Με το βλέμμα στραμμένο στην ολοκλήρωση μιας σειράς κρίσιμων εξοπλιστικών προγραμμάτων, όπως η προμήθεια του υπερσύγχρονου ισραηλινού πυραυλικού συστήματος Spike NLOS αλλά και η ανάθεση του προγράμματος κατασκευής 3+1 κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό μας, βρίσκεται το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.
Πρόκειται για προγράμματα τα οποία, σύμφωνα και με σχετικές δηλώσεις της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του Πενταγώνου, θα έπρεπε να είχαν δρομολογηθεί, το αργότερο, μέχρι το τέλος του 2022, ωστόσο η αναγκαιότητα περαιτέρω διαπραγμάτευσης με τις ενδιαφερόμενες εταιρείες, αλλά και οι γραφειοκρατικές διαφωνίες ανάμεσα σε κύκλους του ΥΠΕΘΑ, σε ό,τι αφορά, κυρίως, την ένταξη του Spike NLOS στις Ενοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.), δεν επέτρεψαν να μπουν οι σχετικές υπογραφές από ελληνικής πλευράς.
Οπως τονίζουν πηγές του Πενταγώνου, πάντως, και οι δύο παραπάνω προμήθειες αναμένεται να έχουν ανατεθεί μέσα στο α’ εξάμηνο του 2023. Παράλληλα, έναν ακόμη παράγοντα που λειτούργησε εν μέρει ανασχετικά ως προς τη λήψη οριστικών αποφάσεων για τα σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα των Ε.Δ. αποτέλεσαν και οι επικείμενες κρίσεις στο στράτευμα, δεδομένου ότι πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ είναι η υπογραφή και υλοποίηση των νέων προμηθειών να γίνει από τη νέα στρατιωτική ηγεσία.
Ενίσχυση Κρήτης
Την ίδια στιγμή, με αμείωτο ρυθμό συνεχίζει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας τις δράσεις για την περαιτέρω αμυντική θωράκιση της Κρήτης, έπειτα και από τις δηλώσεις που έκανε την περασμένη Τετάρτη ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, απειλώντας τη χώρα μας ότι θα υποστεί «σοβαρές συνέπειες και αποτελέσματα σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών υδάτων στην Κρήτη στα 12 μίλια». Οπως τόνισε ο κ. Καλίν, η Τουρκία «θα απαντήσει με ισχυρό τρόπο και δεν θα δεχθεί με τίποτα οποιαδήποτε επέκταση έστω και ένα μίλι παραπάνω».
Πρόκειται για τη συνέχεια σειράς δηλώσεων στις οποίες έχουν προχωρήσει τους τελευταίους μήνες κι άλλοι κορυφαίοι Τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, στοχοποιώντας, με αφορμή το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο, την ελληνική μεγαλόνησο.
Πιο συγκεκριμένα, το ΥΠΕΘΑ προχωρά ήδη στην περαιτέρω επέκταση και εκσυγχρονισμό του Ναυστάθμου του Πολεμικού Ναυτικού στη Σούδα, προκειμένου αφενός να μπορεί να φιλοξενεί περισσότερα πολεμικά πλοία, αφετέρου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές ελλιμενισμού και συντήρησης των φρεγατών Belh@rra, μόλις αυτές παραληφθούν από τη Γαλλία. Μέσα στους σχεδιασμούς του Πενταγώνου είναι η βελτίωση και επέκταση του Ναυστάθμου της Σούδας προκειμένου να αποτελέσει μια δεύτερη μόνιμη βάση για το Πολεμικό Ναυτικό.
Ηδη προς αυτή την κατεύθυνση έχουν δεσμευτεί περισσότερα από 190 εκατ. ευρώ, με στόχο τη δημιουργία υποδομών φιλοξενίας πληρωμάτων, εγκαταστάσεων συντήρησης, ανεφοδιασμού και επισκευών των πλοίων. Ταυτόχρονα, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να ενταθούν οι εργασίες που πραγματοποιούνται και στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα.
Επίσκεψη Γάλλου υπουργού Αμυνας
Επιστρέφοντας στην προμήθεια των κορβετών, καταλυτικής σημασίας ως προς την πορεία επιλογής τους αναμένεται να έχει η επικείμενη επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Αμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνού στην Αθήνα, όπου και θα έχει συνάντηση με τον Ελληνα ομόλογό του Νίκο Παναγιωτόπουλο. Στο επίκεντρο των συνομιλιών ανάμεσα στους δύο υπουργούς αναμένεται να βρεθεί η τελική γαλλική πρόταση για τις κορβέτες Gowind, αλλά και η πορεία κατασκευής των φρεγατών Belh@rra, δεδομένου ότι η ελληνική πλευρά πιέζει ώστε η πρώτη από αυτές να παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό στα τέλη του 2024 αντί για τις αρχές του 2025.
Να σημειώσουμε ότι, πριν από περίπου έναν μήνα, η γαλλική εταιρεία Naval Group κατέθεσε την τελική της προσφορά για το πρόγραμμα κορβετών του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, η οποία περιλαμβάνει τέσσερις κορβέτες Gowind, με τις τρεις να ναυπηγούνται στην Ελλάδα και την πρώτη να παραδίδεται σε τρία χρόνια. Η γαλλική πρόταση μαζί με την αντίστοιχη ιταλική της εταιρείας Fincantieri, που προτείνει την κορβέτα Doha, εμφανίζονται να έχουν το προβάδισμα για την ανάθεση της εν λόγω προμήθειας. Η ιταλική πρόταση είναι περίπου εφάμιλλή της γαλλικής, αφού προβλέπει τη μεταφορά τεχνογνωσίας αλλά και την κατασκευή των δύο εκ των τριών κορβετών σε ελληνικά ναυπηγεία - και συγκεκριμένα στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.
Σε ό,τι αφορά τα ισραηλινά πυραυλικά συατήματα NLOS SPIKE είναι από τα «φονικότερα», ενώ η ένταξή του στις Ε.Δ. αναμένεται να ξεκινήσει από το Πολεμικό Ναυτικό. Το εν λόγω σύστημα πρόκειται επίσης να τοποθετηθεί και στα επιθετικά ελικόπτερα AH-64 Apache. Ο εξοπλισμός των Apache με NLOS SPIKE προϋποθέτει την αναβάθμισή τους, κάτι το οποίο έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον τουλάχιστον δύο ισραηλινών εταιρειών. Παράλληλα με τα SPIKE αναμένεται να τρέξουν και οι διαδικασίες για την αγορά συλλογών SPICE για την Πολεμική Αεροπορία. Οι συλλογές SPICE θα μετατρέψουν τις βόμβες των 1000 και 2000 λιβρών σε «έξυπνα» όπλα, αυξάνοντας τη δυνατότητα των μαχητικών F-16 να προσβάλουν και να καταστρέφουν στόχους με υψηλή ακρίβεια και από μεγάλη απόσταση.
Να σημειώσουμε ότι οι πύραυλοι NLOS SPIKE είναι τηλεκατευθυνόμενοι, το βεληνεκές τους αγγίζει τα 35 χιλιόμετρα, ενώ η ένταξή τους στο ελληνικό οπλοστάσιο εκτιμάται πως θα δημιουργήσει μία αδιαπέραστη ασπίδα γύρω από κάθε ελληνικό νησί, αφού η εμβέλειά τους σε συνδυασμό με τη φονικότητά τους τούς καθιστούν ιδανικούς για την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής.
Ο ρόλος των κρίσεων
Οι κρίσεις στην κορυφή της πυραμίδας του στρατεύματος αναμένεται να πραγματοποιηθούν, το αργότερο, μέχρι τις 27 Ιανουαρίου, όταν συμπληρώνεται ένας ακριβώς χρόνος από την παράταση που δόθηκε στους αρχηγούς ΓΕΣ Χαράλαμπο Λαλούση και ΓΕΝ Στέλιο Πετράκη, οι οποίοι, εκτός απροόπτου, αναμένεται να αποστρατευτούν. Να επισημάνουμε ότι, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο στον ανώτατο θώκο των Ε.Δ., αναμένεται να παραμείνει για 4ο χρόνο ο κ. Κωνσταντίνος Φλώρος, ως Α\ΓΕΕΘΑ.
Από εκεί και πέρα εξετάζεται ένα ακόμη σενάριο, το οποίο πάντως δεν φαίνεται να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. Το συγκεκριμένο σενάριο θέλει να δίνεται εξάμηνη παράταση σε όλους τους αρχηγούς των κλάδων με στόχο να παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι και το τέλος του Ιουλίου.