Έλον Μασκ: Δίνει 41 δισ. δολάρια για να... σώσει την «ελευθερία του λόγου» στο Twitter

Metrosport Team15 Απριλίου 2022

Η προσωπική του περιουσία ξεπερνά τα 260 δισ. δολάρια. Η προσφορά του για την αγορά του Twitter είναι λίγο πάνω από 40 δισ. δολάρια, τα οποία προσφέρει στο χέρι.

Ο Ελον Μασκ δεν θα έχει ιδιαίτερο πρόβλημα να δώσει περίπου το 15% της περιουσίας του για να αγοράσει το κοινωνικό δίκτυο, αλλά γιατί ενδιαφέρεται τόσο πολύ να το κάνει;

Ενδεχομένως να είναι άλλη μια εκδήλωση της μεγαλομανίας του. Εξάλλου σύντομη επιστολή του προς το ΔΣ της εταιρείας, ο Μασκ καταφέρνει να μιλήσει σε πρώτο πρόσωπο 11 φορές μέσα σε 138 λέξεις. Ή είναι άλλη μια αντιφατική κίνηση από έναν άνθρωπο που θέλει να αγοράσει το δίκτυο που έχει κατακρίνει, αλλά του αρέσει να χρησιμοποιεί για να κοροϊδεύει σαν ξαναμμένος έφηβος.


Εφόσον και αν ξεπεράσει τον σκόπελο των εποπτικών αρχών σε ΗΠΑ και Ευρώπη, η εξαγορά θα φέρει το Twitter στα χέρια ενός πάμπλουτου και -όλοι θα το συνομολογούσαν- ασταθούς ανθρώπου.

Το Twitter έδινε βήμα σε ηγέτες από όλο τον κόσμο, αλλά δεν δίστασε να το αφαιρέσει όταν αποφάσισε να αποκλείσει τον Τραμπ, μετά τα τραγικά γεγονότα στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021. Οι συζητήσεις για το πόσο θεμιτό είναι αυτό, για το αν μια εταιρεία μπορεί να αφαιρεί τον λόγο από ηγέτες ήταν έντονες. Τότε είχε να λογοδοτήσει στους μετόχους του, στα χέρια του Μασκ όλο αυτό θα μπει σε μια διαφορετική βάση.

Ο Μασκ έλεγε μόλις τον Μάρτιο ότι πιστεύει απόλυτα στην ελευθερία του λόγου και ότι θεωρεί το Twitter ένα δημόσιο χώρο. Αυτό σημαίνει ότι θα ήθελε να χαλαρώσουν οι πολιτικές περιορισμού του ακραίου λόγου, όπως ίσως αυτές που εξόρισαν τον Ντόναλντ Τραμπ.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο ιδιοκτήτης Μασκ πιθανόν θα υλοποιήσει και το πάγιο αίτημα πολλών χρηστών, ένα κουμπί για την επεξεργασία των tweet αφού δημοσιευτούν. Μια τόσο ριζική αλλαγή στη φιλοσοφία του Twitter δεν είναι βέβαιο ότι θα αρέσει στους χρήστες ενός δικτύου που ήδη πιέζεται από άλλα, όπως το TikTok.

Αλλά ο Μασκ είναι και επιχειρηματίας και ενδιαφέρεται να αξιοποιήσει το Twitter και για δικό του όφελος.

Ειδήμομες σχολιάζουν στο BBC ότι ο Μασκ χρησιμοποιεί το Twitter σαν εργαλείο χειραγώγησης των αγορών, μέσα από τα «αθώα» ερωτήματα που κάνει κατά καιρούς.

Η σχέση αγάπης-μίσους που έχει με το κοινωνικό δίκτυο έκανε τον Μασκ να ρωτά πέρυσι τα 80 εκατ. των οπαδών του αν πρέπει να πουλήσει το 10% των μετοχών της Tesla που κατείχε. Είπαν «ναι» και το έκανε. Τρία χρόνια νωρίτερα άλλο ένα tweet τον έβαλε σε περιπέτειες με την πανίσχυρη SEC, αναγκάζοντας τον να υποβάλει στους δικηγόρους της εταιρείας κάποια tweet για προέγκριση για να μην τα κάνει χειρότερα.

Αν οι μέτοχοι αρνηθούν την προσφορά του Μασκ, λέει ότι θα επανεξετάσει τη θέση του στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας. Θεωρεί, βέβαια, την προσφορά του πολύ δελεαστική για να την απορρίψουν οι μέτοχοι και υπονοεί ότι μόνο αυτοί θα χάσουν αν πουν «όχι». Τις επόμενες κινήσεις του θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι θα τις ανακοινώσει από το Twitter - μέχρι ίσως να το βαρεθεί και αυτό.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.