Ελληνική απάντηση στους τουρκικούς «ιπτάμενους κατασκόπους»

Metrosport Team30 Ιανουαρίου 2022

Ο σχεδιασμός είναι να καλυφθούν τα όποια κενά στον τομέα της επιτήρησης και του ελέγχου

«Εμείς (σ.σ. η Ελλάδα) δεν είμαστε Ναγκόρνο Καραμπάχ». Με αυτά τα λόγια απαντούσε ανώτατος αξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων στα «ΝΕΑ» στην ερώτηση αν μας ανησυχούν οι συνεχείς παραβιάσεις από τουρκικά UAV's στο Αιγαίο, αλλά και η βιομηχανία παραγωγής αεροσκαφών χωρίς πιλότο (drones, UAV's) από την Τουρκία.

Ο αξιωματικός δεν χρησιμοποίησε τυχαία το παράδειγμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Στην πρόσφατα σύρραξη Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν πολλοί είχαν ισχυριστεί ότι τα τουρκικά drones που είχε χρησιμοποιήσει ο στρατός των Αζέρων έγειραν την πλάστιγγα υπέρ τους. Κάτι τέτοιο, υποστηρίζουν οι Έλληνες επιτελείς, δεν πρόκειται ποτέ να συμβεί σε ένα ενδεχόμενο πολεμικής σύγκρουσης Ελλάδας -Τουρκίας. Ο Ελληνικός Στρατός, λένε, βρίσκεται σε πολύ υψηλότερο επίπεδο, ενώ εκτιμούν ότι έχει και τους τρόπους να εξουδετερώσει τέτοιου τύπου αεροσκάφη. Με απλά λόγια, θεωρούν ότι δεν απειλούμαστε σε καμία περίπτωση από τα drones.

Πάντως, στο ελληνικό «Πεντάγωνο» αναγνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει κάνει άλματα στον τομέα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Και ξέρουν καλά πως η Άγκυρα από τη μία κάνει... διπλωματία με τα drones πλασάροντάς τα σε μία σειρά χωρών όπου θέλει να αυξήσει την επιρροή της. Και από την άλλη, επιχειρεί και προβολή ισχύος διαφημίζοντας συνεχώς τα δεκάδες και διαφορετικού τύπου UAV's που παράγει.

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Στις παραπάνω κινήσεις της Τουρκίας, το υπουργείο Άμυνας και τα Επιτελεία απαντούν με «χειρουργικές» και μελετημένες κινήσεις και χωρίς πανικό. Οι επιτελείς στο ΓΕΕΘΑ και στους υπόλοιπους τρεις κλάδους έχουν αντιληφθεί ότι τα UAV's, οι «ιπτάμενοι κατάσκοποι», είναι ένα σύγχρονο εργαλείο και η Ελλάδα έχει μείνει πίσω σε αυτόν τον τομέα, όμως θεωρούν ότι δεν χρειάζονται βεβιασμένες κινήσεις.

Ο σχεδιασμός είναι να καλυφθούν τα όποια κενά στον τομέα της επιτήρησης και του ελέγχου, αφού είναι γνωστό ότι τα UAV's και τα μικρότερα drones προσφέρουν τεράστια πλεονεκτήματα. Ήδη, από πέρυσι οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ενισχυθεί με 2 ισραηλινά UAV's Heron - με leasing για τρία χρόνια και με option για επέκταση της ενοικίασης - τα οποία σταθμεύουν στη Σκύρο. Και συνδράμουν καθοριστικά και τους τρεις κλάδους στον τομέα της επιτήρησης.

Επιπλέον, με 5 μη επανδρωμένα ελικόπτερα ενισχύονται και τα πλοία του ελληνικού στόλου. Η συμφωνία που υπέγραψε το ΠΝ προβλέπει την προμήθεια 5 UAV (ισπανικής σχεδίασης και κατασκευής) που θα ενσωματωθούν στις ελληνικές φρεγάτες και αναμένεται να καταστούν επιχειρησιακά από τον Απρίλιο του 2022. Επιπλέον, δεν θα πρέπει να λησμονείται πως και οι τρεις φρεγάτες Bellh@rra που θα εξοπλίσουν το Πολεμικό Ναυτικό θα φέρουν οργανικά UAV's. Ενσωματωμένα UAV's θα φέρουν επίσης και οι τρεις ή τέσσερις κορβέτες που σχεδιάζει να αγοράσει το Ναυτικό.

Αλλά και ο Στρατός Ξηράς έχει προχωρήσει σε κινήσεις αναβαθμίζοντας τα δικά του οκτώ μη επανδρωμένα Sperwere.

Ταυτόχρονα γίνονται και διακλαδικές προσπάθειες, αφού - όπως έχουν γράψει «ΤΑ ΝΕΑ» - οι επιτελείς επιδιώκουν να δημιουργήσουν και μια δεύτερη «φωλιά» σε νησιωτική περιοχή για τους ιπτάμενους «κατασκόπους» τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Ο σχεδιασμός είναι να δημιουργηθεί μια βάση drones στο Ηράκλειο, στον ίδιο χώρο όπου μελετάται και η βάση ελικοπτέρων του Στρατού Ξηράς.

Σε αυτά πρέπει να προστεθεί και η συνεργασία μεταξύ της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την έρευνα και ανάπτυξη και, εν συνεχεία, τη βιομηχανική παραγωγή του πρώτου Αυτόνομου Εναέριου Οχήματος Πολλαπλών Χρήσεων. Πρόκειται για το πρόγραμμα «Αρχύτας» που ξεκίνησε να υλοποιείται τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ακόμη, όπως πληροφορούνται «ΤΑ ΝΕΑ», τα Επιτελεία έχουν προχωρήσει και σε κινήσεις για να εξοπλιστούν και με νέα αντι-drones συστήματα που θα εξουδετερώνουν τα εχθρικά.

Πηγή: enoplos.gr

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.