Την ομόφωνη εναντίωσή του στην προοπτική εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε κοινόχρηστες χορτολιβαδικές εκτάσεις της περιοχής ευθύνης του δήμου, που παραχωρήθηκαν σε ιδιωτική εταιρία με έδρα την Αθήνα από το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, εξέφρασε το δημοτικό συμβούλιο Κιλκίς.
Η σχετική απόφασή του, που ελήφθη κατά την τηλεσυνεδρίαση της Παρασκευής 26.2.21, αφορά στην γνωμοδότηση επί των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων των συστημάτων, που θα εγκατασταθούν στα συγκεκριμένα σημεία.
Πρόκειται για εκτάσεις 525 στρεμμάτων στην περιοχή μεταξύ Πικρολίμνης και Μαυρονερίου, 535 στρεμμάτων στην τοποθεσία «Ξινόβουνο» δίπλα στο δασύλλιο του Λεβεντοχωρίου και 1035 στρεμμάτων στην περιοχή «Βοσκήσιμα» των Καστανεών, όπου θα εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύος 18 μεγαβάτ στις δύο πρώτες και 70 στην τρίτη.
Η επί του ενιαίου θέματος των επιμέρους τριών θεμάτων συζήτηση ξεκίνησε με την εκ μέρους του προέδρου Παύλου Θωμαϊδη ανάγνωση επιστολών κατοίκων του Λεβεντοχωρίου και των Καστανεών, στην πλειοψηφία τους κτηνοτρόφων, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την «εν κρυπτώ» παραχώρηση των επίμαχων εκτάσεων, τονίζοντας ότι αυτές αποτελούν προϋπόθεση για την καταβολή ενισχύσεων και επιδοτήσεων, και η παραχώρησή τους καταφέρει καίριο πλήγμα στην κτηνοτροφία και ζητώντας καθολικώς αρνητική γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου.
«Δεν θέλουμε να μετατραπούν οι περιοχές από βοσκοτόπια, σε «πάρκα με σίδερα και τσιμέντα», υπογραμμίζουν οι διαμαρτυρόμενοι κτηνοτρόφοι.
Επί του θέματος τοποθετήθηκε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Μπαλάσκας, αφού ανέφερε ότι οι εκτάσεις παραχωρήθηκαν σε εταιρία με έδρα την Αθήνα, εξέφρασε την αντίθεσή του στην προοπτική της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων, λέγοντας ότι «δεν μπορεί τέτοιες εταιρίες να ζητούν τέτοιες εκτάσεις, από την στιγμή που αυτές εντάσσονται στις προϋποθέσεις καταβολής ενισχύσεων και επιδοτήσεων στους κτηνοτρόφους», ταυτιζόμενος με τους διαμαρτυρόμενους κατοίκους.
Υπενθυμίζεται δε, ότι η επιτροπή ποιότητας ζωής, της οποίας προεδρεύει, έχει γνωμοδοτήσει αρνητικώς και για τις τρεις περιπτώσεις, ζητώντας και από το δημοτικό συμβούλιο να πράξει το ίδιο.
Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Κιλκίς-Δήμος ΑΞΙΩΝ» Παύλος Τονικίδης, αφού διατύπωσε και αυτός αρνητική θέση επί του θέματος, δήλωσε, ότι στο εξής δεν θα παρίσταται σε συνεδριάσεις τέτοιων θεμάτων, αν δεν υπάρχει εκ των προτέρων ενημέρωση των δημοτικών συμβούλων από κάθε επενδυτή και μελετητή γιά την όποια μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων οποιουδήποτε έργου, ενώ προέτρεψε να «υιοθετηθεί» αυτή η τακτική από όλες τις «πτέρυγες».
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ενωτική Δύναμη Κιλκίς» Δημήτρης Τσαντάκης τόνισε, ότι όλοι είναι υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά κανένας υπέρ της ασυδοσίας, και πρότεινε να συγκροτηθεί ομάδα εργασίας για να παρακολουθεί τις μελέτες, προτού να κατατίθενται στο δημοτικό συμβούλιο προς γνωμοδότηση, και αυτό να ισχύει ειδικότερα για όλες τις εκτάσεις.
Επίσης, ζήτησε να δημιουργήσει ο δήμος συγκεκριμένο πλαίσιο αντιμετώπισης θεμάτων αυτού του είδους.
Ακολούθως, τον λόγο έλαβαν διαδοχικώς αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι, με κοινό παρονομαστή την αντίθεση σε κάθε επένδυση που ούτε πληροί τις περιβαλλοντικές προϋποθέσεις ούτε αποτελεί προϊόν συνεννόησης των επενδυτών με την τοπική διοίκηση και φορείς.
Η ομόφωνη αρνητική γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου συνοδεύτηκε και από απόφαση γιά μεθόδευση συγκεκριμένων και συντονισμένων αντιδράσεων, ύστερα από επαφή με τις τοπικές κοινωνίες και τις λοιπές αρχές και φορείς του τόπου.