Εκλογές στη Γαλλία: Πανηγυρική η νίκη της Λεπέν - Ποια η «ύβρις» του Μακρόν

Παναγιώτα Απέργη01 Ιουλίου 2024

Πανηγυρική νίκη σημείωσε ο «Εθνικός Συναγερμός» (RN) της Μαρίν Λεπέν, με την ακροδεξιά να βρίσκεται ένα βήμα πριν την ανάληψη της εξουσίας για πρώτη, μάλιστα, φορά μετά τη φιλοναζιστική κυβέρνηση του Βισί.

Κι αυτό γιατί το κόμμα που ίδρυσε ο αρνητής του Ολοκαυτώματος, Ζαν-Μαρί Λεπέν, κατάφερε να συγκεντρώσει στον πρώτο γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών το 33.15%, την ώρα που το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» ήρθε δεύτερο με 27.99% και το Ensemlbe του Μακρόν τρίτο με 20.83%.

«Δεν έχουμε κερδίσει ακόμη. Ο β΄ γύρος των πρόωρων βουλευτικών εκλογών θα είναι κρίσιμος. Χρειαζόμαστε απόλυτη πλειοψηφία, ώστε ο Ζορντάν Μπαρντελά, σε οκτώ ημέρες, να ορκιστεί πρωθυπουργός από τον Εμανουέλ Μακρόν», σημείωσε η Μαρίν Λεπέν απευθυνόμενη σε ψηφοφόρους της.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Αττάλ τόνισε ότι το πρωί της Δευτέρας (1/7) αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση στο Μέγαρο των Ηλυσίων υπό τον Εμανουέλ Μακρόν με θέμα τη χάραξη της δεύτερης φάση της εκλογικής τους τακτικής για τον δεύτερο γύρο.

Η ύβρις του Γάλλου προέδρου 

Ο Μακρόν ήλπιζε να πλαισιώσει τις εκλογές ως μια τελική αναμέτρηση μεταξύ του «προοδευτικού» στρατοπέδου του και των αντίπαλων «λαϊκιστικών» δυνάμεων, με την εν λόγω στρατηγική να έχει αποδώσει και στο παρελθόν, όταν οι ψηφοφόροι συσπειρώθηκαν - πολλοί απρόθυμα - για να νικήσει τη Λεπέν σε προεδρικές αναμετρήσεις, το 2017 και το 2022.

Αλλά αντί να λειτουργήσει υπέρ του, η διευκρίνιση που επικαλέστηκε όταν διέλυσε την Εθνοσυνέλευση είχε ως αποτέλεσμα την αναβίωση του χάσματος αριστεράς-δεξιάς, που πίστευε ότι είχε εξορίσει πριν από χρόνια.

Η ξαφνική προοπτική μιας ακροδεξιάς κυβέρνησης κατάφερε να επανενώσε τη διασπασμένη Αριστερά της Γαλλίας, ενώ στο άλλο άκρο του φάσματος, η αστραπιαία εκστρατεία επέτρεψε στη Λεπέν να επιταχύνει δραστικά την κατάκτηση του δεξιού εκλογικού σώματος της Γαλλίας, εκμεταλλευόμενη από την ξαφνική κατάρρευση των αντίπαλων σχημάτων.

Μάλιστα, η ύβρις του Γάλλου προέδρου έφτασε στο σημείο να υπερτιμήσει το δικό του πολιτικό κεφάλαιο, το οποίο έχει εξανεμιστεί μετά από επτά χρόνια στην εξουσία και μια πληθώρα κρίσεων που αντιμετώπισε. 

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.