Μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή πάθηση, που μπορεί να επηρεάσει τους γυμνασμένους και υγιείς κολυμβητές ανοιχτής θαλάσσης και να τους κάνει να «πνιγούν εκ των έσω», μπορεί να σχετίζεται με τη συσσώρευση υγρού στον καρδιακό μυ, σύμφωνα με ερευνητές.
Το πνευμονικό οίδημα που προκαλείται από την κολύμβηση (SIPE) περιλαμβάνει τη συσσώρευση υγρού στους πνεύμονες των κολυμβητών -χωρίς αυτό να έχει εισπνευστεί. Η πάθηση θεωρείται ότι είναι αποτέλεσμα της αυξημένης πίεσης στα αιμοφόρα αγγεία του σώματος ως αποτέλεσμα της άσκησης, της κατάδυσης και του κρύου.
Η πάθηση αυτή μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στην αναπνοή, χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα, βήχα, αφρώδη ή αιματοβαμμένα σάλια και -σε ορισμένες περιπτώσεις- θάνατο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian.
«Υποψιάζομαι ότι η πλειονότητα των ανθρώπων που πεθαίνουν στο νερό, έχοντας εισέλθει οικειοθελώς -δηλαδή κολυμβητές ή δύτες, πεθαίνουν από πνευμονικό οίδημα κατάδυσης, όχι από πνιγμό», δήλωσε ο Δρ Peter Wilmshurst, σύμβουλος καρδιολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Royal Stoke και μέλος της Ιατρικής Επιτροπής Καταδύσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος περιέγραψε για πρώτη φορά το ΙΠΕ τη δεκαετία του 1980.
Ο Wilmshurst πρόσθεσε πως η πάθηση δεν είναι καθόλου σπάνια: περίπου ένας στους 200 ανθρώπους που λαμβάνουν μέρος στον ετήσιο αγώνα της Σουηδίας, το Vansbro Swim, παθαίνουν SIPE, ενώ ένας στους 20 νέους άνδρες έχει αναφερθεί ότι έχει την πάθηση κατά τη διάρκεια της επιλογής για το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.
Αν και οι περιπτώσεις εμφανίζονται συχνά σε άτομα που είναι υγιή και σε καλή φυσική κατάσταση, υπάρχουν ορισμένοι γνωστοί παράγοντες κινδύνου, όπως η ηλικία, η υψηλή αρτηριακή πίεση, το φύλο (σ.σ. οι γυναίκες πέφτουν συχνότερα θύματα του SIPE) και το κολύμπι σε κρύο νερό.
Τέλος, ο Δρ Doug Watts, ιατρικός διευθυντής της DDRC Healthcare και ειδικός στην καταδυτική ιατρική, δήλωσε ότι οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν για το SIPE, να βγαίνουν αμέσως από το νερό και να αναζητούν ιατρική βοήθεια εάν διαπιστώνουν ασυνήθιστη δύσπνοια κατά την κολύμβηση.
«Αν έχετε ένα επεισόδιο, είναι πιθανό να έχετε και άλλο επεισόδιο και το επόμενο μπορεί να είναι θανατηφόρο», τόνισε.
Ethnos.gr