Στην ιστορία έχει περάσει πλέον το «4ο Διεθνές Συνέδριο Αθλητικών Επιστημών» το οποίο άφησε ένα ισχυρό αποτύπωμα στην επιστημονική κοινότητα λόγω του πλήθους και του ενδιαφέροντος των εργασιών που παρουσιάστηκαν, αλλά και τη μεγάλη συμμετοχή συνέδρων.
Το συνέδριο είχε θεματολογία για επιστήμονες, ερευνητές και επαγγελματίες της Φυσικής Αγωγής, παιδαγωγούς, προπονητές, ψυχολόγους, ιατρούς, διαιτολόγους, φυσικοθεραπευτές, τεχνολόγους, διοικούντες του αθλητισμού του τουρισμού και της αναψυχής, καθώς και σε όσους ενδιαφέρονται ή ασχολούνται με τον αθλητισμό, την άσκηση, την εκπαίδευση και τα αποτελέσματά τους στην υγεία και την ποιότητα ζωής.
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου όλους αυτούς που συμμετείχαν στη διοργάνωση του κορυφαίου «4ου Διεθνούς Συνεδρίου Αθλητικών Επιστημών έρευνας και Τεχνολογίας» που έδωσε έμφαση στον Αθλητισμό και τη Φυσική Αγωγή και διοργανώθηκε στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ» δήλωσε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα ο πρόεδρος του, Καθηγητής Κοσμήτορας Σ.Ε.Φ.Α.Α. – Α.Π.Θ. κ. Γιώργος Τζέτζης.
Η ικανοποίηση του είναι προϊόν των αποτελεσμάτων του συνεδρίου τα οποία αποτυπώνονται με αριθμούς. Οι εγγραφές έφθασαν στις 1.511 και ξεπέρασαν κάθε σχεδιασμό και προσδοκία των διοργανωτών. Τελικά τις εργασίες του συνεδρίου τις παρακολούθησαν 1.055 σύνεδροι οι οποίοι γέμισαν ασφυκτικά τις αίθουσες. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκε το σύστημα live streaming γεμίζοντας και τις υπόλοιπες αίθουσες του κτηρίου.
Συνολικά 110 ήταν οι προσκεκλημένοι ομιλητές και 12 στρογγυλές τράπεζες στις οποίες συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες από την Αμερική, την Ευρώπη και την Ελλάδα. Μεταξύ αυτών και ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού κ. Γ. Μαυρωτάς ο οποίος ανταποκρίθηκε, όπως και οι υπόλοιποι άμεσα στην πρόσκληση. Παρουσιάστηκαν 137 επιστημονικές εργασίες (72 προφορικές και 65 αναρτημένες). Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μέγιστος αριθμός εργασιών εξαντλήθηκε πριν την ημερομηνία λήξης υποβολής περιλήψεων.
Συνολικά 12 χορηγοί στήριξαν το συνέδριο συμμετέχοντας με stand, περίπτερα και χρήσιμα workshop για τους σύνεδρους. Διοργανώθηκαν 3 εφαρμοσμένα σεμινάρια σε ενδιαφέροντα θέματα με μεγάλη συμμετοχή. Η οργανωτική ομάδα αποτελούνταν από 104 συμμετέχοντες (ΔΕΠ, ΕΕΠ, ΕΔΙΠ και διοικητικό προσωπικό) από τα δύο Τμήματα, συνεργάστηκαν άψογα δημιουργώντας 14 οργανωτικές επιτροπές και κατάφεραν να οργανώσουν ένα άρτιο επιστημονικό συνέδριο αντάξιο της μεγάλης συμμετοχής και της φήμης του.
Ο κ. Τζέτζης αισθάνθηκε την ανάγκη να ευχαριστήσει όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία του συνεδρίου: «Θέλω να δώσω ιδιαίτερες ευχαριστίες στους Προέδρους των Επιτροπών που ανέλαβαν την ευθύνη των εξειδικευμένων καθηκόντων τους με απόλυτη επιτυχία καθώς και στα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής που συμμετείχαν στην αξιολόγηση των εργασιών.
Η πιο ελπιδοφόρα εικόνα ήταν αυτή των υπέροχων εθελοντών που με προθυμία και χαμόγελο συνεισέφεραν καθημερινά στην κάλυψη των αναγκών του συνεδρίου. Θα ήθελα να δώσω θερμές ευχαριστίες και στη διοίκηση του ΑΠΘ και του ΕΛΚΕ που ήταν αρωγός όπως πάντα στις επιστημονικές εκδηλώσεις, καθώς επίσης και στο Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας Θράκης) όπως και στην Περιφέρεια Μακεδονίας Θράκης».
Και ο κ. Τζέτζης κατέληξε βάζοντας τον επόμενο στόχο: «Η επιτυχία μας γεμίζει ικανοποίηση και υπερηφάνεια, αλλά θα πρέπει να μας γεμίζουν και ευθύνη για τη διοργάνωση του επόμενου συνεδρίου αλλά και ελπίδα ότι διαμέσου της συνεργασίας και της εμπιστοσύνης μπορούμε να πετύχουμε ακόμη υψηλότερους στόχους και επιτεύγματα των Τμημάτων μας και της Σχολής μας». Αξίζει να σημειωθεί ότι διοργανώθηκαν reunion 5 ετών με μεγάλη συμμετοχή, τα οποία αποτέλεσαν και την έναρξη των διαδικασιών για τη δημιουργία ενός Συλλόγου Αποφοίτων ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ.
Παράλληλες εκδηλώσεις και τελετές, όπως η αναγόρευση του Νίκου Γκάλη ως διδάκτορα του ΑΠΘ ακυρώθηκαν την τελευταία στιγμή σεβόμενη η επιστημονική κοινότητα το βαρύ πένθος της χώρας μας από την εθνική τραγωδία και τις δύσκολες ημέρες των συνανθρώπων μας. Χορηγός επικοινωνίας ήταν ο Ομιλος Metromedia.