Εχει γίνει κανόνας το ελληνικό ποδόσφαιρο να πορεύεται κάτω από μία απειλή

Βασίλης Μάστορας13 Σεπτεμβρίου 2023

Αυτή η ιστορία με τους ξένους διαιτητές που καλούνται προκειμένου να διευθύνουν τους εγχώριους αγώνες ντέρμπι, μοιάζει πλέον με τραγέλαφο. Πριν από χρόνια αποφασίστηκε η κλήση ξένων διαιτητών, όταν η κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο ήταν εκρηκτική, προκειμένου να εκτονωθεί το κλίμα έντασης. Ο στόχος ήταν να πέσουν οι τόνοι και να εκπαιδευτούν οι Ελληνες διαιτητές ώστε να μην χρειάζεται το ποδόσφαιρο μας το «καπέλωμα» των ξένων. Στην αρχή οι ομάδες έδειχναν σεβασμό απέναντι στις αποφάσεις των ξένων διαιτητών, ακόμη και σ’ αυτές που δεν συμφωνούσαν. Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη.

Σιγά σιγά, οι παράγοντες άρχισαν να ξεθαρρεύουν και να αμφισβητούν τις αποφάσεις τους. Σ’ αυτό συνηγόρησε και το γεγονός ότι οι αντιδράσεις των παραγόντων αποθάρρυναν τους elite διαιτητές να έρθουν να σφυρίξουν αγώνες υψηλού βαθμολογικού ενδιαφέροντος. Το λες και ήττα αυτό. Οπως ήττα είναι και το γεγονός ότι μετά από τόσα χρόνια που καπελώνεται η ελληνική διαιτησία από τους ξένους δεν κατάφερε το ποδόσφαιρο μας να κάνει την αυτοκάθαρση του. Να αποκτήσει αξιοπιστία και οι ομάδες να μην αμφισβητούν τα σφυρίγματα των Ελλήνων διαιτητών. Το χειρότερο; Οποιος σκέφτεται ρεαλιστικά θα συμφωνήσει μ’ όλους εκείνους οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το εγχώριο ποδόσφαιρο δύσκολα θα απαλλαχθεί από την τοξικότητα και την καχυποψία. Αρα θα έχει ανάγκη τους ξένους διαιτητές για πολλά χρόνια.

Ηττα όμως είναι και το ότι η ΟΥΕΦΑ συμφώνησε με την ΕΠΟ να αρθεί το εμπάργκο έλευσης ξένων διαιτητών υψηλού επιπέδου υπό έναν όρο. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας «προειδοποίησε (ο Τσέφεριν) επίσης, ότι είναι τελευταία φορά που γίνεται τέτοια παρέμβαση εκ μέρους τους εάν δεν υπάρξει ασφάλεια για τους διαιτητές που έρχονται στην Ελλάδα». Το πόσο τιμά το ελληνικό ποδόσφαιρο η ΟΥΕΦΑ να βάζει όρο την προστασία των διαιτητών, είναι σ’ όλους εύκολα αντιληπτό.

Όπως αβίαστα έρχεται στο μυαλό του κάθε φιλάθλου το ερώτημα:Πώς δίδονται εγγυήσεις, ότι όλα θα πάνε καλά, από εκείνους οι οποίοι δημιούργησαν το πρόβλημα;

Από τη στιγμή που εκεί που σταματά η λογική αρχίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο, είναι δύσκολο να υπάρξουν απαντήσεις, για θέματα τα οποία στα προηγμένα ποδοσφαιρικά κράτη είναι ληγμένα εδώ και πολλά χρόνια.

Οσο για την απόφαση που πήρε ο κ. Τσέφεριν και τελικώς τα ντέρμπι με ΑΕΚ, ΠΑΟ, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό και Αρη θα διεξάγονται με elit ή πρώτης κατηγορίας ξένους διαιτητές δεν θα πρέπει να δημιουργεί σε κανέναν το αίσθημα δικαίωσης. Νίκη για το ελληνικό ποδόσφαιρο θα πρέπει να αποτελεί η διαιτησία όλων των αγώνων με Ελληνες διαιτητές. Ετούτο όμως αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.