Ύστερα από διεξοδική έρευνα, σουηδοί δημοσιογράφοι της Expressen κατάφεραν να εντοπίσουν το σημείο στο οποίο σημειώθηκε πριν μερικές εβδομάδες το σαμποτάζ στον Nord Stream 1 και να φωτογραφίσουν τον διαλυμένο υποθαλάσσιο αγωγό, μοιράζοντας τις εικόνες στο διαδίκτυο. «Εδώ σημειώθηκαν οι εκρήξεις που κλιμάκωσαν τη γεωπολιτική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. Στο βυθό, 80 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Βαλτικής Θάλασσας, η Expressen βιντεοσκόπησε τους τρυπημένους αγωγούς φυσικού αερίου του Nord Stream 1. Η υποβρύχια κάμερά μας καταγράφει μεγάλες ρωγμές στον πυθμένα πριν φτάσει στον χαλύβδινο σωλήνα από σκυρόδεμα που διαλύθηκε κατά το σαμποτάζ», αναφέρει το σουηδικό μέσο.
«Τουλάχιστον πενήντα μέτρα του αγωγού φυσικού αερίου φαίνεται να λείπουν μετά την έκρηξη, η οποία είχε μέγεθος 2,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ», γράφει η Expressen. Την περασμένη Παρασκευή το Λιμενικό ανακοίνωσε ότι έπαψαν να είναι ορατές οι φυσαλίδες στην επιφάνεια της θάλασσας, πράγμα που σήμαινε ότι η διαρροή αερίου είχε σταματήσει. Η σουηδική εφημερίδα ερεύνησε ένα από τα σημεία των εκρήξεων με τη βοήθεια ενός drone.
Το Nexta δημοσίευσε στο Twitter κάποιες από τις φωτό του κατεστραμμένου Nord Stream 1 που έβγαλαν οι δημοσιογράφοι της Εxpressen, ο οποίος πριν τον πόλεμο είχε κατασκευαστεί με σκοπό τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ρωσία στην Ευρώπη. Μετά τον πόλεμο η ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη έχει ουσιαστικά παγώσει. Οι αγωγοί ωστόσο ήταν γεμάτοι αέριο κατά την έκρηξη το οποίο και διέρρευσε, ενώ εκφράζονται φόβοι ακόμη και για πλήρη καταστροφή των δύο αγωγών καθώς μετά την έκρηξη εισήλθε θαλασσινό νερό σε αυτούς.
Η Δύση μιλά για ρωσικό σαμποτάζ και κατηγορεί τη Μόσχα για δολιοφθορά σε μια σημαντική και κρίσιμη υποδομή αλλά και ένα μεγάλο έργο για το οποίο ξοδεύτηκαν δισεκατομμύρια για την κατασκευή του. Θεωρήθηκε ως ένα χτύπημα στο πλαίσιο του υβριδικού πολέμου που διεξάγει η Ρωσία κατά της Δύσης, μετά την αντιπαράθεση και την κάθετη εναντίωση των δυτικών στη Μόσχα με επιβολή κυρώσεων λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η Μόσχα δεν έχει παραδεχτεί το σαμποτάζ και επιρρίπτει τις ευθύνες στη Δύση. Πολλές χώρες της ΕΕ έκτοτε λαμβάνουν μέτρα για την προστασία κρίσιμων υποδομών τους, όπως εγκαταστάσεις πετρελαίου και αερίου φοβούμενοι νέα ρωσικά χτυπήματα.
Πηγή: iefimerida.gr