Εμβολιασμός εφήβων – Ο Καθηγητής Γ. Χρούσος απαντάει σε οκτώ ερωτήσεις

Metrosport Team15 Ιουλίου 2021

Όλες οι επιστημονικές και πρακτικές πληροφορίες που θα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς και κηδεμόνες των εφήβων 15 έως 17 ετών, πριν κλείσουν το ραντεβού για το εμβόλιο, από το μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Καθηγητή Παιδιατρικής Γεώργιο Χρούσο.


«Πράσινο φως» για τον εμβολιασμό των εφήβων με το εμβόλιο της Pfizer / BioNTech έχει δώσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Έτσι, από σήμερα Πέμπτη (15/7) και τα παιδιά του Λυκείου θα έχουν το δικαίωμα να προγραμματίσουν τον δικό τους εμβολιασμό, ώστε να απολαύσουν ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι, αλλά και να παρακολουθήσουν δια ζώσης τα μαθήματά τους με την έναρξη της σχολικής χρονιάς από τον Σεπτέμβριο.

Σε οκτώ ερωτήσεις και απαντήσεις, ο Καθηγητής Παιδιατρικής και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Γεώργιος Χρούσος, δίνει όλες τις πληροφορίες για τον εμβολιασμό των παιδιών.


Ποιους εφήβους αφορά ο εμβολιασμός;


Αφορά όλους τους εφήβους που έχουν γεννηθεί έως τις 31 /12 /2005


Πόσο ασφαλής είναι ο εμβολιασμός των εφήβων 15 έως 17 ετών;

Είναι ασφαλέστατος! Δηλαδή, η μόνη επιπλοκή που μας απασχολεί, είναι μία στις 100 χιλιάδες και είναι μια ελαφράς μορφής μυοκαρδίτιδα – περικαρδίτιδα. Ανάμεσα σε 8 εκατομμύρια δόσεις και 6 εκατομμύρια παιδιά που ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους έως τις 21/6 εντοπίστηκαν 250 περίπου περιπτώσεις ήπιας αυτοϊώμενης περιμυοκαρδίτιδας που αντιπροσωπεύουν το 1%-4% περιπτώσεις ανά 100.000.


Πόσο σοβαρή είναι η συγκεκριμένη παρενέργεια;

Η μυοκαρδίτιδα – περικαρδίτιδα εμφανίζεται περίπου μια στις 100 και είναι ελαφρά, δεν είναι βαριά νόσος. Και είναι αυτοπεριοριζόμενη, δηλαδή θεραπεύεται από μόνη της. Καλό είναι βέβαια να το ξέρει ο γονιός για να πάρει συμβουλή καρδιολόγου. Είναι απόλυτα ιάσιμη κατάσταση και δεν έχει πεθάνει ποτέ κανένας.


Γιατί να εμβολιάσω τον έφηβο γιο ή την κόρη μου; Ποια είναι τα οφέλη;

Για να τους προστατεύσουμε από τη νόσο Covid-19. Παρά το ό,τι λέμε ότι τα παιδιά δεν κινδυνεύουν, μετά την ηλικία των 15 ετών και μετά την ολοκλήρωση της εφηβείας αρχίζει και αυξάνει ο κίνδυνος. Αυτά, επίσης, είναι παιδιά Λυκείου. Έχουν αυξημένο συγχρωτισμό μεταξύ τους και μπορεί να κολλήσει το ένα το άλλο. Επίσης, δεν θέλουμε να ξανακλείσουν τα σχολεία.


Τι μπορεί να συμβεί εάν δεν εμβολιάσω το παιδί μου;

Μπορεί να αναπτύξει νόσο Covid-19 από ασυμπτωματική, πολύ ελαφριά, μέσης βαρύτητας ή πολύ σοβαρή. Στην πολύ σοβαρή νόσο δεν αποκλείεται το παιδί να εισαχθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και δεν αποκλείεται και ο θάνατος.


Υπάρχουν θάνατοι εφήβων που δεν έχουν εμβολιαστεί από τη νόσο Covid-19;

Υπάρχουν θάνατοι σ’ αυτήν την ηλικία από τη νόσο. Σπάνιοι μεν, αλλά υπάρχουν.


Ο εμβολιασμός των εφήβων γίνεται για τη δική τους προστασία ή για την αύξηση των ποσοστών ανοσίας της υπόλοιπης κοινωνίας;

Το σωστό είναι να γίνεται και για τα δύο. Και για τη δική τους προστασία και για την προστασία της κοινωνίας. Νομίζω, όμως, ότι η προστασία των εφήβων υπερτερεί και κυρίως όσο υπάρχουν ακόμα ανεμβολίαστοι ενήλικες. Για την προστασία των ίδιων των παιδιών, άλλωστε, τους κάνουμε και όλα τα άλλα εμβόλια.


Για ποιο λόγο απαιτείται η συναίνεση του γονέα για τον εμβολιασμό του παιδιού του;

Για όλες τις ιατρικές πράξεις παιδιών και εφήβων ηλικίας έως 18 ετών απαιτείται η συναίνεση του γονέα.


Επιπρόσθετες πληροφορίες για τον εμβολιασμό των εφήβων

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Λοιμώξεων (CDC), οι έφηβοι έχουν κατά το 1/6 μικρότερη πιθανότητα νοσηλείας και κατά το 1/10 μικρότερο κίνδυνο θανάτου από το COVID-19 σε σύγκριση με τους νεαρούς ενήλικες 18 έως 29 ετών. Ωστόσο, ο χαμηλός κίνδυνος δεν αποτελεί μη κίνδυνο.

Έτσι, οι ανεμβολίαστοι έφηβοι παρουσιάζουν πιο συχνά το σοβαρό πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο, γνωστό και στη χώρα μας ως σύνδρομο MIS-C. Πρόκειται για μια σπάνια αλλά σοβαρή επιπλοκή της COVID-19 που προκαλεί φλεγμονή στα εσωτερικά όργανα και που μπορεί να επιφέρει μακροχρόνιες επιπτώσεις στη λειτουργία της καρδιάς.

Μια άλλη μελέτη από τις ΗΠΑ απέδειξε ότι οι νοσηλείες εξαιτίας της νόσου Covid-19 σε εφήβους μεταξύ 12 έως 17 ετών από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, ήταν κατά τρεις φορές περισσότερες από αυτές της γρίπης. Και μάλιστα τη στιγμή που τα παιδιά φέτος φορούσαν μάσκα και πολλά σχολεία ήταν κλειστά.

Στην ίδια μελέτη, το 70,6% από τα παιδιά που νοσηλεύθηκαν είχε υποκείμενο νόσημα (παχυσαρκία, χρόνια πνευμονοπάθεια, νευρομυϊκά και νευρολογικά νοσήματα), το 31,4% εισήχθη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και ένα 5% χρειάστηκε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Ωστόσο, δεν σημειώθηκε κανένας θάνατος.

Τα στοιχεία αυτά υποστηρίζουν πλέον την άποψη, πως ίσως οι επιστήμονες να είχαν υποεκτιμήσει τη συχνότητα των σοβαρών επιπτώσεων της νόσου Covid-19 στους εφήβους και πως ο εμβολιασμός θα μπορούσε να προσφέρει, ιδιαίτερα στα παιδιά με υποκείμενο νόσημα, ένα σημαντικό ποσοστό προστασίας της υγείας τους.


Πως κλείνεται το ραντεβού;

Μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr και των κωδικών στο taxisnet, οι γονείς θα μπορούν να προγραμματίσουν το ραντεβού για τον εμβολιασμό του παιδιού τους. Κλείνοντας το ραντεβού ο γονέας αυτόματα συναινεί με τον εμβολιασμό του παιδιού του. Το ραντεβού θα δύναται να κλείσει οποιοσδήποτε από τους δύο γονείς, αρκεί να ανήκει στην ίδια οικογενειακή μερίδα με το παιδί.


Ο εμβολιασμός των εφήβων θα γίνεται στα εμβολιαστικά κέντρα συνοδεία των γονέων ή των κηδεμόνων τους.


Εάν ο γονέας ή κηδεμόνας κλείσει το ραντεβού στο φαρμακείο, ή σε ΚΕΠ, θα πρέπει να προσκομίσει ταυτοποιητικά στοιχεία δικά του και του παιδιού.

Πηγή: iatropedia.gr

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.