Εκλογές στη Γαλλία: Πανηγυρική νίκη της ακροδεξιάς δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Metrosport Team30 Ιουνίου 2024

Πανηγυρική νίκη της ακροδεξιάς φαίνεται πως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για τις κρίσιμες γαλλικές εκλογές, που διεξάγονται σήμερα (30/6).

Όπως όλα δείχνουν, η ακροδεξιά συγκεντρώνει περίπου από το 34% ως το 37% των προθέσεων ψήφων, κάτι που, εάν επιβεβαιωθεί και από το αποτέλεσμα των δυο γύρων, θα οδηγήσει τον «Εθνικό Συναγερμό» στην κυβέρνηση για πρώτη φορά από τότε που η χώρα καταλήφθηκε από τους Ναζί κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε αυτήν την περίπτωση, ο Έμανουέλ Μακρόν, που διαμηνύει ότι δεν θα παραιτηθεί πριν από τη λήξη της θητείας του, το 2027, πιθανότατα θα αναγκαστεί να διορίσει πρωθυπουργό από το αντίπαλό του κόμμα, και, συγκεκριμένα, τον Ζορντάν Μπαρντελά.

Παράλληλα, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο συνασπισμός του «Νέου Λαϊκού Μετώπου» των κεντρώων, αριστερών και Πρασίνων προσελκύει από το 27,5 ως το 29% των προθέσεων ψήφου και το προεδρικό κεντροδεξιό στρατόπεδο, που ακολουθεί με το 20 ως 21%.

Ιστορικά, οι Γάλλοι ψηφοφόροι έχουν καταφέρει να αποτρέψουν τη νίκη της ακροδεξιάς, κάτι που επιβεβαιώθηκε και το 2002 όταν ο Ζαν-Μαρί Λεπέν πέρασε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, με τους Αριστερούς ψηφοφόρους να στηρίζουν μαζικά τον συντηρητικό Ζακ Σιράκ, ο οποίος κέρδισε με 82%.


Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι ψηφοφόροι λένε ότι αντιλαμβάνονται μεγαλύτερη απειλή από τις αριστερές λαϊκιστικές ομάδες, παρά από το κόμμα την Λεπέν, με το ποσοστό των Γάλλων που θεωρούν ότι το ακροδεξιό κόμμα αποτελεί κίνδυνο για τη δημοκρατία να έχει πέσει κάτω από το ποσοστό εκείνων που λένε ότι είναι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βουλευτικές εκλογές διεξάγονται μετά από δυο χρόνια κυβέρνησης με μόνο σχετική πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση και το κόμμα του Μακρόν να υποχρεούται σε περιστασιακές συμμαχίες, όταν δεν καταφεύγουν σε άρθρο του Συντάγματος που τους επέτρεψε να περάσουν χωρίς ψηφοφορίες στη γαλλική εθνική αντιπροσωπεία προϋπολογισμούς και τη μεταρρύθμιση στις συντάξεις, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.