Έλα μωρέ. Ποιες Εθνικές ομάδες; Ποιο EURO; Το Πρωτάθλημα να ξαναρχίσει, να δούμε την ομαδάρα μας να νικάει...

Στέλιος Γρηγοριάδης20 Οκτωβρίου 2023

Δυστυχώς πολύ σπάνια είναι έντονο το ενδιαφέρον του Έλληνα ποδοσφαιρόφιλου για την Εθνική. Μόνο οι πολύ μεγάλες επιτυχίες το προκαλούν, που είναι όμως ελάχιστες. Κορυφαίο παράδειγμα το 2004. Στην αρχή ελάχιστοι ασχολιόντουσαν με το Εuro, αλλά στο τέλος έσπασαν τα κοντέρ της τηλεθέασης και όλη η Ελλάδα ξεχύθηκε στους δρόμους για να πανηγυρίσει τον άθλο. Αναμενόμενο. Καθότι ο 'Ελληνας αγαπάει περισσότερο τη νίκη της ομάδας του και λιγότερο το ποδόσφαιρο.

Άλλο, πρόσφατο, παράδειγμα, το ματς με την Ολλανδία. “Χτύπησε” 33% τηλεθέαση και το γήπεδο θα ήταν σίγουρα γεμάτο αν δεν “έκλεινε” ολόκληρο το ένα πέταλο, για λόγους που ακόμη δεν εξήγησε πειστικά η ΑΕΚ, μολονότι εξέδωσε δύο ανακοινώσεις. Μόλις φτάσαμε στο σημείο να διεκδικούμε πρόκριση, δηλαδή να περιμένουμε να χαρούμε μια μεγάλη επιτυχία, ξαφνικά ενδιαφερθήκαμε πολλοί για την Εθνική. Ψόφιοι για πανηγύρια είμαστε και για ταρατατζούμ.

Βέβαια, υπήρχαν και πολλοί που δεν ικανοποιήθηκαν καθόλου με τους αγώνες των Εθνικών ομάδων. Δεν τους ενδιαφέρουν, λένε, τα Γιούρο και τα Μούρο. Τους την έδωσε στα νεύρα η διακοπή. Περίμεναν πώς και πώς να ξαναρχίσει το Πρωτάθλημα. Αλίμονο. Ποιά Γαλλία, ποια Ισπανία και ποια Αγγλία; Εμείς γουστάρουμε Λαμία-Γιάννινα, Παναιτωλικός-Βόλος και Κηφισιά-ΟΦΗ. Δεν μας αγγίζει η... θλίψη του θεάματος στα ελληνικά γήπεδα. Η ομαδάρα μας να κερδίσει και όλα καλά. Αυτό είναι το ενδιαφέρον μας. Αυτό περιμένουμε με αγωνία.

ΟΚ, επιστροφή στη “δική μας” πραγματικότητα, λες και η ευρωπαική δεν μας αφορά. Έχουμε και Ολυμπιακό-Παναθηναικό αυτή την αγωνιστική. Έχουμε και Αστέρας-ΑΕΚ και ΠΑΟΚ-Ατρόμητος και Πανσερραικός-Αρης. Αν νικήσει ο Ολυμπιακός, αρχίζει να κουνάει μαντήλι στους άλλους από πίσω. Αν πάρει έστω και βαθμό ο Παναθηναϊκός, δημιουργεί άλλα δεδομένα στην κορυφή. Φρενάρει τον Ολυμπιακό και ο ίδιος κρατιέται στη δεύτερη θέση. Αν κερδίσει η ΑΕΚ, μένει κοντά και στους δύο και παρέα με τον ΠΑΟΚ, που, προφανώς, έχει την πιο εύκολη δουλειά με αντίπαλο τον Ατρόμητο. Όσο για τον Άρη, αρχίζει την προσπάθεια να μαζέψει βαθμούς για να μπει στην πρώτη εξάδα και εκεί να παραμείνει μέχρι τα πλέι οφ.

Ναι, το ενδιαφέρον για το Πρωτάθλημα αρχίζει να φουντώνει. Καμία αντίρρηση, αφού όλοι περιμένουμε από τις ομάδες μας να μας δώσουν χαρά με την πορεία τους. Προσωπικά, πάντα πρώτα με ενδιέφερε να με ευχαριστεί το ποδόσφαιρο που βλέπω, αλλά δέχομαι ότι πιο πολύ “μετράει” το θετικό αποτέλεσμα και λιγότερο η καλή απόδοση. Οπότε καταλαβαίνω κι αυτούς που αρκούνται στη νίκη κι ας μην έχουν δει τίποτε. Δεν θα πάψω, όμως, να πιστεύω ότι οποιαδήποτε ομάδα αυξάνει τις πιθανότητες για τη νίκη, σε κάθε αγώνα, αν παίξει καλό ποδόσφαιρο. Διότι, σε τελική ανάλυση, σε έναν Μαραθώνιο, όπως είναι το Πρωτάθλημα, στο τέλος επικρατούν πάντα οι πιο ποιοτικές ομάδες. Παντού και πάντα. Είναι νόμος. Με την τύχη και τις ευνοικές συγκυρίες μπορείς να πάρεις κάποια ματς, δεν μπορείς όμως να πάρεις Πρωτάθλημα. Για τον τίτλο του πρωταθλητή χρειάζονται και άλλα, πολλά, προσόντα.

Ένα ερώτημα που ζητάει απάντηση είναι σε ποια κατάσταση θα βρεθούν οι ομάδες μετά τη 15ήμερη διακοπή. Μια μίνι προετοιμασία έκαναν όλες και είχαν τον χρόνο να δουλέψουν πάνω στις αδυναμίες τους, ακόμη και να επουλώσουν κάποιες από τις πληγές που προκάλεσαν οι τραυματισμοί παικτών. Βρέθηκαν, όμως, σε παρατεταμένη αγωνιστική απραξία, έπαιξαν μόνο οικογενεικά “διπλά” στις προπονήσεις κι αυτό ξέρουμε καλά ότι πολλές φορές λειτουργεί αρνητικά. Άλλες ομάδες επανέρχονται μετά από διακοπή ανεβασμένες και άλλες είναι αγνώριστες.

Στο μεταξύ, άρχισε πάλι η φασαρία για τους διαιτητές από τον Ολυμπιακό, με αφορμή τον Ιταλό Β' κατηγορίας που θα σφυρίξει στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, αλλά και τον επίσης Ιταλό VARίστα. Είναι, λέει, πρωτοφανής πρόκληση και ο Μάνταλος και η συμμορία του τινάζουν το παιχνίδι στον αέρα. Μάλιστα, ο Ολυμπιακός υπενθυμίζει ότι ο ίδιος VARίστας έκανε “εγκλήματα” σε βάρος του στο περσινό ντέρμπι Ολυμπιακός-ΑΕΚ 1-3.

Και η ΕΠΟ τι απαντάει; Ότι η μόνη ευρωπαική ομοσπονδία που προθυμοποιήθηκε να στείλει διαιτητές ήταν η ιταλική και ότι, σύμφωνα με τους κανονισμούς, η ομοσπονδία που δέχεται να στείλει διαιτητές ορίζει και ποιοι θα είναι.Η ΚΕΔ της ΕΠΟ ορίζει μόνο τους Έλληνες και όχι τους ξένους.

Συνεπώς, αγαπητοί, αν δεν το καταλάβατε ακόμη, αποτελεί πλέον θρίαμβο το να βρίσκουμε κάθε φορά που χρειάζεται έστω μία ομοσπονδία για να μας διαθέσει διαιτητές. Κι αν διαθέτει ελίτ ή Α' κατηγορίας, τότε θα είναι άθλος. Αυτό εμείς οι ίδιοι το “πετύχαμε”. Γιατί να μας στέλνουν διαιτητές; Για να τους βρίζουμε πατόκορφα και να τους τρομοκρατούμε στα αποδυτήρια; Γιατί, να μας στέλνουν μάλιστα και ελίτ ή Α' κατηγορίας; Μας αξίζουν; Ποιοι είμαστε;

Προβλέπω... τρελό χαμό μέχρι τη λήξη του Πρωταθλήματος. και βάζω στοίχημα από τώρα ότι στα πλέι οφ δεν θα βρίσκουμε ούτε Β' ούτε Γ' ούτε Δ' κατηγορίας ξένους διαιτητές. Μέχρι τότε θα μας έχουν σιχαθεί και οι ελάχιστοι που έμειναν να μας λυπούνται, όπως οι Ιταλοί...

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.