Επειδή ο γράφων δεν είναι ένας άνθρωπος νέος στον χώρο και έχει δείξει ποιες είναι προτεραιότητές του στην ανάλυση των αγώνων, προφανώς όσοι με διαβάζουν γνωρίζουν ότι δεν ψάχνω εύκολα την αναφορά στην διαιτησία, ακόμη και μετά από δύσκολα παιχνίδια όπως το χθεσινό του ΠΑΟΚ με την Athens Kallithea. Και εύκολα μπορεί να καταλάβει ο κάθε νοήμων φίλαθλος του Δικεφάλου ότι αν η φετινή ομάδα του αγαπημένου του συλλόγου ήταν πλήρης ποιοτικά κανένα τρίο Τζήλου-Τσαγκαράκη-Κουμπαράκη δεν θα της στερούσε το τρίποντο.
Ωστόσο, ειδικά για το συγκεκριμένο ματς το τρίο διαιτητών που ανέφερα έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο στη τελική έκβασή του και υπάρχει μία φάση που συμπυκνώνει όλη την «ενοχή» που κουβαλούσαν για τις αποφάσεις τους. Είναι η φάση του πέμπτου λεπτού των καθυστερήσεων όταν οι φιλοξενούμενοι βγήκαν στην κόντρα επίθεση και ο Κωνσταντέλιας κράτησε τον Ουλντρίκις από την φανέλα και τον έριξε κάτω, όντας τελευταίος παίκτης. Τσαγκαράκης-Κουμπαράκης, το δίδυμο στο VAR, μπορούσαν να δουν εύκολα ότι ο παίκτης της Καλλιθέας δεν ήταν οφσάιντ, όπως κακώς σημειώθηκε από τον δεύτερο βοηθό και να ωθήσουν τον Τζήλο στο να αποβάλει τον Ντέλια.
Δεν το έκαναν γιατί προφανώς αισθάνθηκαν «ενοχές» για όλα όσα είχαν προηγηθεί, με κορυφαία δήλωση προθέσεων, κατά την προσωπική άποψή μου, την φάση της ισοφάρισης του Λουκίνα που από το VAR αποφάσισαν ότι δεν ήταν σε αντικανονική θέση ο φορ της Καλλιθέας και επικύρωσαν το 1-1. Αν βάλετε δίπλα και την φάση του ακυρωθέντος γκολ του Τισουντάλι, στο επίσης ατυχές για τον ΠΑΟΚ ματς με τον ΟΦΗ (ο χθεσινός AVAR Κουμπαράκης ήταν VAR σε εκείνο το παιχνίδι) θα δυσκολευτείτε να καταλήξετε σε απάντηση στο «βρείτε τις διαφορές».
Αυτή η απολύτως οριακή φάση προφανώς είναι και το πιο πειστικό επιχείρημα για τους υποστηρικτές της άμεσης έλευσης του συστήματος του ημιαυτόματου οφσάιντ και στην Ελλάδα γιατί το ποιο καρέ εικόνας θα επιλέξει ο AVAR να βάλει το σημείο βάσει του οποίου τραβιέται η γραμμή του οφσάιντ, αυτόματα την κάνει οφσάιντ ή κανονική. Αρα μιλάμε για «απόφαση πολιτικής» που χθες δεν ήταν υπέρ του ΠΑΟΚ και σίγουρα δεν ήταν η Καλλιθέα το ζητούμενο πίσω από αυτή. Κάτι ανάλογο ισχύει και με τα δύο πέναλτι που δεν δόθηκαν στον ΠΑΟΚ.
Ο συνδυασμός Ελληνες διαιτητές και ματς με Ολυμπιακό ή ΑΕΚ θα τις καθιστούσε βέβαιες παραβάσεις υπέρ τους και με ένα ματς σαν το χθεσινό να καταλήγει σε νίκη του φαβορί, ελάχιστη συζήτηση θα ακολουθούσε. Και δεν θα ήθελα να αναφερθώ και σε κάρτες που χάρισε ο Τζήλος γιατί από την αρχή έδειξε μία διάθεση να βγάλει το ματς χωρίς να «κιτρινίσει» παίκτες αλλά στην πορεία του κατάλαβε πόσο λάθος ήταν αυτό από την πλευρά του, γιατί ήδη έχω παραβιάσει αρκετά τον προσωπικό κανόνα μου να μην αναφέρομαι πολύ στα θέμα διαιτησίας. Στην περίπτωση του ΠΑΟΚ-Καλλιθέα, όμως, αυτό ήταν επιβεβλημένο.
Το αν
ο Μάκης Γκαγκάτσης βρει την λύση για
να επέλθει ισονομία στα σφυρίγματα που
αφορούν στην μάχη κορυφής του πρωταθλήματος,
όπως ελπίζει ο Λουτσέσκου και φάνηκε
στην συνέντευξη Τύπου, είναι ένα θέμα
στο οποίο απάντηση θα δώσει ο χρόνος
και η διοίκηση της ΕΠΟ.
Ζητούμενο είναι να κάνει ομάδα που να ξεπερνά κάθε εμπόδιο
Για τον ΠΑΟΚ, όμως, την διοίκηση και τον προπονητή του, υπάρχουν ζητήματα που οφείλει να τα λύσει μέχρι και τον Ιανουάριο αν θέλει να παραμείνει στο κόλπο του τίτλου. Και αυτά είναι πολύ συγκεκριμένα:
Η διοίκηση πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα αν μπορεί τον Ιανουάριο να κάνει τις διορθωτικές κινήσεις και να πάρει τους παίκτες που δεν πήρε το καλοκαίρι για να καλυφθούν χτυπητά κενά στην ομάδα. Δεν χρειάζεται να είσαι εξπέρ του ποδοσφαίρου για να καταλάβεις, για παράδειγμα, πόσο λείπει από τον ΠΑΟΚ ένας χαφ που θα αποτελέσει το σημείο αναφοράς μπροστά από τους στόπερ ή και ένας μπακ ακόμη.
Από την άλλη, ο Λουτσέσκου πρέπει να καταλήξει σε κάποιες αποφάσεις σε ό,τι έχει να κάνει με την διαχείριση των παικτών. Και ειδικά στο θέμα του φορ. Θα πρέπει να προβληματιστεί αρκετά αν σε ματς που ψάχνει ένα δεύτερο γκολ η ομάδα του είναι η κατάλληλη επιλογή να αλλάζει φορ με φορ (χθες ο Τσάλοφ βάσει εικόνας θα ήταν καλό να μείνει ως το τέλος στο ματς) ή θα πρέπει να δοκιμάζει πιο συχνά την εναλλακτική του 3-5-2 που είχε επιλέξει και του βγήκε με την Πλζεν, με την συνύπαρξη του Τσάλοφ με τον Τισουντάλι, που για μία ακόμη φορά χθες έδειξε ότι δεν του ταιριάζει τόσο πολύ ο ρόλος του μοναδικού επιθετικού στην ομάδα.
Παράλληλα, ο Ρουμάνος τεχνικός του Δικεφάλου καλείται να ψάξει και άλλες λύσεις προκειμένου να μην εμφανίζεται η ομάδα του τόσο ξεζουμισμένη μετά από τα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Γιατί αν υπάρχει ένα πόρισμα που ήδη έχει βγει και το πληρώνει ο ΠΑΟΚ είναι το «άλλο Europa και άλλο Conference League».
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Μπείτε στην παρέα μας στο instagram
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook
Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube