).
Στο σπίτι του, τον υποδέχθηκαν ο τότε πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, Γιόζεπ Λουίς Νούνιες, αλλά και 2.000 άνθρωποι με δάκρυα χαράς στα μάτια.
Το επίσης εντυπωσιακό; Ο Κίνι δήλωσε ότι συγχωρεί τους απαγωγείς του και κάποιοι μίλησαν για το σύνδρομο της Στοκχόλμης. Αλλοι πάλι έκαναν λόγο για το μεγαλείο ανθρωπιάς του Κίνι.
Ζήτησε να παίξει αμέσως, γιατί ακολουθούσε το μεγάλο clasico με τη Ρεάλ.
Δεν του επετράπη να παίξει, όμως, κόντρα στη Βασίλισσα, παρά το ότι στα τρία προηγούμενα παιχνίδια η Μπάρτσα, χωρίς τον Κίνι, έκανε δύο ήττες και μία ισοπαλία, χάνοντας κάθε ελπίδα για τον τίτλο.
Οσο για το clasico; Ακολούθησε νέα ήττα από τη Ρεάλ με 3-0. Κι όμως, ο Κίνι κατάφερε μέσα σε όλα αυτά να πετύχει 20 γκολ και να αναδειχθεί πρώτος σκόρερ, τη στιγμή που οι Καταλανοί ζήτησαν αποζημίωση ή επανάληψη των αγώνων, στους οποίους δεν αγωνίστηκε ο ποδοσφαιριστής της, με πρωτεργάτη τον Σούστερ. Το αίτημα τους έπεσε, όμως, στο κενό.
Η συνύπαρξη με Μαραντόνα
Στα χρόνια του στην Μπαρτσελόνα, ο Κίνι συνυπήρξε επίσης με τον Ντιέγκο Μαραντόνα.
«Ο Κίνι ήταν εξαιρετικός άνθρωπος και επιθετικός, που δημιουργούσε ευκαιρίες για όλους. Δεν υπάρχουν πλέον τέτοια φορ. Ηταν σαν τον Μαρτίν Παλέρμο.
Οταν σούταρε με το αριστερό, σούταρε σαν τον καλύτερο αριστεροπόδαρο. Οταν σούταρε με το δεξί, σούταρε σαν τον καλύτερο δεξιοπόδαρο».
Αυτά ήταν τα αποχαιρετιστήρια λόγια του Ντιεγκίτο στον «Μάγο», ο οποίος έφυγε από τη ζωή στα 68 του χρόνια, πριν από 2,5 περίπου χρόνια, στις 28 Φεβρουαρίου του 2018, μετά από δεύτερο έμφραγμα, σε δρόμο της πόλης, στη Χιχόν, κοντά στο σπίτι του. Δέκα χρόνια νωρίτερα είχε πολεμήσει με τον καρκίνο και είχε βγει νικητής.
Γήπεδο με το όνομά του
Ο χαμός του συγκλόνισε, όχι μόνο τη Χιχόν, αλλά και ολόκληρη την ποδοσφαιρική Ισπανία. Περισσότεροι από 14.000 βρέθηκαν στην κηδεία του.
Μία μέρα μετά τον χαμό του, το στάδιο της Σπόρτινγκ ονομάστηκε πλέον ως Ελ Μολινόν - Ενρίκε Κάστρο Κίνι, έπειτα από ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.
Ακόμη και ο τότε Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, είχε πει: «Η μνήμη του Κίνι θα ζει μεταξύ των εραστών του αθλητισμού».
Ο άνθρωπος πίσω από τον σκόρερ
«Ηταν σπουδαίος παίκτης και ακόμη καλύτερος άνθρωπος», σχολίασε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ιταλός Αντόνιο Ταγιάνι.
Ο συγκεκριμένος είχε ξεχωριστή θέση στις καρδιές των κατοίκων του Χιχόν, αλλά και έχει δρόμο στο όνομά του, γιατί βοήθησε να σωθεί ένα εργοστάσιο και μαζί με αυτό 230 θέσεις εργασίας.
Οσοι έγραψαν για τον Κίνι, πέρα από τα ποδοσφαιρικά κατορθώματά του, είχαν να μεταφέρουν και για τον άνθρωπο, πίσω από τον σκόρερ, όπως πότε σε εκείνο το ματς με τη Χέρκουλες, την αποφράδα μέρα της απαγωγής του.
Οταν οι συμπαίκτες του στην Μπαρτσελόνα πανηγύριζαν τα γκολ στο επιβλητικό 6-0, εκείνος έσπευσε να παρηγορήσει τους ποδοσφαιριστές της αντίπαλης ομάδας.