Κάτι εντυπωσιακό πέτυχε η Έμμα Ραντουκάνου, η οποία κέρδισε το βαρύτιμο τρόπαιο του US Open χωρίς να χάσει σετ! Η 18χρονη έγινε η πρώτη Βρετανίδα που κατακτά τον τίτλο μετά την Βιρτζίνια Γουέιντ το 1968 και η πρώτη που προέρχεται από τα προκριματικά και παίρνει την πρωτιά.
Στον τελικό επικράτησε της 19χρονης, Άννι Λέιλα Φερνάντεζ με 6-4, 6-3 και πήρε την κούπα στην αγκαλιά της εξασφαλίζοντας άνοδο 127 θέσεων στην παγκόσμια κατάταξη, δηλαδή από το Νο150 θα μεταπηδήσει στο Νο23(!), και σπάζοντας ρεκόρ χρόνων.
Η νεαρή έχει εντυπωσιάσει τους πάντες με το ταλέντο και την επιμονή της και διασημότητες όπως ο Λίαμ Γκάλαχερ και ο Γκάρι Λίνεκερ την περιγράφουν ως «ουράνιο ταλέντο» και «χαρούμενη δύναμη» αντίστοιχα ενώ ο Μάρκους Ράσφορντ με ανάρτηση του στο twitter υποκλίνεται στις ικανότητες της.
Get on the Les Dennis tday and get behind Emma Raducanu celestial talent
— Liam Gallagher (@liamgallagher) July 5, 2021
It happened to me playing for the national team in U16s against Wales. I remember it to this day. No explanation for it and it never happened again. You should be very proud of yourself. The country is proud of you. Glad to read your feeling better. Onwards and upwards 🎾🏴 https://t.co/sokkubBlLN
— Marcus Rashford MBE (@MarcusRashford) July 6, 2021
Η μετακόμιση στο Λονδίνο και οι δοκιμές με καρτ
Γεννήθηκε στο Τορόντο του Καναδά στις 13 Νοεμβρίου του 2002. Ο πατέρας της είναι από τη Ρουμανία και η μητέρα της από την Κίνα. Και οι δύο ασχολούνται με τα οικονομικά. Μόλις στα δύο της χρόνια μετακόμισε στο Λονδίνο και τρία χρόνια αργότερα άρχισε να ασχολείται με το τένις.
Πριν γίνει αυτό είχε δοκιμάσει ουκ ολίγα αθλήματα. Η μητέρα της ήθελε η κόρη της να μάθει να χορεύει και την έγραψε στο μπαλέτο και τις κλακέτες. Ο πατέρας της την πήγαινε για ποδήλατο και γκολφ αλλά κάποια στιγμή άρχισαν να δοκιμάζουν κανό, go – karting, ΒΜΧ και μηχανές. «Ημουν το μόνο κορίτσι που έκανε kart ή μότοκρος και ήταν πολύ cool. Όταν ο καθηγητής μου είπε να κάνουμε press-ups ήμουν η μόνη που μπορούσε».
Φυσικά, δεν άφησε ποτέ το διάβασμα. Πήγε στο Newstead Wood School, ένα επιλεκτικό γυμνάσιο κοριτσιών, όπου πήρε Α στα οικονομικά και τα μαθηματικά.
Δέχθηκε bullying
Το σχολείο συχνά γινόταν εφιάλτης για εκείνη. Δεν ήταν λίγες οι φορές που άκουσε τα κακόβουλα σχόλια των συμμαθητών της επειδή προερχόταν από άλλη χώρα. Φυσικά, η κατάσταση αυτή, την έκανε μυστικοπαθή, ντροπαλή και εσωστρεφής. Δύσκολα έβλεπες να σηκώνει το χέρι της στην τάξη και άκουγες τη φωνή της στα διαλλείματα. Κρατούσε αποστάσεις και έτσι, ένιωθε πιο ασφαλής.
Το τένις τη βοήθησε να ξεφύγει από αυτόν τον φαύλο κύκλο και να πιστέψει περισσότερο στον εαυτό της. Εξελίχθηκε αγωνιστικά και προσωπικά μέσα από το άθλημα, απέκτησε αυτοπεποίθηση, έμαθε να μάχεται και να διεκδικεί όσα της αναλογούν.
«Από μικρή ήμουν ντροπαλή. Δε μιλούσα. Παίζοντας όμως διάφορα σπορ και βγαίνοντας στο court, έμαθα να είμαι ατρόμητη και να μάχομαι. Αυτό που έδωσε ψυχολογική βοήθεια στο να αλλάξω και να κυνηγάω όσα ονειρεύομαι» είχε δηλώσει σε συνέντευξη στο Βρετανικό Vogue.
Ντεμπούτο με μπαλαντέρ
Εκπαιδεύτηκε στο tennis center στο Μπρόμλεϊ από τα 10 έως τα 16 της χρόνια. Επέλεξε αυτό το κέντρο γιατί ήταν δίπλα στο σχολείο της και μπορούσε να μεταβεί σε αυτό πριν, κατά και μετά το τέλος των μαθημάτων. Όσοι την έβλεπαν μιλούσαν για μια κοπέλα μονότονη και συνάμα, αποφασιστική.
Προπονείται καθημερινά τρεις με τέσσερις ώρες ενώ περνά έξτρα χρόνο στο γυμναστήριο. Παράλληλα, ξεκλέβει χρόνο για να μπορεί να κάνει τις εργασίες της. Θέλει να είναι συνεπής τόσο στα μαθητικά της καθήκοντα όσο και στα αγωνιστικά.
Η καριέρα της εκτοξεύτηκε το 2018. Εκείνη τη χρονιά, έφτασε στα προημιτελικά του Roland Garros αλλά ηττήθηκε λόγω τραυματισμού και σχολικών εργασιών, όπως ισχυρίστηκε.
Δύο χρόνια αργότερα, το Νοέμβριο του 2020, θα κάνει το ντεμπούτο της στις γυναίκες στο Viking Open ως μπαλαντέρ. Αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο αλλά την αμέσως επόμενη εβδομάδα, αγωνίσθηκε σε άλλο τουρνουά και κατάφερε να φτάσει στα προημιτελικά.
Η παρουσία της στο Wimbledon τελείωσε άδοξα καθώς εγκατέλειψε την αναμέτρηση για τον τέταρτο γύρο κόντρα στην Άιλα Τομλιάνοβιτς στα μισά του δεύτερου σετ λόγω κρίσης άγχους. Η νεαρή τενίστρια βρισκόταν πίσω στο σκορ με 3-0 και ξαφνικά, ξέσπασε σε κλάματα και αποχώρησε τρέχοντας για τα αποδυτήρια παίρνοντας ιατρικό τάιμ άουτ. Δεν ξαναβγήκε στο γήπεδο. Η γιατρός ενημέρωσε ότι δεν αισθάνεται καλά και δεν θα συνεχίσει.
Δύο μήνες αργότερα, έκανε μια εντυπωσιακή πορεία και πήρε στα χέρια της το τρόπαιο. Άρχισε από τα προκριματικά, όπου έπαιξε τρεις γύρους, και κέρδισε 10 αγώνες στη σειρά για να κατακτήσει το US Open.
Tips
1) Προπονητής της είναι ο Νάιτζελ Σιαρς, ο οποίος είναι πεθερός του Άντι Μάρεϊ. Συνεργάζονται από τότε που η Έμμα ήταν 15 ετών.
2) Είδωλα της είναι η Σιμόνα Χάλεπ και η Λι Να.
3) Κάθε χρόνο επισκέπτεται τη Ρουμανία για να δει τη γιαγιά της
4) Ως μοναχοπαίδι είχε το προνόμιο και την «κατάρα» να έχει την προσοχή των γονιών της διαρκώς στραμμένη επάνω της. Η μητέρα της τής έμαθε να έχει πειθαρχία και να σέβεται τους άλλους. Βέβαια, όπως παραδέχεται και η ίδια, οι γονείς της είχαν πάντα μεγάλες προσδοκίες για εκείνη. «Έχουν μεγάλες προσδοκίες. Πάντα προσπαθούσα να ανταποκριθώ σε αυτό. Και ελπίζω να τους έκανα περήφανους».
Ακόμη, δεν έχει δείξει στο έπακρο τις δυνατότητες της. Προπονείται σκληρά και γίνεται καλύτερη σε κάθε παιχνίδι. Είναι απόλυτα συγκεντρωμένη στο στόχο της και προτιμά να μην κάνει μεγάλα όνειρα αλλά να κοιτά κάθε παιχνίδι ξεχωριστά. Μελετά προσεκτικά τα βήματα της και προσπαθεί να είναι ένα βήμα πιο μπροστά τακτικά από τον αντίπαλο. Τα όρια της αγγίζουν τον ουρανό και σίγουρα, δεν τα έχει φτάσει…
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook