Ποια είναι τα ισχυρότερα οπλικά συστήματα και πλατφόρμες των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε στεριά, αέρα και θάλασσα; Ποιες είναι οι δυνατότητές τους;
Μιλάμε συχνά για υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα και πλατφόρμες άλλων χωρών, όμως σήμερα ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τα ισχυρότερα υπερόπλα των ενόπλων δυνάμεων της χώρας μας. Ποια είναι τα συστήματα που τρέμουν οι εχθροί της Ελλάδος και ποιες είναι οι δυνατότητές τους;
Πάμε λοιπόν να δούμε 5 τύπους οπλικών συστημάτων και πλατφορμών που αν και κόστισαν ακριβά στην χώρα μας, οι στρατιωτικοί ειδικοί επιμένουν πως άξιζαν κάθε ευρώ διότι συνδράμουν καθοριστικά στην εθνική μας άμυνα.
Φρεγάτες Belharra
Ξεκινάμε με το ισχυρότερο πολεμικό πλοίο του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, τις γαλλικές φρεγάτες FDI κλάσης Κίμων περισσότερο γνωστές ως Belharra. Αν και αυτήν την στιγμή το ελληνικό πολεμικό ναυτικό δεν έχει παραλάβει ακόμη καμία από τις 3 φρεγάτες που έχει παραγγείλει, το πρώτο πλοίο της κλάσης ονόματι Κίμων αναμένεται να παραληφθεί το έτος 2025.Τα άλλα δύο σκάφη θα τεθούν σε λειτουργία το 2026.
Τα πλοία παραγγέλθηκαν το 2021 υπό την αιγίδα ενός εξοπλιστικού προγράμματος αξίας 5 δισεκατομμυρίων που στόχο είχε να αυξήσει τις δυνατότητες του ελληνικού πολεμικού ναυτικού. Με τα υπερσύγχρονα συστήματά τους και τα φονικά τους όπλα, οι Belharra σίγουρα θα εκπληρώσουν τον σκοπό τους.
Ο οπλισμός που θα φέρει η κλάση Κίμων θα είναι πραγματικά εντυπωσιακός, μιας και θα είναι ακόμη βαρύτερος από τον οπλισμό των γαλλικών φρεγατών FDI. Τα ελληνικά πλοία θα μεταφέρουν έως και 32 πυραύλους αεράμυνας τύπου Aster-30, όπλα τα οποία θα μπορούν να καταρρίπτουν εχθρικές εναέριες απειλές σε μέγιστη απόσταση 120 χιλιομέτρων.
Για εχθρικούς στόχους επιφανείας, οι Belharra μας θα εκτοξεύουν τους κορυφαίους γαλλικούς ακτοπλοϊκούς πυραύλους Exocet Block 3 εμβέλειας 200 χιλιομέτρων. Επίσης, οι φρεγάτες μας θα μπορούν να οπλιστούν και με άλλα φονικά όπλα, όπως τους πυραύλους επιφάνειας-αέρος RAM Block 2B και προηγμένους τύπους τορπιλών.
Εκτός από τα άκρως επικίνδυνα οπλικά συστήματα, η κλάση FDI φέρει και κάποια από τα πιο υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα του πλανήτη. Τον «στολισμό» των πλοίων με συστήματα και αισθητήρες ανέλαβε η γαλλική εταιρεία Thales. Κάποια από αυτά θα είναι το πολυλειτουργικό ραντάρ 4 κεραιών SEA FIRE και το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου SENTINEL.
Το Sea Fire θα είναι τα μάτια και τα αυτιά των φρεγατών μας. Θα μπορεί να εντοπίζει έως και 800 στόχους ταυτόχρονα σε μέγιστο βεληνεκές 500 χιλιομέτρων στον αέρα και 80 χιλιομέτρων στην επιφάνεια του νερού.
Δεδομένων όλων αυτών, οι Belharra -όταν γίνουν επιχειρησιακές στο ελληνικό πολεμικό ναυτικό- θα είναι ο φόβος και ο τρόμος κάθε εχθρικού στόλου.
Μαχητικά Rafale
Η Γαλλία τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε κορυφαίος προμηθευτής όπλων για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Εκτός από τις υπερσύγχρονες φρεγάτες FDI, το Παρίσι προμηθεύει την ελληνική πολεμική αεροπορία και με ικανότατα μαχητικά αεροσκάφη:
Tα περίφημα Rafale. Μέχρι να υιοθετηθούν τα πρώτα stealth αμερικανικά F-35A το 2028, το ισχυρότερο αεροσκάφος που θα πετούν οι Έλληνες Ίκαροι θα είναι το εν λόγω γαλλικό αριστούργημα. Η πολεμική αεροπορία παρήγγειλε 24 τέτοια μαχητικά στην έκδοση F3R, τα πρώτα από τα οποία εντάχθηκαν στο οπλοστάσιό της το έτος 2021.
Το Rafale έχει γίνει best-seller παγκοσμίως τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της ευελιξίας του και των τρομερών δυνατοτήτων του. Όταν λέμε ευελιξία εννοούμε πως έχουμε να κάνουμε με ένα μαχητικό πολλαπλών ρόλων, το οποίο μπορεί κατά την διάρκεια της ίδιας αποστολής να αναλάβει διάφορους ρόλους.
Ελικόπτερα MH-60R Romeo
Προχωρώντας στις δυνατότητες ανθυποβρυχιακού πολέμου, πρόσφατο οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις παρέλαβαν τα πρώτα από τα συνολικά 7 ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R Romeo που παρήγγειλαν από τις ΗΠΑ.
Ο «Ρωμαίος» αποτελεί σήμερα το πιο σύγχρονο ελικόπτερο στο είδος του. Χρησιμοποιείται από το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό για τον εντοπισμό ακόμη και των πιο stealth ρωσικών και κινεζικών υποβρυχίων, οπότε σκεφτείτε τι μπορεί να κάνει στο Αιγαίο.
Το ραντάρ APS-135 και το προηγμένο εναέριο σόναρ χαμηλών συχνοτήτων AN/AQS-22 υπόσχονται έγκαιρο εντοπισμό εχθρικών υποβρύχιων απειλών σε μεγάλες αποστάσεις. Το MH-60R επιδεικνύει επίσης την δυνατότητα να εμπλέκεται με στόχους, αφού φέρει τις τορπίλες εναέριας εκτόξευσης τύπου Mk-54 και τους πυραύλους Hellfire.
Συμπερασματικά, με τα 7 Romeo στην κατοχή του το ελληνικό πολεμικό ναυτικό μπορεί να κοιμάται ήσυχο!
Αντιαεροπορικά Συστήματα Patriot
Για το τέλος κρατήσαμε ένα επίσης αμερικανικό σύστημα, το οποίο προστέθηκε στο ελληνικό οπλοστάσιο την δεκαετία του '2000 με στόχο να συνδράμει στο δίκτυο αεράμυνας του κράτους. Μιλάμε φυσικά για τα συστήματα MIM-104 Patriot PAC-3. Σήμερα η χώρα μας έχει στην κατοχή της 36 εκτοξευτές αυτής της πλατφόρμας.
Οι πύραυλοι της έκδοσης PAC-3 έχουν βάρος 315 κιλών και μήκος 5,2 μέτρων. Καθοδηγούνται προς τους στόχους τους με την βοήθεια ραντάρ, ενώ μπορούν να εξουδετερώσουν εχθρικά αεροσκάφη, πυραύλους και άλλες εναέριες απειλές σε μέγιστη απόσταση 150 χιλιομέτρων. Τα ραντάρ του συστήματος μπορούν να εντοπίσουν εισερχόμενες απειλές σε μέγιστη ακτίνα 170 χιλιομέτρων, παρέχοντας έτσι έγκυρη προειδοποίηση για εναέριους κινδύνους.
Το Patriot είναι ένα σύστημα αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς. Προστατεύει κρίσιμες περιοχές της χώρας μας από εχθρικά αεροσκάφη και πυραύλους, για αυτό και οι πύραυλοι του πετούν όχι μόνο μακριά αλλά και πολύ ψηλά. Ο πύραυλος αεράμυνας PAC-3 μπορεί να χτυπήσει στόχους σε μέγιστο υψόμετρο 40 χιλιομέτρων, δηλαδή 130 χιλιάδων ποδιών.
Αν δεν σας ακούγεται εντυπωσιακό αυτό το νούμερο, σκεφτείτε ότι η προηγούμενη έκδοση PAC-2 είχε το μισό οριζόντιο βεληνεκές, δηλαδή μπορούσε να πετάξει μόνο 20 χιλιόμετρα ψηλά.
Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, τα Patriot PAC-3 αποτελούν την «καρδιά» της αντιαεροπορικής ομπρέλας της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας.
Σε συνεργασία με τα υπόλοιπα συστήματά μας διασφαλίζουν ότι οι στρατηγικότεροι στόχοι της ελληνικής επικράτειας δεν μπορούν να βομβαρδιστούν από εχθρικά αεροσκάφη.
Πριν κλείσουμε να σας ενημερώσουμε πως η λίστα θα ενημερωθεί μελλοντικά, μιας και ο ελληνικός στρατός αναμένει και άλλα πανίσχυρα οπλικά συστήματα. Για παράδειγμα τα F-35 όταν γίνουν επιχειρησιακά θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος του ελληνικού εναέριου στόλου, αφού θα επιδεικνύουν υπερσύγχρονες δυνατότητες πέμπτης γενιάς.