Διαδικτυακή σύσκεψη με 2.500 αστυνομικούς είχε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με θέμα την ενδοοικογενειακή βία, μετά από τον απόηχο της στυγερής γυναικοκτονίας έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων.
Ποια είναι, όμως, τα τέσσερα νέα μέτρα;
Τονίζεται πως κύριο μέλημα είναι η προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, η καλύτερη διαχείριση αυτών των περιστατικών, αλλά και η αναζήτηση των υποψήφιων δραστών.
Φιλοξενία σε ξενοδοχεία
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega και με βάση τα όσα καταγράφηκαν από τον δημοσιογράφο, Βασίλη Λαμπρόπουλο, ένα από τα ζητήματα, που τέθηκαν, ήταν για το πού θα φιλοξενούνται τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας στο διάστημα, που μεσολαβεί μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες των Αρχών, με το κυριότερο σενάριο να αφορά τη φιλοξενία των θυμάτων σε ξενοδοχεία.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η ΕΛ.ΑΣ. θα προχωρήσει στις εξής ενέργειες για την αντιμετώπιση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας
- Μεταφορά και διαμονή σε ασφαλή χώρο
- Επέκταση του Panic Button σε όλη τη χώρα
- Κεντρική παρακολούθηση καταγγελιών – περιστατικών
- Εβδομαδιαίος απολογισμός
«7 στα 10 θύματα»
«Η φωνή της ήταν ήρεμη, δεν έβγαλε φόβο.
Ή δεν περίμενε να συμβεί αυτό ή είχε συνηθίσει στην κακοποιητική στάση. Αλλά για να φτάσει στο σημείο να πάει στο αστυνομικό τμήμα σημαίνει ότι είχε ήδη φόβο και τρόμο ότι κάτι θα συμβεί», είπε επίσης στο Mega η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια Ελπίδα Γεωργακοπούλου.
Ψυχολόγοι εξηγούν πως τα περισσότερα θύματα ενδοοικογενειακής βίας είναι νεαρής ηλικίας.
«Στις 100 γυναίκες οι 68 είναι 20-35 ετών», είπε η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια Ελπίδα Γεωργακοπούλου.
«7 στα 10 θύματα λοιπόν δεν είναι μεγαλύτερα από 35 ετών. Δυσκολεύονται να βγουν από ένα κακοποιητικό περιβάλλον, καθώς οι θύτες μπορούν ενίοτε να γίνουν άκρως χειριστικοί», αναφέρεται στο ρεπορτάζ.
Γιατί δεν ήθελε να προχωρήσει σε μήνυση
Η Κυριακή, όμως, την 1η Απριλίου αποφάσισε να βάλει ένα τέλος στο μαρτύριο, που βίωνε. Πέρασε το κατώφλι της Αστυνομίας, αλλά δίστασε να τον μηνύσει.
«Σπάνια θα καταγγείλουν τον κακοποιητή τους», λέει επίσης η κυρία Γεωργακοπούλου.
Και γιατί να μη σκέφτηκε κάπως έτσι και η 28χρονη Κυριακή; Από τη στιγμή μάλιστα που τον είχε καταγγείλει πίσω στο 2020 για βιασμό και σωματική βία, αλλά τίποτα δεν συνέβη. Αποτέλεσμα το κορίτσι λίγο μετά να αποσύρει τη μήνυση.
Το προφίλ του δράστη
Την ίδια στιγμή, πολλοί αναρωτιούνται γιατί δεν έφευγε.
Γιατί ένα 28χρονο κορίτσι με δικό του σπίτι, δουλειά και υποστηρικτική οικογένεια δεν εγκαταλείπει επιτόπου τον σύντροφο της αλλά μένει στην αρρωστημένη σχέση για χρόνια.
Από την άλλη ο δράστης ήταν 39 ετών, 11 χρόνια μεγαλύτερος της, τον οποίο μάλιστα συντηρούσε η Κυριακή, αφού ήταν άνεργος για τουλάχιστον ένα χρόνο.
Είναι βέβαιο πως όταν η 28χρονη τον χώρισε, πριν από δυο μήνες ένιωσε πως έχασε τη βολή του.
«Όταν το όχι ειπωθεί τότε πολλές φορές δημιουργείται η απάντηση της κτητικής βίας και του θανάτου, όπως εν προκειμένω», είπε ο ψυχίατρος Θάνος Ασκητής, τονίζοντας πως η Πολιτεία θα πρέπει να οργανωθεί στο κομμάτι της πρόληψης.