Άρης: Εχει ακόμη (πολύ) δρόμο

Γιώργος Στράντζαλης26 Ιουνίου 2023

Με δύο φιλικά κόντρα στην Μακάμπι Χάιφα ο Αρης ολοκλήρωσε σε διάστημα τεσσάρων ημερών το πρώτο σετ προετοιμασίας εκτός Ελλάδας και η “Μ” και το Metrosport.gr κάνουν έναν πρώτο απολογισμό, ασχέτως αν από την παρουσία στο Ισραήλ δεν μπορούν να εξαχθούν ακόμη χρήσιμα συμπεράσματα καθώς λείπουν πολλά κομμάτια από το Κιτρινόμαυρο παζλ.

Η αλήθεια είναι ότι το κύριο στάδιο προετοιμασίας αρχίζει από σήμερα έως και τις παραμονές του πρώτου ευρωπαϊκού αγώνα (27/7). Διάστημα στο οποίο ο Τόλης Τερζής θέλει να έχει στη διάθεσή του την πλειοψηφία των παικτών για να μπορέσει να δουλέψει την ομάδα που θα διεκδικήσει τη διάκριση στην Ευρώπη και να μπορέσει βάλει τις βάσεις για τον Αρη της επόμενης σεζόν. Στην πραγματικότητα, το διάστημα της παραμονής της αποστολής στο Ισραήλ αποσκοπούσε περισσότερο στην ενσωματώσει κάποιων παικτών και στο να δει ο προπονητής κάποια πράγματα σε ατομικό επίπεδο σε ρυθμούς αγώνα. Μια δοκιμασία που βασικό σκοπό είχε να εφαρμοστούν κάποιες πρώτες ιδέες που έχει για την ομάδα ο προπονητής. Από εδώ και πέρα όμως οι απαιτήσεις αυξάνονται, όπως και η αναγκαιότητα να καλυφθούν βασικά κενά στο ρόστερ.

1) Τα δύο φιλικά προετοιμασίας με την Μακάμπι έγιναν σε διαφορετικές συνθήκες το καθένα. Στο πρώτο, ο Αρης νίκησε 1-0, ο Τερζής χρησιμοποίησε πιο ορθολογική ενδεκάδα και κατά διαστήματα μοίρασε χρόνο. Στο προχθεσινό, όπου ηττήθηκε με 4-1, πήγε συνειδητά σε πολλές αλλαγές και έδωσε περισσότερο χρόνο στους νεοφερμένους και στους νεαρούς της αποστολής. Αυτό εκμεταλλεύτηκε η Μακάμπι και “άνοιξε” το παιχνίδι της. 

Τα αποτελέσματα έχουν μικρή σημασία σε αυτό το διάστημα καθώς η χρησιμότητα αυτών των αγώνων, πέρα από το πλαίσιο των δημοσίων σχέσεων των δύο συλλόγων, ήταν να δοθεί χώρος και χρόνος σε όλους. Εκείνο που προκύπτει ως βασικό συμπέρασμα είναι ότι η βάση πάνω στην οποία θα χτιστεί η ομάδα της επόμενης σεζόν είναι το 4-3-3 και εναλλακτικά το 4-2-3-1. Συμπέρασμα που προκύπτει τόσο από τις επιλογές και αυτά που δουλεύει ο Τερζής όσο και από τον τρόπο που κινείται ο Αρης στο μεταγραφικό παζάρι αναζητώντας παίκτες με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

2) Την αποστολή του Αρη στο Ισραήλ ακολούθησαν τρεις από τις τέσσερις μεταγραφικές κινήσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής. Απόντας ήταν ο Λευτέρης Χουτεσιώτης, λόγω προσωπικού θέματος, ο οποίος από σήμερα θα ενσωματωθεί κανονικά στις προπονητής.

Ρόναλντ Ματαρίτα, Ντομαγκόι Πάβιτσιτς και Βαλεντίνο Φατόρε ήταν οι τρεις “νέοι” στην αποστολή στους οποίους ο Τερζής έδωσε χρόνο στα δύο ματς με την Μακάμπι και είχε την ευκαιρία να τους τσεκάρει και στις προπονήσεις. Ασφαλώς είναι νωρίς για ασφαλείς συμπεράσματα και θα κριθούν – όπως οι υπόλοιποι – στο διάστημα που θα ακολουθήσει. Ο Ματαρίτα επιβεβαίωσε ότι είναι ένα επιθετικό full back με πολλά ανεβάσματα από την αριστερή πλευρά, ο Πάβιτσιτς ένα δυναμικό χαφ με τρεξίματα αλλά θέλει κι αυτός ακόμη τον χρόνο του. Ομοίως και ο 21χρονος Φατόρε, ο οποίος έχει μόλις λίγα 24ώρα ως μέλος του συνόλου και ακόμη βρίσκεται σε στάδιο προσαρμογής.

3) Οκτώ “μικροί” από τα τμήματα υποδομής ακολούθησαν την αποστολή στο Ισραήλ με σκοπό να συμπληρώσουν τα (πολλά) κενά που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο ρόστερ. Ωστόσο, για τους περισσότερους το διάστημα της προετοιμασίας στη Χάιφα λειτούργησε διδακτικά σε ότι αφορά τις συνθήκες προετοιμασίας και τη λειτουργία μιας επαγγελματικής ομάδας. 

Εκτός των Τανούλη, Παναγίδη και του Ραφαήλ Σγούρου που ακολούθησαν και πέρυσι την πρώτη ομάδα στην Αυστρία, για τους υπόλοιπους (Τσέρα, Μπεκιαρίδης, Καραμανλής, Σγούρος Ηλίας, Κουτρουλίδης) ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία και υπήρξαν διαστήματα, κυρίως στα φιλικά με την Μακάμπι που φάνηκε η απειρία τους και το… τρακ της πρώτης φοράς. Ο Τερζής έδωσε ευκαιρία σε όλους και είδε το επίπεδο ανταπόκρισής τους σε άλλες συνθήκες. Ο μοναδικός που δεν αγωνίστηκε ήταν ο 17χρονος τερματοφύλακας, Κουτρουλίδης.

4) Το διάστημα παραμονής του Αρη στο Ισραήλ δεν ήταν χρήσιμο μόνο για τους ποδοσφαιριστές ώστε να μπουν σε συνθήκες προετοιμασίας και “απομόνωσης” εκτός Ελλάδας και να “δέσουν” μεταξύ τους. Το ίδιο χρήσιμο ήταν και για τα μέλη του staff καθώς κι εκεί υπάρχουν νέα πρόσωπα. Ο Γιώργος Γκουγκουλιάς είναι ένα από αυτά, με τον νέο team manager της ομάδας να κάνει ουσιαστικά στο Ισραήλ την “πρώτη” του σε έναν εντελώς διαφορετικό και καινούριο ρόλο για τον ίδιο. 

Η συμπεριφορά του βέβαια και ο τρόπος που κινείται και λειτουργεί είναι σαν να ξέρει… τη θέση καλά. Η συνεισφορά του στην καθημερινότητα της ομάδας και στην εύρυθμη λειτουργία του τμήματος είναι χαρακτηριστική. Καθημερινά meeting με τους παίκτες και το υπόλοιπο team, θέτει εξ αρχής όρια και κανόνες απαιτώντας μάλιστα να τηρούνται ευλαβικά.

5) Ο Λουίς Πάλμα παραμένει από τα κεντρικά πρόσωπα καθώς τους τελευταίους μήνες έχει σηκωθεί αρκετή σκόνη γύρω από το όνομά του και τις προτάσεις που δέχεται ο Αρης για τα δικαιώματα του Ονδουριανού. Προς το παρόν το μέλλον του 23χρονου παραμένει αβέβαιο και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν και πού θα καταλήξει. Για την ώρα ο Πάλμα είναι παίκτης του Αρη και η αλήθεια είναι πως έτσι αισθάνεται και λειτουργεί και ο ίδιος. 

Πνευματικά και αγωνιστικά. Δεν μοιάζει τόσο επηρεασμένος από τη μεταγραφολογία. Βγάζει διάθεση μέσα και έξω από το γήπεδο, δεν υστερεί σε προσπάθεια και μάλιστα βρήκε δίχτυα στο δεύτερο φιλικό με τη Μακάμπι Χάιφα. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορεί και ο ίδιος να σκέφτεται το “αύριο” και να ζητά το βήμα παραπάνω, αλλά αντιλαμβάνεται ότι οφείλει να είναι προσηλωμένος στις υποχρεώσεις του με την ομάδα, καθώς οι πιθανότητες να τον έχει και να χρειαστεί να παίξει κομβικό ρόλο στα πρώτα ευρωπαϊκά παιχνίδια, είναι πλέον πολλές.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.