Μπορεί ο διάλογος Ελλάδας και Τουρκίας να βρίσκεται σε μια αρκετά καλή στιγμή, ωστόσο η Άγκυρα φαίνεται πως κάνει λόγο για ανεξίτηλες κόκκινες γραμμές, που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Milliyet, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, υποστήριξε ότι οι επαφές του με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιώργο Γεραπετρίτη, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα «πήγαν πολύ καλά», επιβεβαιώνοντας την πρόθεση αμφοτέρων να φέρουν τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας σε μια θετική ατζέντα.
«Σίγουρα υπάρχουν διαφορές απόψεων μεταξύ των χωρών μας σε ορισμένα θέματα. Ωστόσο, αυτό δεν μας εμποδίζει να συναντιόμαστε και να συζητάμε τα θέματά μας με ψυχραιμία. [...]
Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας και να συμβάλουμε στην ευημερία των λαών μας με μια προσέγγιση που θα είναι αμοιβαία επωφελής (kazan - kazan)», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
- Τι είναι όμως το περιβόητο καζάν-καζάν που χρησιμοποιούν συχνά στις διακρατικές τους επαφές οι Τούρκοι;
Ο λόγος για το γνωστό, αγγλιστί, win-win, που αποτελεί τον παράγοντα επιτυχίας που μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα τις διαπραγματεύσεις δυο πλευρών σε αμοιβαία επιτυχή έκβαση.
Ουσιαστικά, τις περισσότερες φορές που χρησιμοποιείται ο όρος, πρόκειται για μια κατάσταση όπου αμφότερες οι πλευρές κάνουν κάποιες παραχωρήσεις στις απαιτήσεις τους, μέσω της μη βίαιης επικοινωνίας και της αμοιβαία αναλυόμενης αποδοχής των όρων.