«Έχω δύο έως έξι χρόνια ζωής»-Πρώην παίκτες κινούνται κατά της αγγλικής ομοσπονδίας!

Χρύσανθος Δοβλέτογλου14 Οκτωβρίου 2024

Ο Ίαν Αλεξάντερ, ποδοσφαιριστής ορόσημο της Μπρίστολ Ρόβερς, είναι ένας από τους περίπου 20 πρώην παίκτες που κινούνται νομικά εναντίον της αγγλικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου για εγκεφαλικούς τραυματισμούς που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της καριέρας τους, οι οποίοι επηρέασαν τη μελλοντική τους υγεία.

Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι έχει από «δύο έως έξι χρόνια ζωής» αφού διαγνώστηκε με χρόνια τραυματική εγκεφαλοπάθεια, μια νευρολογική πάθηση που πιστεύεται ότι προκαλείται από επανειλημμένα χτυπήματα στο κεφάλι.

Ο 61χρονος παλαίμαχος Σκωτσέζος ποδοσφαιριστής, ο οποίος έπαιξε 299 παιχνίδια για την Μπρίστολ Ρόβερς από το 1986 μέχρι το 1994, εξήγησε στην εφημερίδα «The Guardian» ότι «τότε δεν σκέφτηκα τους κινδύνους. Ήταν η δουλειά μου, σωστά; Χτύπησα, προχώρησα και επέστρεψα. Τώρα, όμως, όλα έρχονται στο φως».

Ο δημοφιλής αμυντικός υπέστη τουλάχιστον τέσσερις φορές σοβαρή διάσειση κατά τη διάρκεια της καριέρας του, κάτι που οι ειδικοί πιστεύουν ότι συνέβαλε στην πάθησή του.

«Οι γιατροί μου έδωσαν δύο έως έξι χρόνια ζωής, αλλά λένε ότι είμαι σε καλή κατάσταση. Δεν πρόκειται να τα παρατήσω. Θα παλέψω μέχρι τέλους», υπογράμμισε.

Η ζωγραφική και τα προβλήματα μνήμης

Αφού εγκατέλειψε το ποδόσφαιρο το 1998, ο Ίαν Αλεξάντερ εργάστηκε ως ζωγράφος και διακοσμητής, μέχρι που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη δουλειά του λόγω προβλημάτων μνήμης.

Οι χρόνιοι πονοκέφαλοι τον έκαναν να δυσκολεύεται να κοιμηθεί και η σύζυγός του Τζάνετ νόμιζε ότι ο σύζυγός της θα μπορούσε να διαγνωστεί με άνοια.

Ο Ίαν Αλεξάντερ, ακολουθώντας τα βήματα του πρώην ποδοσφαιριστή, Κόλιν Γκίμπσον, αποκάλυψε ότι είναι ένας από τους περίπου 20 πρώην παίκτες που κινούνται νομικά εναντίον της αγγλικής ομοσπονδίας για εγκεφαλικές κακώσεις που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της καριέρας τους, οι οποίες επηρέασαν τη μελλοντική τους υγεία.

Όπως τόνισε: «Θέλω να γνωρίζουν περισσότεροι άνθρωποι για τις εγκεφαλικές κακώσεις που υφίστανται οι ποδοσφαιριστές. Θέλω, απλώς, να το διαδώσω. Πριν από περίπου έξι μήνες ήμουν με τέσσερις ή πέντε πρώην παίκτες σε παμπ. Τους έλεγα τα προβλήματά μου και μου είπαν ότι θα έπρεπε να βοηθήσω τους ποδοσφαιριστές, ώστε όλο και περισσότεροι να ζητούν βοήθεια».

«Ήμουν περίπου 20 με 30 δευτερόλεπτα μακριά από το θάνατο!»

Ο Ίαν Αλεξάντερ μοιράστηκε και μία δυσάρεστη εμπειρία: «Μία φορά παραλίγο να πεθάνω στο γήπεδο. Συγκρούστηκα στο κεφάλι με αντίπαλο σέντερ μπακ και το επόμενο πράγμα που θυμάμαι ήταν όταν ήμουν στο νοσοκομείο. Κατάπια τη γλώσσα μου και μου είπαν ότι ήμουν περίπου 20 με 30 δευτερόλεπτα μακριά από το θάνατο. Αυτό συνέβη Σάββατο και την Τετάρτη έκανα ξανά προπόνηση!».

Τι είναι η χρόνια τραυματική εγκεφαλοπάθεια;

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η χρόνια τραυματική εγκεφαλοπάθεια είναι μια εγκεφαλική διαταραχή που προκαλείται από επαναλαμβανόμενους τραυματισμούς στο κεφάλι. Προέρχεται από τη νέκρωση των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου.

Μερικά από τα συμπτώματα είναι οι αλλαγές διάθεσης, το αίσθημα κατάθλιψης και οι τάσεις αυτοκτονίας.

Επίσης, μπορεί να επιφέρει αλλαγές στη νοητική λειτουργία με προβλήματα προγραμματισμού και οργάνωσης.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.