Εδιμβούργο: «Αθήνα του Βορρά» , η πρωτεύουσα - παραμύθι

Γιώργος Ζαΐρης24 Αυγούστου 2023

Αποστολή στο Εδιμβούργο : Γιώργος Ζαΐρης

Σμιλεμένη με την αύρα των Χάιλαντς, η παραμυθένια πρωτεύουσα της Σκωτίας, γνωστή και ως «Αθήνα του Βορρά», διατηρεί αναλλοίωτη την παλιά αίγλη της, ενώ κάθε καλοκαίρι φορά τα καλά της για να υποδεχθεί εκατομμύρια φυσιολάτρες και ιστοριοδίφες από κάθε γωνιά του πλανήτη. Η ένδοξη και πολυτάραχη ιστορία της καθρεφτίζεται σε κάθε σπιθαμή γης, από το κάστρο-σύμβολο που δεσπόζει στην κορυφογραμμή της ως το αμφιλεγόμενο ολοκαίνουργιο κτίριο του κοινοβουλίου, στοιχείο που την καθιστά από τους πιο μαγευτικούς ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Χτισμένη σε μια σειρά από ηφαιστειογενείς λόφους, η πόλη σφύζει από ζωή: από το παλιό λιμάνι του Λιθ, με πολυσύχναστα μπαρ και εστιατόρια να ξεπηδούν ανάμεσα σε σπίτια εμπόρων του 13ου αιώνα, ως το Γκράσμαρκετ, την αυθεντική, μεσαιωνική αγορά με τους υπαίθριους μικροπωλητές και τα μοδάτα στέκια.

Με σήμα κατατεθέν τα σκωτσέζικα κιλτ, το κορυφαίο ουίσκι και τις πίπιζες, το Εδιμβούργο διακρίνεται για το κράμα κουλτούρας, ιστορίας, αρχιτεκτονικής εύθυμων κατοίκων και πληθώρας φεστιβάλ.

Η εμπορική καρδιά της πόλης χτυπά στην οδό Princes, με το ολάνθιστο πάρκο και το επιβλητικό μνημείο Σκοτ, που ενώνει νοητά τα δύο της άκρα. Aπό τη μία απλώνεται η νέα πόλη, με μεγάλους, κομψούς δρόμους, περήφανα γεωργιανά κτίρια, πάρκα και πλατείες, ενώ απέναντι κουρνιάζει η παλιά πόλη, με στενά, λιθόστρωτα δρομάκια να ξετυλίγονται ανάμεσα σε κτίρια γοτθικού ρυθμού και ψηλόλιγνους τρούλους.

Μια πόλη απόλυτη καθηλωτική, με διττή προσωπικότητα που οφείλεται στις δύο άψογα διατηρημένες, διαφορετικές της όψεις: την παλαιότερη, μεσαιωνική με το μοναδικό γοτθικό χαρακτήρα και τη νεότερη γεωργιανού ρυθμού, από τον 18ο αιώνα, που συνυπάρχουν αρμονικά και μοιράζονται το ίδιο ανάλαφρο πνεύμα των κατοίκων και των χιλιάδων φοιτητών.

Το κάστρο του Εδιμβούργου

Σ΄ έναν ηφαιστιογενή λόφο στο δυτικό άκρο της παλιάς πόλης, το θεαματικό κάστρο δεσπόζει στον ορίζοντα του Εδιμβούργου εδώ και 9 αιώνες. Στην πορεία της ιστορίας του αποτέλεσε βασιλική κατοικία, στρατιωτικό φρούριο, φυλακή και κοινοβούλιο. Κάθε μεσημέρι στις 13:00 υπάρχει ένα τελετουργικό με κανονιοβολισμούς.

Νational War Museum

Παρουσιάζει τη στρατιωτική ιστορία της Σκωτίας και την καθημερινότητα όσων υπηρετούν, μέσα από μια πλούσια συλλογή στολών, όπλων, μεταλλίων, εξοπλισμού, αλλά και έργων τέχνης ανάλογης θεματικής. Μαζί τους εκτίθεται και η περίφημη Λίθος του Πεπρωμένου, αναπόσπαστο μέρος του τελετουργικού ενθρόνισης των βασιλέων και σύμβολο του έθνους όπως και το ίδιο το κάστρο.

ROYAL MILE

Πρόκειται για τη θεαματική λεωφόρο, τον πιο ιστορικό δρόμο του Εδιμβούργου που ενώνει δύο ορόσημα της πόλης: το κάστρο στα δυτικά και το παλάτι Holyrood στο ανατολικό άκρο. Ολοζώντανος όλες τις ώρες της μέρας, είναι γεμάτος μνημεία κι ενδιαφέροντα αξιοθέατα. Εκεί υπάρχει η Camera Obscura, ένα παρατηρητήριο 150 ετών που με τον περιστρεφόμενο καθρέφτη της χαρίζει μια πανοραμική θέα της πόλης.

Μουσείο Συγγραφέων

Είναι το σημείο που ο επισκέπτης του Εδιμβούργου μπορεί να εντρυφήσει στο έργο και τη ζωή των τριών σημαντικότερων λογοτεχνών της Σκωτίας, των Robert Burns, Sir Walter Scott και Robert Louis Stevenson. Βιβλία, χειρόγραφα, πορτρέτα, προτομές, προσωπικά αντικείμενα και ταξιδιωτικά ενθύμια των τριών ανδρών, παρουσιάζονται στο Μουσείο Συγγραφέων που στεγάζεται στο γοητευτικό Lady Stair’s House με τους πέτρινους πυργίσκους και τη γαλήνια αυλή.

Thistle Chapel

Πρόκειται για το παρεκκλήσι του Τάγματος του Γαϊδουράνγκαθου, ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα του Εδιμβούργου, με τη θεαματική νεογοτθική, ξυλόγλυπτη και καλυμμένη με φύλλα χρυσού οροφή του. Αλλά και το ξύλινο εσωτερικό του πύργου είναι επισκέψιμο, με αποκορύφωμα την κορυφή του Πύργου του Ρολογιού, που προσφέρει μια ακόμη εντυπωσιακή, πανοραμική άποψη της πόλης.

Holyrood Palace

Αποτελεί την επίσημη κατοικία της βασίλισσας στο Εδιμβούργο. Γνωστό ως το σκηνικό της ταραγμένης ιστορίας της βασίλισσας Μαρίας Α΄της Σκωτίας, είναι ανοιχτό όλο το χρόνο, αλλά ζωντανεύει ιδιαίτερα μια εβδομάδα το καλοκαίρι, όταν μένει εδώ η βασίλισσα. Τότε είναι που δεξιώνεται στην Αίθουσα του Θρόνου τα μέλη του τάγματος του Λουτρού.

Ο λόφος Carlton Hill

Εδώ υπάρχει ένα από τα χαρακτηριστικότερα μνημεία του Εδιμβούργου, το Εθνικό Μνημείο της Σκωτίας, που τιμά τους πεσόντες των Ναπολεόντειων πολέμων. Πρόκειται για ένα ομοίωμα του Παρθενώνα, που όμως δεν ολοκληρώθηκε ποτέ λόγω έλλειψης πόρων κι έτσι σήμερα βλέπουμε μόνο μια πλευρά με 12 κίονες.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.