Ελληνική Ομοσπονδία Διελκυστίνδας: Όταν η νίκη κρέμεται από ένα...σχοινί (pics)

Χρήστος Νάσκας29 Μαΐου 2024

Γράφει ο Χρήστος Νάσκας

Ας γυρίσουμε λίγο στο παρελθόν, στα παιδικά μας χρόνια. Και ας θυμηθούμε την παρέα μας και ένα σχοινί, να το τραβάμε από τις δυο άκρες για να αναδειχθεί μια από τις δυο ομάδες νικήτρια. Ωραία δεν ήταν; Το χαιρόμασταν, είχε την αγωνία του το παιχνίδι αλλά και τη...γλύκα του. Την ανάδειξη των πιο δυνατών που πανηγύριζαν τη νίκη.

Ας έρθουμε όμως στο σήμερα που το σχοινί έρχεται στα χέρια και συλλόγων. Το metrosport.gr συνομίλησε με τον κύριο Βαγγέλη Κούτρα,εκ των εμπνευστών της Ελληνικής Ομοσπονδίας Διελκυστίνδας (ΕΟΔ) ο οποίος μας εξηγεί τι γίνεται με το...σχοινί που προαναφέραμε. Ή διελκυστίνδα αν προτιμάτε...

Τους στόχους της ΕΟΔ, τι μπορεί να προσφέρει στον καθένα που θέλει να ασχοληθεί με τη διελκυστίνδα, την επαφή των μαθητών με το άθλημα, τις διοργανώσεις που έχουν γίνει αλλά και το μέλλον.

Μάλιστα, ο κύριος Βαγγέλης Κούτρας (γραμματέας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Διελκυστίνδας και καθηγητής Φυσικής Αγωγής), μέσω του metrosport.gr, δηλώνει αισιόδοξος για τα επόμενα βήματα με βάση και αυτά που έχουν επιτευχθεί μέσα σε 1,5 χρόνο.



- Ποιοι είναι ο σκοπός ίδρυσης και οι στόχοι της Ελληνικής Ομοσπονδίας Διελκυστίνδας;

«Η Ελληνική Ομοσπονδία Διελκυστίνδας δημιουργήθηκε ως ιδέα το 2003 και πήρε σάρκα και οστά το 2004. Η ιδέα ανήκε στον Παναγιώτη Κουτρούμπα και Ευάγγελο Κούτρα. Οι δυο τους έκαναν τα πρώτα βήματα και μετά την αποχώρηση του πρώτου τα βήματα συνεχίστηκαν από τον Ευάγγελο Κούτρα και μια ομάδα αθλητών/μαθητών του οι οποίοι αναφέρονται µιας και αποτελούσαν τους πρώτους στην Ελλάδα που ασχολήθηκαν µε το άθλημα επίσημα: Μιχάλης Παγγέλας, Τσούφτερης Κωσταντίνος , Στόκας Ευάγγελος, Σεϊταρίδης Άρης , Μωραΐτης Αλέξανδρος , Βαρβίας Φιλοποίμην, Χήρας Νικήτας, Καραμάνου Νικόλαος, Ράπτης Νικόλαος, Λογοθέτης Λεωνίδας, Τσαρούχης Παναγιώτης, Αλεξίου Θανάσης, Καπηρέλης Βασίλης, Κεφάλας Χρήστος και Αλεξίου Νίκος».

- Τι είναι το άθλημα της διελκυστίνδας;

«Η Διελκυστίνδα είναι εκείνο το άθλημα που παράλληλα έχουμε παίξει όλοι ως παιχνίδι στα παιδικά και εφηβικά μας χρόνια. Αποτελείται από δύο ομάδες με οκτώ αθλητές επίσημα σε συγκεκριμένο αριθμό κιλών που προσπαθούν να έλξουν την αντίπαλη ομάδα να περάσει ένα ορισμένο σημείο».

-Τι μπορεί να προσφέρει σε κάποιον που θα ασχοληθεί με αυτό;

«Εκτός από το προφανές , δηλαδή έναν ασφαλή τρόπο εκγύμνασης του αθλητή το αγώνισμα προσφέρει απίστευτης έντασης παιχνίδι με ασφάλεια και τονώνει την αυτοπεποίθηση των αθλητών του. Είναι δυναμικό χρειάζεται ομαδικότητα και τεχνική και παράλληλα δημιουργεί ευγενικό ανταγωνισμό μιας και δεν υπάρχει επαφή μεταξύ των αθλητών των ομάδων».


- Μπορούμε να μιλήσουμε για ανάπτυξη του αθλήματος στην Ελλάδα;

«Η Ε.Ο.Δ. στον 1.5 χρόνο επίσημης λειτουργίας της ως αναγνωρισμένη επίσημα από το κράτος έχει , ως τώρα, 31 σωματεία μέλη και κινείται με σταθερούς ρυθμούς για την ανάπτυξη του σε όλα τα σημεία της χώρας. Φυσικά χρειάζονται πολλά βήματα ακόμα για την σωστή ένταξη του σε σωματεία αλλά είμαστε αισιόδοξοι γιατί όπου το έχουμε παρουσιάσει δημιουργεί ενθουσιασμό.

Παράλληλα έχουν γίνει από την Ομοσπονδία όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την ένταξη του στον Σχολικό Αθλητισμό όπως επίσης και στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις. Φυσικά να τονίσουμε ότι με την επίβλεψη της Γ.Γ.Α. είμαστε στην διαδικασία έναρξης και της πρώτης σχολής προπονητών Διελκυστίνδας».

- Στο εξωτερικό υπάρχει ενδιαφέρον;

«Η εξέλιξη του είναι ραγδαία και η Παγκόσμια Ομοσπονδία έχει καταφέρει να είναι ένα βήμα πριν την επαναφορά της στην Ολυμπιακή Δύναμη ως ενεργό άθλημα. Ευελπιστούμε το 2036 να έχουμε καταφέρει το όνειρο της επανένταξης στο Ολυμπιακό πρόγραμμα».

- Έλληνες αθλητές ή σύλλογοι από τη χώρα μας έχουν πάρει μέρος σε αγώνες στο εξωτερικό;

«Μετά την αναγνώριση της Ομοσπονδίας στο τέλος του 2022 και μετά το πρώτο Πανελλήνιο του 2023 κέρδισαν την συμμετοχή τους στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα συλλόγων ο Λεωνίδας Λαμίας σε δύο κατηγορίες και ο Ζευς Παγκρατής Κατερίνης σε μία.

Παράλληλα η Εθνική μας ομάδα αγωνίστηκε σε τρεις κατηγορίες στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Ζούρι της Ελβετίας.

Είχαμε καλή εκπροσώπηση για πρώτη φορά αλλά χρειάζεται επιμονή και προσήλωση για να εξελιχθούμε διεθνώς μιας και εμείς είμαστε στα πρώτα μας βήματα στο άθλημα αυτό».

- Είστε ικανοποιημένοι από τις δράσεις που έχετε κάνει π.χ. στα σχολεία; Πώς το αντιμετωπίζουν οι μαθητές;

«Ειλικρινά δεν περιμέναμε τέτοια θετική ανταπόκριση. Σε όποια σχολική μονάδα και σε όλες τις βαθμίδες έχουμε καθολική αποδοχή και συμμετοχή. Άλλωστε η Διελκυστίνδα θεωρείται αυτή την στιγμή ένα από τα πιο ασφαλή και δυναμικά αθλήματα».

- Είστε αισιόδοξοι για το μέλλον με βάση όλα αυτά που έχετε κάνει μέχρι τώρα;

«Γενικά έχουμε μάθει να αντιμετωπίζουμε τα πάντα θετικά ως ομοσπονδία και να βλέπουμε το ποτήρι πάντα μισογεμάτο. Μην ξεχνάτε ότι μέσα σε ενάμιση χρόνο ζωής έχουμε διοργανώσει 15 περιφερειακά πρωταθλήματα, δύο Πανελλήνια Ανοικτού γηπέδου, ένα Πανελλήνιο κλειστού γηπέδου και ένα Πανελλήνιο κύπελλο κλειστού γηπέδου.

Οι αριθμοί μας συνεχώς αυξάνονται και έχουμε μόνο θετικά μηνύματα λάβει από τους συμμετέχοντες συλλόγους , νέους και παλιούς.

Φυσικά έχουμε τα λάθη μας και υστερούμε ακόμα σε κάποια οργανωτικά ζητήματα αλλά θεωρώ ότι αυτό είναι θέμα εμπειρίας και μηχανοργάνωσης. Πράγματα δηλαδή που χρειάζονται και χρόνο για να πραγματοποιηθούν.

Σας ευχαριστούμε για την φιλοξενία και την παρουσίαση της Διελκυστίνδας και κυρίως που στηρίζεται τις δράσεις μας με δική σας πρωτοβουλία. Το εκτιμούμε αφάνταστα».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.