Σύμφωνα με τη μελέτη, η πρώτη θέση καταλαμβάνεται από τη γενέτειρα της Δημοκρατίας, η οποία «είναι ήδη ένας δημοφιλής προορισμός συνταξιοδότησης, επομένως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι βρέθηκε πολύ ψηλά στη λίστα μας»
Και πού θα πάει κάποιος όταν συνταξιοδοτηθεί για να ζήσει ζωή χαρισάμενη; Μα, στην Ελλάδα φυσικά! Βρετανική έρευνα δείχνει ότι η χώρα μας είναι η πιο... value for money επιλογή παγκοσμίως για να περάσει κάποιος τα τελευταία χρόνια του... Στην 7η σχετική λίστα, βρίσκεται η Κύπρος. Τα στοιχεία παρατίθενται από τη βρετανική εταιρεία ασφαλειών Reassured, η οποία προσμετρά το προσδόκιμο ζωής, τον γερασμένο πληθυσμό, το ετήσιο διάστημα ηλιοφάνειας, τα κόστη ενοικίων και των μετακινήσεων.
Σημειώνεται δε, ότι λόγω του υψηλού κόστους διαβίωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο πολλοί Βρετανοί σκοπεύουν να μετακομίσουν στο εξωτερικό μετά τη συνταξιοδότησή τους, ενώ η συγκεκριμένη έρευνα, σύμφωνα με το διευθυντή Εταιρικής Στρατηγικής της Reassured, Phil Jeynes, αποσκοπεί στον εντοπισμό προορισμών, που μπορούν να επιλέξουν οι συνταξιούχοι, διαφυλάσσοντας μέρος του εισοδήματός τους.
2.773 ώρες ηλιοφάνειας
Σύμφωνα με τη μελέτη, η πρώτη θέση καταλαμβάνεται από τη γενέτειρα της Δημοκρατίας, η οποία «είναι ήδη ένας δημοφιλής προορισμός συνταξιοδότησης, επομένως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι βρέθηκε πολύ ψηλά στη λίστα μας. Με 2.773 ετήσιες ώρες ηλιοφάνειας και το τρίτο μεγαλύτερο παγκόσμιο ποσοστό πληθυσμού άνω των 65 ετών, θα χαλαρώνετε σε καλή παρέα σε χρόνο μηδέν. Η Ελλάδα φιλοξενεί επίσης χιονισμένα βουνά, εξαιρετικό φαγητό και αρχαία Ιστορία, δίνοντάς σας περισσότερο από αρκετό για να εξερευνήσετε τώρα που ζείτε μια ζωή αναψυχής. Επιπλέον, με το μέσο κόστος των μέσων μαζικής μεταφοράς να είναι 26,68 £ το μήνα, θα το κάνετε και φθηνά» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, Ελλάδα, Πορτογαλία Σλοβενία και Κύπρος, ισοβαθμούν στην κατηγορία για το μέσο όρο προσδόκιμης ζωής, στην πέμπτη θέση, με 81 έτη, πίσω από την Ιαπωνία με 85 έτη, τη Μάλτα με 83 έτη και την Ισπανία και την Ιταλία με 82 έτη, ενώ το ποσοστό πληθυσμού άνω των 65 ανέρχεται στο 14% (σχετικά χαμηλό σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες). Η ετήσια ηλιοφάνεια στην Ελλάδα, το καλύτερο γηροκομείο στον κόσμο σύμφωνα με βρετανική έρευνα ανέρχεται σε 3,314 ώρες και είναι η μεγαλύτερη ανάμεσα στις χώρες της πρώτης δεκάδας.
Επιπλέον, το μέσο κόστος διαμονής ανήλθε σε 598,78 στερλίνες (περίπου 677 ευρώ), που αποτελεί τον υψηλότερο μέσον όρο, όπως προκύπτει από τον σχετικό πίνακα, ενώ ο δείκτης του κόστους διαβίωσης ανήλθε στο 55,9 και ήταν από τους χαμηλότερους στην Μεσόγειο (5η θέση στην πρώτη δεκάδα). Το μέσο κόστος μεταφοράς στην Κύπρο ανέρχεται στις 35,38 στερλίνες (περίπου 40 ευρώ), ισοβαθμώντας στην τρίτη θέση με την Πορτογαλία και την Ισπανία. Η συνολική βαθμολογία της χώρας ανήλθε σε 6,358, κατατάσσοντάς την στην έβδομη πιο ελκυστική θέση για εγκατάσταση κατά τη συνταξιοδότηση.
Από τις υπόλοιπες χώρες της πρώτης δεκάδας, η χώρα μας κατετάγη στην πρώτη θέση με συνολική βαθμολογία 6,806, με μέσο όρο προσδόκιμου ζωής τα 81 έτη (5η θέση), ποσοστό πληθυσμού άνω των 65 ετών το 23% (2η θέση) μαζί με την Πορτογαλία, 2,773 ώρες ετήσιας ηλιοφάνειας (9η θέση), ενώ ο μέσος όρος κόστους διαμονής ανέρχεται σε 307,66 στερλίνες (περίπου 347 ευρώ), καθιστώντας την τη δεύτερη φθηνότερη χώρα της πρώτης δεκάδας μετά την Αλβανία. Ο δείκτης κόστους διαβίωσης ανήλθε σε 54,6 για την Ελλάδα (6η θέση), ενώ το μέσο κόστος μεταφορών διαμορφώνεται στις 26,68 Στερλίνες (περίπου 30 Ευρώ), κατατάσσοντας τη χώρα από άποψη κόστους στην 6η θέση της πρώτης δεκάδας.
Το top ten
Την δεκάδα των 10 πιο προσιτών χωρών, με τις οποίες ανταγωνίζεται τόσο η Κύπρος, όσο και η χώρα μας για την προσέλκυση συνταξιούχων συμπληρώνουν η Πορτογαλία στη δεύτερη θέση με συνολική βαθμολογία 6,712, η Μάλτα στην τρίτη θέση με 6,689, η Ιταλία στην τέταρτη με βαθμολογία 6,482 και η Ισπανία στην πέμπτη με 6,467, η Κούβα στην έκτη με 6,366, η Κύπρος με 6,358 στην έβδομη, η Ιαπωνία στην όγδοη με 6,288, η Αλβανία στην ένατη με 6,272 και στην τελευταία το Πουέρτο Ρίκο με 6,264.
Το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής σημειώθηκε στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, το Μαρόκο και την Αλγερία, η οποία είχε και το χαμηλότερο ποσοστό πληθυσμού άνω των 65 ετών σε 6%. Η Αλγερία καταγράφει επίσης το χαμηλότερο μέσο κόστος διαμονής σε 87,19 στερλίνες (περίπου 98,5 ευρώ), τον χαμηλότερο δείκτη κόστους ζωής 27,6 καθώς και το χαμηλότερο μέσο κόστος μεταφορών 7,20 στερλίνες (περίπου 8,1 ευρώ).
Πηγή: reader.gr
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook